?>

Türk dizileri Balkanlarda Latin Amerika'ya diz çöktürdü

Türk dizi sektörü, ihracatta yakaladığı başarının yanı sıra bazı ülkelerde pazarın lideri olanları da saf dışı bırakıyor.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

İstanbul

Balkan ülkelerindeki Latin Amerika dizi rüzgarını söndüren Türkiye, yaşanan sıkıntılara karşın yeni noktalar ve mevcut pazarlarda büyümeye devam ediyor.

Türkiye'de çok izlenen dizilerin ihracatını gerçekleştiren Ay Yapım ve Med Yapım'ın distribütör şirketi Madd Entertainment'in Yurt Dışı Satış Direktörü Özlem Özsümbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dizilerinin ihracata başlamasından bu yana çok önemli yol katedildiğini söyledi.

Özsümbül, ilk dizilerin satışının minimum rakamlarda bulunmasına, profesyonel olarak düşünülmeden yapılmasına karşın gelinen seviyenin oldukça profesyonel olduğunu söyledi.

"Dünyanın dört bir yanında inanılmaz ilgiyle karşılanmaya başladık"

Distribütörlerin, "dünyanın en iyi firmaları" gibi pazarlama taktikleri uygulamaya başladığını aktaran Özsümbül, şöyle devam etti:

"Yurt dışında fuarlara katılmaya başladık. Stratejilerimizi belirlerken, diğerlerini örnek alıp, hatta onların da önüne geçmek için onları rakip görüp hareket etmeye başladık. Türk dizi sektörünün yurt dışı satış ayağının geldiği nokta, 10 yıl önceye göre inanılmaz, büyük aşama kaydetti. 10 yıl içinde birçok yeni şey öğrendik ve zorlukla karşılaştık.

İlk başlarda bize çok parlak bir üretici olarak bakmadılar. Minik diziler üreten, sadece kendi ülkesinde, kendi seyircisine yönelik işler yapan şirketler olarak gördüler. İçerikleri izledikçe, hikayelerin çeşitliliğini ve güzelliğini, oynayan oyuncuların yeteneklerini fark edip prodüksiyon kalitesini gördükçe dünyanın dört bir yanında inanılmaz ilgiyle karşılanmaya başladık."

Özsümbül, şu an ABD'den Afrika'ya, Uzak Doğu'dan Rusya'ya kadar dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ettiklerini, Türk içeriklerinin her gün her yerde yayınlandığını bildirdi.

"Ekonomiye katkının yanı sıra kültür elçiliği yapıyoruz"

Özlem Özsümbül, "Yurt dışına çıktığınızda taksiye binseniz İstanbul'dan geldiğinizi öğrenince bir Türk dizisiyle ilgili bir cümle muhakkak duyuyorsunuz. Bu, bir başarı... Dizi ihracatında ekonomiye katkının yanı sıra kültür elçiliği yapıyoruz." diye konuştu.

Şu anda en fazla talep aldıkları ülkelere de değinen Özsümbül, şu anda Latin Amerika'nın en büyük partnerleri olduğunu, Orta Doğu ve Balkanlardan başlayan talebin tüm dünyaya yayıldığını söyledi.

Özsümbül, "Latin Amerika dizilerinin Balkan ülkelerindeki yayınlarını biz bir anda Türk dizileri ile durdurduk. Türk dizilerine o kadar çok talep geldi ki o dizileri Meksika'dan, Brezilya'dan almamaya başlayınca firmalar, bir taktik geliştirdi, bedava ya da 100 dolara dizi satmaya başladı. Dolayısıyla bazı ülkelerde bizi engellediler. Şu an satışlar bazı ülkelerde yavaşladı. Yeni pazarlar aramaya devam ettik ve Latin Amerika, şu an en sevdiğimiz bölge. Kıtaların birbirinden uzak olması, kültürlerin yakın olması, izledikleri içeriklerde kendilerini görmesini sağladı." ifadelerini kullandı.

