?>

Türk bilim insanları buğdayın atası 'ıza'yı laboratuvar ortamında üretti

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde bilim insanları, "buğdayın atası" olarak adlandırılan ızayı, tohum kullanmadan kendi dokusuyla laboratuvar ortamında üretmeyi başardı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Bolu

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günce Şahin, yaptıkları çalışmalarla laboratuvar ortamında hiçbir dış etkene maruz kalmamış ıza üretebildiklerini söyledi.

Iza buğdayıyla ilgili birçok uluslararası makalenin bulunduğunu anlatan Şahin, "Izayı laboratuvar koşullarında çoğaltma imkanı yakaladık.

Bunu tohumdan da yapmadık. Izanın koleoptil denilen parçasını kullanarak laboratuvar koşullarında üzerinde denemeler yapmak için bir sürü ıza bitkiciği elde edebildik.

Daha sonra bunun etken maddelerini analiz ettik. B vitamini, lutein ve E vitamini gibi içeriklerine baktık." diye konuştu.

Şahin, ızanın dışarıya bağımlı kalmadan laboratuvar koşullarında üretilmesiyle hem hastalıksız bitki elde etme imkanı elde edileceğini hem de gerekirse bitkideki etken maddelerden istenilen antioksidan veya sağlık alanında kullanılabilecek maddelerin alınabileceğini vurguladı.

"Tohuma bağlı kalmadan bitkinin kendi dokusu kullanıldı"

Geleneksel tarımda biyoaktif bileşiklerin yetersiz üretimi nedeniyle laboratuvar koşullarında bitkileri ve sahip oldukları bu bileşikleri büyük ölçekli üretmek için kullanılan doku kültürü tekniklerinin alternatif yöntemlerden bir tanesi olduğunu aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Izayı ilk defa laboratuvar ortamında ürettik. Daha önce bu konuda yapılan bir çalışma olduğuna dair hiçbir yayın ve açıklama bulunmuyor. Yaptığımız çalışma, ıza için uygun bir doku kültürü protokolü belirlemektir.

Bu çalışmada bitki üretimini sağlamak amacıyla 3 farklı bitki hormonu (2,4-D, TDZ, IAA), 3 farklı doku tipi (koleoptil, yaprak ve kök) denenmiş olup en iyi doku kültürü protokolü belirlenmiştir."

Şahin, literatürde farklı doku kültürü teknikleri kullanılsa da özellikle somatik dokunun kullanılmasıyla çok düşük oranda bitki elde edildiğine dikkati çekerek, "Çalışmamızın sonuçlarında, tohuma bağlı kalmadan bitkinin kendi dokusu kullanılarak sürgün oluşumu ve kök oluşumu sağlanmış, buğday başağı dahil tam bitki elde edilmiştir." dedi.

B1, B2, B5, E vitamini ve antioksidan fenolik bileşikler bakımından zengin olan ızanın laboratuvar koşullarında tohuma bağlı kalmadan çoğaltılabilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, bu etken maddelerin bitkilerden elde edilebilmesinin, çeşitli stratejilerle bu bileşiklerin miktarının artırılmasına olanak sağladığını kaydetti.

"Çok kaliteli ve sağlığa yararlı bir ürün"

Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci de 10-13 bin yıllık tarihi olan ıza buğdayının çok kaliteli ve sağlığa yararlı bir ürün olduğunu dile getirdi.

Izanın ağırlıklı olarak bulgur olarak kullanıldığını ancak ızadan ekmek ve makarna da yapılabildiğini aktaran Zencirci, "Ekmeğinin de yine kaliteli olduğunu gösteren çalışmalarımız var. Uluslararası yayınlarda bu çalışmalarımızı ortaya koymaktayız." diye konuştu.

Zencirci, laboratuvarda yürütülen çalışmalarda ızanın besin değerlerine bakma imkanı bulduklarını belirterek, tüm özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Iza tarlalarından aldıkları bazı mikroorganizmalardan mikrobiyal gübre ürettiklerini de aktaran Zencirci, "Yine bunun besleyici özellikleriyle ilgili B ve E vitamini ile karoten gibi özelliklerini ortaya koyduk. Ayrıca ızayı laboratuvar ortamında üretmeyi başardık." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni kurulan “Turan Bilimler Akademisi” ilk Olağan Genel Kurulu için yarın toplanıyor

2021-03-28 12:07 - Özel Haber

Migros, Adıyaman'daki 5'inci mağazasını Gölbaşı'nda açtı

2021-03-30 20:48 - Yerel haber-Şirket Haber

Migros'tan Tarsus'a ilk bulvar üzeri mağaza

2021-03-27 14:28 - Yerel haber-Şirket Haber

Beymen Grup'tan sanat ve modayı buluşturan Planet B Studios yatırımı

2021-04-01 13:42 - Yerel haber-Şirket Haber

Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler tiyatroyla geçen ömürlerini ve Nejat Uygur'u anlattı

2021-03-27 17:16 - Magazin

TRT Çocuk'un Haberin Olsun programı bugünden itibaren işaret dili tercümesiyle yayınlanacak

2021-03-29 12:50 - Kültür Sanat

Erbakan ‘erken seçim’ için tarih verdi

2021-03-30 15:35 - Gündem

Turan Bilimler Akademisi 1. Olağan Genel Kurulu ile bir ilk...

2021-03-31 10:06 - Özel Haber

New York Times'ta NFT olarak satışa çıkarılan makale 563 bin dolara alıcı buldu

2021-03-27 04:21 - Medya

Pakistan ve Hindistan yaklaşık 2 yılın ardından ticarete başlıyor

2021-03-31 20:31 - Dünya

İlgili Haberler

Edirne'de üniversite öğrencileri göz hareketleriyle çalışan tekerlekli sandalye geliştirdi

10:17 - Teknoloji

Japonya'da doğum oranlarını artırmak için yeni yapay zeka arkadaşlık uygulaması başlatıldı

13:37 - Teknoloji

KARGU İHA zırh delici harp başlığıyla hedefi tam isabetle vurdu

13:32 - Teknoloji

ASELSAN, Adana TEKNOFEST'te milli teknolojileri sergileyecek

12:28 - Teknoloji

2024 Türkiye Drone Yarışı final müsabakalarıyla sona erdi

00:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçiler greve gitti

13:18 - Dünya

Kahramanmaraş OSB'deki 40 fabrika enerji ihtiyacının yüzde 30'unu güneşten karşılıyor

13:13 - Ekonomi

Sosyal ağ sağlayıcıları ile ilgili düzenleme 4 yıldır yürürlükte

13:08 - Gündem

Lufthansa, İsrail ve Lübnan uçuş iptallerini uzattı

13:02 - Dünya

Ukrayna: Rusya'nın son 24 saatteki saldırılarında 9 sivil öldü, 23 sivil yaralandı

12:58 - Dünya