?>

Türk bankacılık mevzuatı Basel standartlarına uyumlu bulundu

Türkiye’nin bankacılık mevzuatı, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (Regulatory Consistency Assessment Programme - RCAP) değerlendirmesinde tam uyumlu bulundu.

Ekonomi - 24 saat önce

İstanbul

BDDK açıklamasında, Basel Bankacılık Denetim Komitesinin 1974 yılında G10 ülkelerinin katılımıyla, üye ülkelerin bankacılık alanında bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlayacak bir platform olarak oluşturulduğu bildirildi.

Komitenin farklı ülkelerdeki bankacılık düzenlemelerinin yeknesaklaştırılmasını amaçlayan uluslararası standartları (Basel I-II-III standartları) yayımladığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda, 2014 yılında Basel Komite tarafından Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak kredi yoğunlaşma riskinin ölçülmesini teminen büyük kredilerin sınırlandırılmasına (Large Exposure – LEX) ve likidite riskinin ölçülmesini teminen net istikrarlı fonlama oranına (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ilişkin standartların yayımlandığı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin bankacılık sektörünün tabi olduğu düzenleyici çerçevenin uluslararası standartlar ve düzenlemelere uyumluluğunun sağlanmasının 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 88'inci maddesi çerçevesinde de BDDK'nin temel amaçlarından birini oluşturduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, 25 Mayıs 2009 itibarıyla Türkiye'nin komiteye üye olduğu kaydedilen açıklamada, "Ayrıca komite tarafından yayımlanan standartlara uyum sağlanacağı G-20 düzeyinde taahhüt edilmiş olup ülkemizin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board - FSB) üyeliği de Basel Standartları'na uyum sağlanmasını gerektirmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu kapsamda en son Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak yayımlanan büyük kredi sınırları (LEX) ve net istikrarlı fonlama oranına (NSFR) ilişkin düzenlemelerin 2023 ve 2024 yıllarında yürürlüğe girdiği bildirildi.

"Program, her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirmektedir"

Komite üyeliğinin önemli getirilerinin yanı sıra üye ülkelere bazı sorumluluklar da yüklediği vurgulanan açıklamada, "Bu kapsamda, komite tarafından 2012 yılında oluşturulmuş olan RCAP Basel Standartları'nın üye ülkeler tarafından zamanında ulusal mevzuatlara aktarılmasını ve uygulanan standartların tutarlılığını ve bütüncüllüğünü sağlamayı hedefleyen, her bir ülkenin ayrı ayrı değerlendirildiği ve standartların uygulanması açısından uluslararası yeknesaklık sağlanması vasıtasıyla küresel finansal istikrarın sağlanmasına katkı yapmayı amaçlayan bir programdır." denildi.

Açıklamada, bu programın her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz, 2015-2016 yıllarında sermaye yeterliliği düzenlemeleri (SYR) ve likidite düzenlemelerine (Likidite Karşılama Oranı – LCR) ilişkin gerçekleştirilen RCAP denetiminde Basel standartlarına tam uyumlu bulunmuş ve tüm standartlara tam uyumlu bulunan az sayıda G-20 ülkesinden birisi olmayı başarmıştır. Bu defa, LEX ve NSFR’a ilişkin bankacılık düzenlemelerimiz 2024 yılının eylül ayında başlayan yeni bir RCAP sürecinden geçmiş ve değerlendirme raporu 2 Nisan 2025 tarihinde Komite tarafından onaylanarak Komite internet sitesi üzerinden tüm dünya kamuoyu ile paylaşılmıştır."

Açıklamada şunlara vurgu yapıldı:

"RCAP süreci sonunda ülkemiz bankacılık mevzuatı uluslararası Basel standartlarına tam uyumlu (Tablo 1 ve Tablo 2) bulunmuştur. Bu sonuçlar bankacılık sektörümüze ilişkin ulusal ve uluslararası piyasa katılımcıları nezdinde sağlanan güvenin ne derece haklı olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Bankacılık Kanununda Kurumumuza verilen görev ve sorumluluklar çerçevesinde uluslararası standartlara tam uyumlu, güçlü bir düzenleme ve denetim çerçevesini idame ettirmeye dönük Kurumumuz çalışmaları bundan sonraki süreçte de aynı titizlikle sürdürülmeye devam edecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Araştırma: Uyku öncesi yatakta ekran karşısında zaman geçirmek uyku kalitesini olumsuz etkiliyor

2025-04-02 03:33 - Sağlık

Yüzmede 80 madalyası bulunan genç sporcu, EYOF hedefi için kulaç atıyor

2025-04-01 12:32 - Spor

ABD: Yeni kurulan kabinenin kapsayıcı, temsilci ve Suriye için olumlu bir adım olmasını umuyoruz

2025-03-31 23:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi Abiş'in cenaze törenine katıldı

2025-04-01 16:58 - Siyaset

Bakan Göktaş, ABD'de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Öztürk'ün babasıyla telefonda görüştü

2025-03-29 14:07 - Siyaset

Otizmli Ufuk kafede çalışarak sosyalleşiyor

2025-04-02 14:32 - Çevre-Hayat

"Medeniyetler şehri" Diyarbakır'da bayram tatilinde ziyaretçi yoğunluğu yaşandı

2025-04-02 15:02 - Çevre-Hayat

"Hitit leyleği" yıkılan minarenin aleminin düştüğü yere bu yıl da geldi

2025-04-02 15:13 - Çevre-Hayat

Voleybol salonuna serdikleri halıda dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar

2025-04-01 14:08 - Spor

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması için uğraşacağız

2025-04-02 16:37 - Dünya

İlgili Haberler

Avro Bölgesi ekonomisi martta genişledi

16:52 - Ekonomi

Rusya tekrar döviz ve altın satışına başlayacak

16:47 - Ekonomi

Türkiye geçen yıl ABD ile dış ticarette 65 fasılda fazla verdi

16:38 - Ekonomi

OPEC+ üyesi 8 ülke mayıs ayı için üretim artışı planını hızlandırdı

16:33 - Ekonomi

Yapay zekanın piyasa değerinin 2033'te 4,8 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor

16:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avro Bölgesi ekonomisi martta genişledi

16:52 - Ekonomi

Rusya tekrar döviz ve altın satışına başlayacak

16:47 - Ekonomi

Düzce'deki yaylalar, kışın ve ilkbaharın izlerini taşıyor

16:42 - Gündem

Türkiye geçen yıl ABD ile dış ticarette 65 fasılda fazla verdi

16:38 - Ekonomi

OPEC+ üyesi 8 ülke mayıs ayı için üretim artışı planını hızlandırdı

16:33 - Ekonomi