"130 ülkede biliniyoruz"

Madd Entertainment Yurt Dışı Satış Direktörü Özsümbül, dizilerde en fazla talep gören hikaye ve senaryolara değinirken, "Aşk içerikleri en önemli içeriğimiz. Kadının gücünün anlatıldığı diziler çok hoşlarına gidiyor, erkek karakterini her zaman güçlü ve sağlam bir karakter olarak görmek istiyorlar. En yoğun sattığımız, aşk hikayeleri." dedi.

Özsümbül, dış pazardaki dizilerin başarısının iç pazardaki dizi kalitesini de etkilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aslında biz iç pazarda, dizilerimizi yurt dışına satmak için çekmiyoruz. Öncelikli hedefimiz, Türk seyircisi ama çekerken yurt dışını da hedefliyoruz. Çünkü oradaki gelir Türkiye ekonomisi için çok önemli. Aşk-ı Memnu, Fatmagül'ün Suçu Ne, Yaprak Dökümü, Kadın, Anne, Adını Feriha Koydum gibi dizilerimizin her biri dünyanın dört bir yanında inanılmaz başarı sağladı. 130 ülkede biliniyoruz. Türkiye, bu işi çok iyi yapıyor ve iyi sunuyor. Bunun sürdürülebilirliğini sağlamamız lazım."

- Madd Entertainment'in Yurt Dışı Satış Direktörü Özlem Özsümbül:- "Latin Amerika dizilerinin Balkan ülkelerindeki yayınlarını biz bir anda Türk dizileri ile durdurduk. Türk dizilerine o kadar çok talep geldi ki o dizileri Meksika'dan, Brezilya'dan almamaya başlayınca firmalar, bir taktik geliştirdi, bedava ya da 100 dolara dizi satmaya başladı. Dolayısıyla bazı ülkelerde bizi engellediler. Şu an satışlar bazı ülkelerde yavaşladı"- "Aşk içerikleri en önemli içeriğimiz. Kadının gücünün anlatıldığı diziler çok hoşlarına gidiyor, erkek karakterini her zaman güçlü ve sağlam bir karakter olarak görmek istiyorlar. En yoğun sattığımız, aşk hikayeleri"- "Türkiye, bu işi çok iyi yapıyor ve iyi sunuyor. Bunun sürdürülebilirliğini sağlamamız lazım"

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akfen GYO'nun hasılatı 451 milyon TL oldu

2019-11-14 13:34 - Genel

Türk dizi sektörünü 3 yıldır Latin Amerika sırtladı

2019-11-16 15:07 - Kültür Sanat

Savunma sanayisine 22 milyon liralık yatırımla katkı

2019-11-14 17:52 - Ekonomi

Yeni askerlik sisteminin ilk yedek astsubayları yemin etti

2019-11-15 17:22 - Gündem

TYF Türkiye Yelken Şampiyonası, yarın İstanbul'da başlayacak

2019-11-17 15:42 - Spor

BEE’O UP ürünleri, çocukların kış mevsimini daha sağlıklı geçirmesini vadediyor

2019-11-15 14:45 - Genel

Altun'dan intihar haberleri konusunda medyaya hassasiyet çağrısı

2019-11-15 22:47 - Medya

Uzmanlar yasal olmayan siyanür satışıyla ilgili uyardı

2019-11-13 13:57 - Genel

Türkiye'nin onardığı Tel Abyad'daki Ermeni Kilisesi ibadete açıldı

2019-11-10 17:21 - Gündem

2 bin 400 ortaklı zeytinyağı fabrikası kurdular

2019-11-13 14:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Öğrencilerde okuma kültürünün geliştirilmesi için 'Kütüphanelerdeyiz' projesi hayata geçiriliyor

11:51 - Kültür Sanat

Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü ‘Türk kültürü’nü tanıttı

00:02 - Kültür Sanat

Merakı üzerine başladığı kaligrafi sanatında 'usta' oldu

17:38 - Kültür Sanat

Erciyes'teki kar kazma kürekle sanat eserine dönüşüyor

15:17 - Kültür Sanat

İstanbul'un daimi sakinleri 'sokak kedileri'

11:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Büyükada ve Sivriada'da müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

13:08 - Gündem

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi

"Comanchero" uluslararası silahlı organize suç örgütü üyesi 66 sanığa dava

12:50 - Gündem