?>

TÜFE tablolarında değişiklikle AB ülkelerinin şeffaflık düzeylerine uyum sağlandı

Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı Demir, kurumun TÜFE kapsamındaki tablolarda değişiklik yaparak AB üyesi ülkelerle gelişmiş ülke istatistik ofislerinin fiyat istatistikleri yayınlamadaki şeffaflık düzeyine uyum sağladığını bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı Mayıs 2022 enflasyon verileriyle TÜFE kapsamında her ay yayınlamakta olduğu ayrıntılı tablolarda değişiklik yaptığını hatırlattı.

Söz konusu tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapıldığını aktaran Demir, "Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterlerinin yanı sıra AB üyesi ülkeler ve gelişmiş ülke istatistik ofislerindeki uygulamalar incelendiğinde, TÜİK’in bu düzenlemeyi yaparak 33 ülkenin fiyat, ağırlık, endeks yayınlama durumu ve TÜFE haber bülteni açıklama dönemlerine uyum sağlamayı amaçladığı görülmektedir." ifadesini kullandı.

33 ülkenin yarısı hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmıyor

Ülkelerin TÜFE madde fiyatlarını açıklama durumuna bakıldığında 33 ülkenin yarısının hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığının, yaklaşık yüzde 27’sinin ise seçilmiş maddelerin aylık ortalama fiyat bilgisini açıkladığının tespit edildiğini belirten Demir, şunları kaydetti:

"Fiyatı açıklanan seçilmiş maddelerin genellikle günlük tüketimde yer alan (gıda) ve homojenlik arz eden maddeler olduğu gözlemlenmiştir. Haftalık olarak seçilmiş maddelere ilişkin fiyat yayımlayan Çek Cumhuriyeti’nde ise paylaşılan fiyatların barkod verisine ait olduğu belirtilmektedir.

Ülkelerin fiyat yayımlama durumu incelendiğinde 17'si açıklamıyor, 9'u seçilmiş maddelerin aylık ortalamasını, 1'i seçilmiş maddelerin haftalık ortalamasını, 3'ü yalnızca akaryakıt fiyatını, 3'ü ise yıllık seçilmiş madde ortalamasını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Türkiye, madde fiyatları yerine 5’li düzeyde seçilmiş maddelerin fiyatını açıklamaya devam edecektir."

Ülkelere göre ağırlık verilerinin yayımlanma durumu hakkında da bilgi veren Demir, şöyle konuştu:

"Ülkelerin TÜFE ağırlıklarını paylaşma durumu incelendiğinde 33 ülkeden yüzde 45’inin COICOP 5 ve yüzde 36’sının COICOP 4 düzeyinde ağırlık bilgisi yayımladığı görülmektedir. COICOP 5 detayının altında bilgi veren Fransa, Lüksemburg ve Avusturya’dan oluşan yalnızca 3 ülke bulunmaktadır. Avustralya, ABD ve Kanada gibi kendi sınıflaması olan ülke verileri uygun COICOP düzeyine göre eşleştirilmiştir. Avusturya ise ağırlıklarını, tüm ürünlerini kapsamayacak şekilde COICOP 10 (otomobil ve benzeri ürünlerde COICOP 5) düzeyinde açıklamaktadır. Ağırlık yayımlama düzeylerine göre ülkelerin 15'i COICOP 5 düzeyini, 12'si COICOP 4 düzeyini, 3'ü COICOP 2 düzeyini ve birer tanesi de COICOP 10, COICOP 6, COICOP 8 düzeyini açıklıyor."

Ülkelerin açıkladığı endeks düzeylerine bakıldığında COICOP 4. ve 5. düzeylerde endeks bilgilerinin paylaşımının yoğunlaştığını söyleyen Demir, COICOP 4. düzeyi açıklayan ülke sayısının 10, COICOP 5. düzeyi açıklayan ülke sayısının 12 olduğunu, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin kendi sınıflamasını kullandığını anlattı.

Ülkelerin haber bülteni açıklanma dönemi

Demir, ülkelerin TÜFE haber bülteni yayınlama dönemleri incelendiğinde, genellikle referans ay bitiminden itibaren 10 ile 15 gün sonra bülten yayımladığının görüldüğünü, bazı ülkelerin referans ayın son günlerinde TÜFE öngörü bilgisi paylaştığını belirtti.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye özelinde TÜFE verilerinin yayımlanma durumu incelendiğinde madde sepeti ve madde endeks değerlerini tüm ülkelerin yayımladığına işaret eden Demir, madde fiyatlarını ise hiçbir ülkenin yayımlamadığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adana'da geliştirilen iki kuru bezelye çeşidinin hasadı yapıldı

2022-05-31 10:45 - Ekonomi

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nda sezonun ikinci ayak yarışı Mersin'de başladı

2022-05-28 21:40 - Spor

Doğal gaz ithalatı martta yüzde 6,6 arttı

2022-06-02 10:35 - Ekonomi

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Erdöl, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigarayla mücadelesini anlattı

2022-05-31 12:29 - Gündem

'Milli Mücadele Yolu'nu kanoyla geçen sporcular Sakarya'da mola verdi

2022-06-02 09:45 - Gündem

Gazprom, Shell Energy Europe ve Danimarkalı Orsted'e doğal gaz sevkiyatını durduracak

2022-05-31 19:08 - Dünya

Tokat'ta 4 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor

2022-05-30 12:25 - Sağlık

Bahçeli: Teröristlerin ellerindeki silahı verenler de teröristtir

2022-05-31 12:42 - Siyaset

Sivasspor'un kupa şampiyonluğu kutlandı

2022-05-29 22:46 - Spor

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nda gözler Çin maçına çevrildi

2022-06-01 23:04 - Spor

İlgili Haberler

Mısır Türkiye ile turizmde işbirliğini genişletmek istiyor

13:33 - Ekonomi

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Küresel LNG talebindeki yükseliş gemi siparişlerini artırdı

12:30 - Ekonomi

Türkiye'den Sevgililer Günü için 75 milyon dal çiçek ihracatı

12:17 - Ekonomi

Türkiye'nin İspanya'ya ihracatı yeni yıla rekorla başladı

12:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yüksekovaspor'da hedef Hakkari'nin Kadınlar Süper Ligi'ndeki ikinci temsilcisi olmak

13:38 - Spor

Mısır Türkiye ile turizmde işbirliğini genişletmek istiyor

13:33 - Ekonomi

Gazze'de şiddetli yağış ve rüzgar yerinden edilenlerin çadırlarını uçurdu

13:28 - Dünya

Avustralya'daki yangında 5 gün içinde Mount Remarkable Milli Parkı'nın yüzde 15'i yok

13:17 - Dünya

Fenerbahçe, UEFA listesine Skriniar, Talisca ve Kostic'i ekledi

13:13 - Spor