?>

Tunus Cumhurbaşkanı Said: Ülkedeki mevcut siyasi kurumlar, parlamento devlete karşı tehlike

Tunus Cumhurbaşkanı Said, olağanüstü yetkileri elinde toplama kararını uzatmasına ilişkin, "Ülkedeki mevcut siyasi kurumlar ve işleyiş biçimleri devlete karşı bir tehlike. Parlamento, devlete karşı bir zarar." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Tunus

Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yayınlanan görüntülü mesajda, Said, Ticaret ve İhracat Bakanı Muhammed Busaid'i, Kartaca Sarayı'nda kabulünün ardından, Meclis'in çalışmalarını durdurması, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması gibi olağanüstü yetkileri elinde topladığı kararları süresiz uzatmasına ilişkin gerekçeleri açıkladı.

Said, "Olağanüstü önlemler Tunus'u bekleyen kapıdaki tehlike gerekçesiyle uzatıldı ve bu durum hala geçerli. Ülkedeki mevcut siyasi kurumlar ve işleyiş biçimleri devlete karşı bir tehlike. Parlamento, devlete karşı bir zarar ve oy verme süreçleri lobilerle istişare içinde gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.

Tunus'taki eski hükümetleri detay vermeden "Tunus'un son 10 yılda aldığı yardımları İsviçre'ye aktarmakla" suçlayan Said, ülkedeki ulusal diyalog çağrılarına dair, "Kiminle bir ulusal diyalog? Geçmişe dönmeye imkan yok. Halka tüm isimleri ve gerçekleri açıklayacağım gün gelecek." diye konuştu.

Tunus Cumhurbaşkanı, isim vermediği siyasi partileri, tekelcilerle işbirliği halinde temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarını yükseltmekle suçlayarak, söz konusu grupları "bedelini ödemekle" tehdit etti.

Tunus'ta ne olmuştu?

Arap Baharı'nın doğum yeri Tunus'ta belirli aralıklarla ve farklı şiddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve kontrolden çıkmış sağlık krizi nedeniyle Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokağa çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkenin tehlikede olduğu sırada kendisine olağanüstü yetkiler tanıyan Anayasa'nın 80. maddesini hayata geçirdiğini duyurmuştu.

Said, Meclis'in çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, başbakanı azlettiğini ve yeni bir başbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini açıklamıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı, bir aylık sürenin dolmasının ardından Meclis'in çalışmalarının durdurulması dahil olağanüstü yetkileri elinde topladığı kararların "süresiz" uzatıldığını bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sivasspor lige iyi başlayamadı

2021-08-24 16:21 - Gündem

Sanatçı ve AFAD gönüllüsü Murat Kekilli, sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'u ziyaret etti

2021-08-20 17:11 - Magazin

Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın vefatının üzerinden 35 yıl geçti

2021-08-21 16:10 - Gündem

LG, 6G THz bandında önemli bir aşama kaydetti

2021-08-20 14:36 - Yerel haber-Şirket Haber

IMF 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı tahsisini gerçekleştirdi

2021-08-24 13:46 - Ekonomi

Türkiye, Fırat Kalkanı bölgesinde yaklaşık 700 okulu eğitime kazandırarak terörün izlerini sildi

2021-08-23 15:36 - Eğitim

Dünya genelinde 5 milyar dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı

2021-08-24 15:58 - Genel

Tunus Cumhurbaşkanı Said: Ülkedeki mevcut siyasi kurumlar, parlamento devlete karşı tehlike

2021-08-25 03:51 - Dünya

Vakıf Katılım Diyarbakır şubesi, Diyarbakır OSB ile protokol imzaladı

2021-08-20 13:29 - Yerel haber-Şirket Haber

Borsa güne yükselişle başladı

2021-08-24 13:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Yarun beldesinde evleri hedef aldı

01:38 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Goma'yı ele geçiren M23 isyancıları ateşkes ilan etti

00:02 - Dünya

Çin: Çin'in Panama Kanalı'nı yönettiği iddiaları tamamen asılsız

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

01:43 - Ekonomi