?>

Türk bilim insanı Prof. Dr. Özsoy, iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkilerini anlattı

Prof. Dr. Özsoy, "Karasal buzulların çok ciddi biçimde ana karadan koparak okyanusa entegre olduğunu görüyoruz. Karasal buzlar deniz suyu seviyesini artırma potansiyeli olduğu için çok büyük risk arz ediyor." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika'da gözlemledikleri değişikliklere ilişkin, "Karasal buzulların çok ciddi biçimde ana karadan koparak okyanusa entegre olduğunu görüyoruz. Deniz buzları belki iklimimizin bel kemiği ve omurgası. Ama karasal buzlar da deniz suyu seviyesini artırma potansiyeli olduğu için çok büyük risk arz ediyor." dedi.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Özsoy, Antarktika ve Arktik bölge üzerindeki çalışmalarına uzanan yolu ve kutuplardaki güncel çalışmaları AA muhabirine anlattı.

Bilim insanı olma yolundaki ilk adımı doktora eğitimi sırasında Antarktika'daki deniz buzlarını çalışarak attığını belirten Özsoy, bu kapsamda bugüne kadar 8 kez Antarktika'ya gittiğini belirtti.

İklim değişikliğinin dünyanın bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Özsoy, bu iklim değişikliğinden en fazla kutup bölgelerinin etkilendiğini ifade etti.

Özsoy, ilk çalışmalarını Antarktika'daki deniz buzulları üzerinde yaptığını ve şu an aktif çalışmalarının iki kutup bölgesinde de devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Çok ciddi bir ekosistem deniz buzlarına bağlı olarak yaşıyor. Aslında iklim sisteminin de temel taşları Antarktika ve Arktik'teki deniz buzları. O dönem yaptığım bilimsel çalışmalar beni bugünlere getirdi. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak da bilimsel çalışmalarımızı Antarktika'ya taşıdık ve bu sene de kısmetse 7'nci Ulusal Antarktika Bilim Seferimizi de icra edeceğiz. Arktik'te de kuzey bölgede iki tane seferimizi tamamlamış bulunmaktayız."

Özsoy, bilim insanlarının çalışmalarını kutuplarda sürdürmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, özellikle iklim değişikliğinden etkilenen deniz buzulları ya da karasal buzullar başta olmak üzere bir çok çalışmanın "gezegenin karakutusu" olarak nitelendirilen kutuplarda çalışılabileceğini anlattı.

"Arktik deniz buzlarının 3'te 1'i tamamıyla yok oldu"

Kuzey Kutbu'nda yer alan Arktik ve Güney Kutbu'nda yer alan Antarktika arasında birbirinden çok farklı değişimler gözlemlediklerinin altını çizen Özsoy, "Özellikle kuzeyde Arktik deniz buzlarının 3'te 1'inin tamamıyla yok olduğunu görürken, Antarktika'da bu azalmanın daha yeni yeni başladığını görüyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Özsoy, Antarktika'daki son durum noktasında Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ABD Uzay Ajansı (NASA) tarafından gelen güncel görüntülerle de kıtanın son durumunu takip ettiklerini dile getirdi.

İklim değişikliği nedeniyle kutup bölgelerinde yaşanan değişikliklere de değinen Özsoy, "Sadece deniz buzu değil, karasal buzulların da çok ciddi biçimde ana karadan koparak okyanusa entegre olduğunu görüyoruz. Deniz buzları iklimimizin bel kemiği ve omurgası. Ama karasal buzlar da deniz suyu seviyesini artırma potansiyeli olduğu için çok büyük risk arz ediyor." diye konuştu.

Özsoy, kutup bölgelerindeki bilimsel çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye'nin kısa sürede hızlı yol katettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kutup bölgelerinde bilimsel çalışma yapan ülkelerin yüzde 40'ı ile aynı seviyelere gelmiş bulunmaktayız. Tabii ki bu bilimsel çalışmaların yelpazesi çok geniş. Hem yer bilimleri hem canlı bilimler olsun, fiziki bilimler olsun, aynı zamanda sosyal bilimlerin de çok ivmeli şekilde değer kazandığını görüyoruz. Çünkü Antarktika'ya baktığınızda hiçbir dünya ülkesine ait değil. Barışa ve bilime adanmış bir kıta ve dolayısıyla sosyal bilimler çok kuvvetli. Arktik'te okyanus bölgesine bakıyoruz, bu deniz buzundan arınmış bölgelerin de ülkeler tarafından bir paylaşımı söz konusu olacak görünüyor. Kutuplar hem sosyal hem de bilimsel anlamda çok kıymetli bölgeler."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycanlı Milletvekili Mahamaliyev: Dünyanın Türkiye'nin adil politikasına ihtiyacı var! -İrade Celil bildiriyor-

2023-01-24 07:20 - Özel Haber

Ergan Dağı Kayak Merkezi'ndeki Ardıçlı Gölü'nün yüzeyi dondu

2023-01-24 11:57 - Çevre-Hayat

Merve Mermer Dubai’de Ferrari test sürüşünde

2023-01-23 10:34 - Magazin

İtalya'da akaryakıt istasyonu çalışanları greve başladı

2023-01-25 09:52 - Dünya

Erzurum'daki Arabakırığı Kanyonu bozulmamış doğasıyla dağcıların rotasında

2023-01-23 12:22 - Çevre-Hayat

Microsoft'un net karında düşüş

2023-01-25 01:02 - Ekonomi

Kamerunlu futbolcu Vincent Aboubakar üçüncü kez Beşiktaş'ta

2023-01-21 16:29 - Spor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha yakın zamanda çıkacağız

2023-01-25 00:03 - Teknoloji

MEB, "akran zorbalığı"nı akademisyenlerle masaya yatırıyor

2023-01-21 11:41 - Gündem

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına tepkiler sürüyor

2023-01-22 17:59 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kurum'dan "Sinop Kent Meydanı" paylaşımı

14:53 - Gündem

Bakan Uraloğlu, Trabzon'da Söğütlü Kavşağındaki trafik sorununun çözüldüğünü açıkladı

14:48 - Gündem

Hakim ve savcı yardımcılığı sınavının ikincisi hafta sonu gerçekleştirilecek

14:28 - Gündem

SSB Başkanı Görgün, KAAN'ın ikinci prototipinin üretim ve montaj faaliyetlerini inceledi

14:17 - Gündem

Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı

14:02 - Gündem

Günün Manşetleri

İngiltere'nin otomobil üretiminde son 35 yılın en kötü kasım ayı performansı görüldü

15:12 - Ekonomi

Hırvatistan'da okulda düzenlenen bıçaklı saldırıda 1 öğrenci öldü, 6 kişi yaralandı

15:07 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK terör örgütü ve uzantılarının raf ömrü tükenmiştir

15:02 - Siyaset

Macron'un siyahi vatandaşlara yönelik ırkçı söylemde bulunduğu iddia edildi

14:57 - Dünya

Bakan Kurum'dan "Sinop Kent Meydanı" paylaşımı

14:53 - Gündem