?>

'Tükenmişlik sendromuna karşı dinlenin'

EÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Elbi, tükenmişlik sendromuna karşı iyi uyuyarak, düzenli beslenerek, egzersiz yaparak ve dinlenmeye zaman ayırarak önlem alınabileceğini belirtti.

Sağlık - 7 yıl önce

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Elbi, tükenmişlik sendromuna karşı iyi uyuyarak, düzenli beslenerek, egzersiz yaparak ve dinlenmeye zaman ayırarak önlem alınabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Elbi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "intihar düşüncesine dahi neden olduğu" bilinen tükenmişlik sendromunun, her yaş ve meslek grubundan insanın başına gelebileceğini söyledi.

Aslında herkesin "tükenebileceğini" dile getiren Elbi, "Tükenmek, hayatın gereklerini yerine getirirken yapabileceğimizin ötesinde yük almakla bağlantılı bir şey. Çok fazla yük altındaysak, travmatize edici şeylerle karşılaşabiliyorsak, hayatın normal akışı bizim enerjimizi zorluyorsa, engelleniyorsak, kendimizi nasıl yenileyebileceğimizi bilemiyorsak tükenebiliriz. Herkes bir gün birtakım nedenlerle tükenebilir." diye konuştu.

Sendromun belirtileri

Tükenmişlik sendromunu atlatabilmek için önce belirtilerin anlaşılması gerektiğine dikkati çeken Elbi, "Hayatta bir şey gelişmiyor, hayat ileri gitmiyor gibi gelebilir. Yorgun uyanma olabilir. Kötü davranışlar, hırçınlık olabilir. İşten kaçma, önemli kararlar verememe, dinlenemeden uyanma bu sendromun belirtileri arasında yer alır. Ayrıca önemli konular konuşulurken tükenmişlik sendromu yaşayanları ortada göremeyebilirsiniz." dedi.

Kolay ağlama, eskisi kadar verimli olamama gibi belirtilerin de tükenmiş sendromuna işaret ettiğine değinen Elbi, bir çalışanın daha önce 30 dakikada tamamlayabildiği işi, sendroma girdiyse 2-3 saatte bitiremeyebileceğini anlattı.

Günlük koşturmacada insanların kendilerini unuttuğunu ve ihtiyaçlarına önem vermediğini dile getiren Elbi, kişinin önce "İyi miyim" diye kendisine sorması gerektiğini ifade etti.

Profesyonel yardımdan önce kişinin sorununu kendi sosyal çevresinde, ortamında çözmeyi deneyebileceğini belirten Elbi, "Tıkandıysak, bir sınırı geçtiysek, o zaman psikiyatrik yardım almamız gerekiyor. Terapi gerekebilir, ilaç tedavisi de mümkün." diye konuştu.

"En önemlisi sendrom başlamadan önlemini almak"

Tedaviyle sendromun atlatılabileceğine işaret eden Elbi, asıl önemli konunun, sendroma girmeden gerekli önlemleri almak olduğunu vurguladı.

Basit önlemlerle kişinin tükenmeyi önleyebileceğini dile getiren Elbi, "Tükenmişlik sendromunun önlemleri var, iyi uyumak, düzgün beslenmek, dinlenmeye zaman ayırmak, egzersiz yapmak gibi. Yani annenizin 'yap' dediği şeyler. 'Hırkanı giy, hasta olma' derler ya... Bunları yaparsak bir miktar daha dayanıklılığımız artar." ifadelerini kullandı.

Elbi, sendromun sosyal statü, ekonomik durum ayrımı olmadan herkesi tehdit edebileceğini kaydederek, "İşi gereği çok yoğun çalışan, dinlenme arası olmayan insanlarda tükenmişlik sendromu belirtileri artabilir. Herkes her şekilde bu sendromu yaşayabilir. Hepimizin bir dayanıklılık sınırı var, bu sınırı aştığımızda tükenebiliriz." dedi.

Muhabir: Efsun Yılmaz

Haftanın Öne Çıkanları

Milyonda bir ihtimalin gerçek olduğu savaş: Çanakkale

2017-04-24 06:27 - Çevre-Hayat

Torunu, Mehmet Akif Ersoy'un Almanya'daki ses kayıtlarını arıyor

2017-04-25 14:47 - Kültür Sanat

Yabancı yatırımcı 'evet'e gelecek

2017-04-20 14:22 - Ekonomi

Kara Kuvvetlerindeki olaylara ilişkin iddianame kabul edildi

2017-04-20 20:02 - Gündem

Berkeley Üniversitesinde 8. İslamofobi Konferansı yapılıyor

2017-04-23 17:02 - Dünya

Fenerbahçe Avrupa'da büyük avantaj yakaladı

2017-04-21 02:16 - Spor

'NATO Afganistan'da başarısız olmuştur'

2017-04-20 13:12 - Dünya

Tamir ettiği aracın altında kaldı

2017-04-21 13:22 - Asayiş

Hayatını otizmli evladının mutluluğuna adadı

2017-04-23 16:17 - Çevre-Hayat

Survivor'da kim elendi? | 18 Nisan Survivor'da elenen isim | Survivor'da kim gitti

2017-04-18 21:02 - Magazin

İlgili Haberler

Araştırmaya göre dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyop

16:13 - Sağlık

Çocukların bağışıklığını artırarak kışa hazırlamak hastalıklardan koruyor

15:53 - Sağlık

Çocukların sosyal medyada "problemli davranışları" 2018-2022'de yüzde 4 artış gösterd

13:07 - Sağlık

Diyarbakır'da mevsimlik tarım işçileri ve göçerlere mobil sağlık hizmeti sunuluyor

12:23 - Sağlık

Kastamonu'da vatandaşlara "zehirli mantar" uyarısı

17:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el-Burhan'ı kabul etti

21:18 - Dünya

Doha Büyükelçisi Göksu: "Türkiye, (Gazze konusunda) Katar ile aynı vizyonu paylaşıyor"

21:12 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, İsrail tarafından hedef alınan Lübnan'ın yanında

21:08 - Gündem

Belçika hükümeti, vatandaşlarından Lübnan'ı "en kısa sürede" terk etmelerini istedi

21:03 - Dünya

ABD Başkanı Biden'dan İsrail-Filistin meselesinde "iki devletli çözüm" mesajı

20:57 - Dünya