?>

Tüketici şikayetlerinde e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünler öne çıktı

Tüketici dernekleri, tüketicilerin 2024'te en çok e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünler ile kuver ücretine yönelik şikayette bulunduğunu bildirdi.

Ekonomi - 1 ay önce

İstanbul

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024'ün tüketici için çok çeşitli sorunların ortaya çıktığı ve çözümlemelerin de beraberinde geldiği bir yıl olduğunu söyledi.

"e-Ticaret yoluyla mal ve hizmet satın alan tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar, diğer satış kanallarına göre 2024'te daha fazla öne çıktı." diyen Deniz, "Ancak 2024'te e-Ticaret konusunda yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleriyle gözlenen sorunların çözümlenmesinde önemli aşama kaydedildi." ifadesini kullandı.

Operatörlerin zamlı tarifelerinin de tüketicilerde rahatsızlık oluşturduğunu hatırlatan Deniz, istenmeyen SMS ve telefonlardaki sorunun 2024'te de devam ettiğini bildirdi.

Deniz, iletişim teknolojileri kullanılarak tüketicilerin aldatılması, dolandırılması süreçlerinde düzenleme, denetleme ve ceza uygulamalarına rağmen şikayetlerin olduğunu aktararak, "Restoran ve benzeri hizmet sektöründe yıl içinde kuver, hizmet bedeli gibi kalemlerle tüketiciden alınmak istenen ücretler, tüketiciler tarafından sıkça yakınma konusu oldu." dedi.

"Sürekli değişen etiketler ve fırsatçılık, fiyatların yükselmesine neden oluyor"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü de yapılan çalışmalar ve denetimlerin artmasıyla tüketiciyi koruyucu önlemlerin gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

"Geçen yıl tüketiciler en çok fahiş fiyatlar, e-Ticaret, telekomünikasyon, bankacılık-finans, mobilya, beyaz eşya, ayakkabı, taklit ürünlerde mağduriyet yaşadı." diyen Güllü, "Sürekli değişen etiketler ve fırsatçılık, fiyatların yükselmesine neden olmakta. Tüketicinin fiyat algısı yok edildiğinden ve 'Nasılsa enflasyon var.' algısı oluşturulduğundan fırsatçılar etiketlerini ufak ufak artışlarla sürekli güncellediler." değerlendirmesini yaptı.

Güllü, fiyat artışlarının özellikle gıda sektöründe taklit ve tağşiş edilmesine, insan sağlığına zararlı gıdaların piyasada yaygınlaşmasına neden olduğunu belirterek, "Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşişle kararlı şekilde mücadele ederken bu firmaları afişe etmesi, açıklaması, yerinde uygulama ve bu alanda etkin mücadele örneği olmuştur. Tüketiciler, bu firmaları öğrenmeye ve alışverişlerinde boykot etmeye başladılar." diye konuştu.

e-Ticaret satışlarının her geçen gün arttığına değinen Güllü, şunları kaydetti:

"e-Ticarette ürünlerin zamanında teslim edilmemesi, satışa sunulan ürünün fiyatının artırılması nedeniyle 'stokta bitti' denilerek siparişlerin iptal edilmesi, yani satıştan kaçınılması, gönderilen ürünlerin sipariş edilen ürünlerden farklı olması, ürün yerine başka görsellerin gelmesi, gönderilen ürünlerin kırık, çizik gibi ayıplı çıkması sorunları devam etmekte. Bunun yanı sıra haberleşme sektöründe tarifelerde yaşanan artışlardan kaynaklı olarak tüketici şikayetlerinde artış oldu."

Güllü, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde ayıplı mal ve servis sorunlarının yaşandığına dikkati çekerek, taklit ürünler konusundaki şikayetlerin devam ettiğini söyledi.

Restoran ve kafelerde servis ücreti, kuver gibi hizmet bedellerinin tüketiciler tarafından şikayet edildiğini aktaran Güllü, mobilya sektöründe ise sipariş edilen ürünlerin geç teslimi, ürünlerin ayıplı olması sorunlarının öne çıktığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Suriye’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-07 08:32 - Özel Haber

Crocus Group yetkilisi Amelin: Türkiye, Rusya'nın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam edecek

2025-01-06 01:15 - Özel Haber

46 yıl toprak altında biriktirdiği büyük Oltu taşlarından iri tespihler yaptı

2025-01-09 14:42 - Kültür Sanat

Bağcılar Belediye Başkanlığına Yasin Yıldız seçildi

2025-01-09 18:43 - Siyaset

Rusya: Türkiye, ana ticaret ortaklarımızdan

2025-01-04 00:26 - Özel Haber

Trudeau'dan Trump'a cevap: Kanada, ABD'nin 51. eyaleti olmayacak

2025-01-10 09:53 - Dünya

Çin, Rusya pazarında Türk mandalinasının yerini alamaz

2025-01-06 17:58 - Özel Haber

Emtia piyasası sert bir yılı geride bıraktı

2025-01-03 16:19 - Ekonomi

Kenan Yıldız'ın golü İtalya Süper Kupası yarı finalinde Juventus'a yetmedi

2025-01-04 00:22 - Spor

Evlenmesi için babasının biriktirdiği parayla 12 inek alıp köyünde hayvancılığa başladı

2025-01-09 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ECB Başkanı Lagarde, ticaretteki risklere rağmen dezenflasyon sürecinin 'yolunda' olduğunu söyledi

22:41 - Ekonomi

BDDK'den bağımsız denetime tabi şirketlere kredi düzenlemesi

23:08 - Ekonomi

ABD'nin eski hazine bakanları, Trump yönetiminin mali eylemlerine karşı uyardı

22:52 - Ekonomi

Avrupa'da gaz fiyatları son 2 yılın zirvesinde

19:03 - Ekonomi

Emekli maaş farkları yarın hesaplara yatırılacak

17:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Samsun, Çorum ve Adana'da eğitime 1 gün ara verildi

01:23 - Gündem

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Dünya

Avusturya’da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya