ANKARA (AA) - EBRU ŞENGÜL - Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi ve ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IKBY'deki gayrimeşru referandumun zamanlamasının Suriye ve Kuzey Irak'ta DEAŞ ile mücadelede yaşanan gelişmelerle ilgili olduğunu söyledi.
DEAŞ ile mücadelede bölgedeki kürt güçlerinin önemli rol üstlenmesinin bu süreçte etkili olduğunu ifade eden Bryza, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin böyle bir dönemde referenduma giderek ABD'nin refendumun durdurulmasına ilişkin baskı kurmasının önüne geçmeyi planladığını kaydetti.
Bryza, şu an Kerkük'e yapılan yatırımlar sayesinde petrol üretiminin devam ettiğini dile getirerek, "Ben eninde sonunda Türkiye ile IKBY arasındaki tansiyonun düşeceğine ve Türkiye üzerinden Kerkük'teki enerji kaynaklarının ihracatına devam edileceğine inanıyorum. Bu olmak zorunda. Mesele bu noktaya ne kadar hızlı gelebileceğimiz." değerlendirmesinde bulundu.
IKBY'deki petrol kaynaklarının uluslararası piyasalar üzerinde çok zayıf etkisi olduğuna dikkati çeken Bryza, şunları söyledi:
"Türkiye ve IKBY arasındaki tansiyonun yükseldiği dönemde petrol fiyatlarında küçük bir yükseliş oldu. Bölgedeki kaynaklar küresel petrol talebinin küçük bir bölümünü oluşturuyor. Dünyada günde yaklaşık 100 milyon varil petrol tüketiliyor ve Irak'ın kuzeyinden yapılan ihracat bu miktarın yüzde 1'inden az bir rakama tekabül ediyor. Ancak bu kaynakların ihracatının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara taşınması, Türkiye, IKBY ve Irak hükümeti arasındaki uzun süreli iş birliğinin geliştirilmesi için potansiyel taşıyor."
"Toprak bütünlüğü prensibi yol göstericidir"Bryza, referanduma yönelik bölge ülkelerinin kendi çıkarlarına uygun tepkiler verdiğini söyledi.
IKBY'ye komşu ülkelerin referanduma karşı çıkarak rasyonel bir yaklaşım sergilediğini belirten Bryza, şöyle konuştu:
"Uluslararası hukukta da toprak bütünlüğü prensibi yol gösterici ilkedir. Çünkü ulus devletler kendilerini korumak isterler. Uzun vadede baktığımızda, Türkiye'nin tartışmalar sonlanınca durumu avantaja dönüştürmesi ve IKBY'nin ekonomik olarak hayatta kalabilmek için Türkiye'ye bağlı olduğu gerçeğini kullanması gerektiğini düşünüyorum. IKBY'nin enerji kaynaklarının paraya çevrilmesi için tek yol Türkiye. Türkiye gerçekten güçlü bir pozisyonda bulunuyor. Türkiye, bu tartışmalar sonlandığında bölgede enerji ticaretine devam ederek güçlü pozisyonu koruyacaktır."