?>

Türk cerrahların yaptığı robotik kalp ameliyatlarını yabancı hekimler de canlı izledi

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu başkanlığındaki ekip tarafından, dünyada nadir uygulanan kapalı yöntemle 3 ayrı hastaya canlı yayında kalp ameliyatı yapıldı.

Sağlık - 1 yıl önce

Ankara

Türk cerrahlarca göğüs kafesi açılmadan kapalı yöntemle 3 ayrı hastaya canlı yayında yapılan kalp ameliyatı, yurt dışı ve yurt içinden gelen hekimlerce canlı izlendi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonları izleyen hekimler, canlı yayında sorular sorarak ameliyat tekniğine ilişkin bilgi aldı.

Prof. Dr. Durdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de en yaygın sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıklarının, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Gelişen teknolojiyle, kalp sağlığı konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Durdu, tedavide devrim niteliğindeki yeniliklerin hastaların konforunu artırdığını anlattı.

Özellikle Türk tıbbının birçok alanda önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Durdu, "Dünyayla paralel olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve hatta bazı alanlarda da öne geçmiş vaziyette. Bu alanlardan biri de kalp damar cerrahisidir." diye konuştu.

Durdu, bu alanda, küçük kesiyle kapalı yöntemle gerçekleştirilen "minival invaziv" olarak isimlendirilen tekniğin dünyada sayılı merkezde uygulandığını ifade etti.

Türk cerrahların ise bu konuda başarılı çalışmalarla dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Durdu, yurt içi ve yurt dışından gelen kalp damar cerrahlarına, canlı yayında yapılan kalp ameliyatlarıyla eğitim verdiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Serkan Durdu, "Eğitime, Almanya, İngiltere, Irak, İran, Belçika'nın yanı sıra Kırgızistan ve Özbekistan'dan cerrahlar katıldı, 200 cerrahın 25'ini yabancı, 175'ini ise yurt içinden hekimler oluşturdu. Eğitim kapsamında, katılımcı cerrahlara, minival invaziv ve robotik cerrahinin kullanıldığı yöntemlerle canlı ameliyatlar uygulamalı olarak gösterildi." diye konuştu.

Bu kapsamda, 3 canlı ameliyat gerçekleştirildiğini, iki hastaya, bu yöntemle koroner baypas cerrahisi yapıldığını aktaran Durdu, "Bu hastaların kalp damarlarında darlık ve tıkanık vardı. Minimal invaviz ve kapalı yöntemle başarılı operasyonlar gerçekleştirildi. Yine bir hastamıza daha robotik cerrahiyle kalp kapağı yerleştirildi." bilgisini verdi.

"Her bölgeden hastalar Türk hekimlerini tercih ediyor"

Bu yöntemlerin, açık cerrahiye göre hastaya önemli konfor sağladığına işaret eden Durdu, şunları kaydetti:

"En önemli avantaj, ameliyat esnasında kullanılan yüksek teknolojik ürünlerle ameliyatın kalitesi artıyor ve açık cerrahinin yaratabileceği tüm komplikasyonlardan korunulabiliyor. Göğüs kafesi açılmadığından yara izi az oluyor, enfeksiyon gelişme riski büyük oranda ortadan kalkıyor, kanama riski azalıyor, ameliyata bağlı akciğer problemleri görülmüyor, kan nakli ihtiyacı duyulmuyor ve hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Sosyoekonomik ve psikososyal açıdan da avantaj sağlanıyor."

Durdu, genel anestezi altında yapılan koroner baypas ameliyatlarında hastanın göğsünün sol tarafından meme üzerinden 3 santimetrelik bir kesi açıldığını anlattı. Prof. Dr. Durdu, yaklaşık 2,5 saat süren operasyon sonrası, hastanın 1 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 4-5 gün içinde takibi yapılarak taburcu edildiğini dile getirdi.

Bu ameliyatlarda Türk cerrahların dünyada önemli başarılara imza attığına işaret eden Durdu, şöyle devam etti:

"Ülkem adına övünerek söyleyebilirim, minimal invaziv koroner cerrahi ve robotik cerrahisinde Türkiye, dünyada ilk sıralarda, ilk üçün içinde yer alıyor. Bu kapsamda, Avrupa ülkelerinin birçoğundan Amerika'daki birçok merkezden Türkiye öne geçmiş vaziyette. Yurt dışından ülkemize bu konuda eğitim almak için meslektaşlarımız geliyor."

Prof. Dr. Durdu, Türkiye'nin sağlık turizmi açısından da bir dünya markası olmasının gururunu yaşadıklarını anlatarak, sözlerini, "Özellikle Körfez ülkelerinden ülkemize kapalı ameliyatlar için gelen hastalar oluyor. Bunun yanı sıra Almanya, İsveç, Norveç hatta Ukrayna ve Rusya'dan gelen hastalar mevcut. Bulunduğumuz coğrafya içinde her bölgeden hastalar Türk hekimlerini tercih ediyor. Şunu rahatlıkla diyebilirim ki kalbiniz Türk cerrahlarına emanet." diye tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırklareli'nde kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinin hasadı sürüyor

2023-09-17 11:48 - Ekonomi

Trabzonspor'un yeni transferi Pepe, 29 numaralı formayı giyecek

2023-09-11 15:02 - Spor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Dışişleri Bakanı Fidan’ı kabul etti

2023-09-11 16:10 - Siyaset

TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Libya'ya ulaştırdığı yardım malzemeleri yetkililere tesl

2023-09-16 18:02 - Gündem

Milli motosikletçi Deniz Öncü yeni sezonda Moto2'de yarışacak

2023-09-12 15:23 - Spor

Rusya, İngiltere, Almanya ve Benelüks ülkelerinden rezervasyonlar sezonu uzatacak

2023-09-13 13:13 - Ekonomi

MENA ülkeleri temiz enerji dönüşümü için 25 kat kapasite artışına ihtiyaç duyuyor

2023-09-11 10:10 - Ekonomi

UMKE, sel felaketinden etkilenen Libya'da yaraları sarmaya devam ediyor

2023-09-14 21:03 - Gündem

Zelenskiy: AB ile ortak değerleri savunmaya hazır güçlü bir ordumuz var

2023-09-12 19:42 - Dünya

Bakan Osman Aşkın Bak, özel sporcuları tebrik etti

2023-09-10 16:17 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul'da görevli 112 Acil Sağlık ekipleri iftarda buluştu

23:38 - Sağlık

AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor

18:33 - Sağlık

Türk Kızılaydan Ege'deki rekortmen kan bağışçılarına plaket

13:18 - Sağlık

Sağlıklı beslenmeyle 19 kilo verdi, ameliyattan kurtuldu

12:13 - Sağlık

Kovid-19 salgınında acil durum 2023'te kalkmasına rağmen ölümler dünya genelinde sürüyor

12:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ardahan'da dondurucu soğukların etkisi sürüyor

11:08 - Gündem

Beyaz Saray: Kanada'nın Ontario eyaletinin, ABD'ye elektriği kesmesinin ciddi sonuçları ol

11:03 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Kalkilya kentinde Filistinlilere ait evi havaya uçurdu

10:58 - Dünya

EPDK, PALGAZ Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 10 milyon lira ceza verdi

10:52 - Ekonomi

Türk firmaları uydu sektörünün en büyük fuarında ürünlerini vitrine çıkardı

10:38 - Ekonomi