?>

TÜBİTAK ve AFAD çığ riskini önleme konusunda işbirliği yapacak

TÜBİTAK ve AFAD işbirliğiyle hayata geçirilecek "Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi" ile doğal afetlere karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunulacak.

Gündem - 1 ay önce

Ankara

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, projeye ilişkin protokol imza töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirilirken, taraflar adına imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve AFAD Başkanı Okay Memiş attı.

Aydın, burada yaptığı konuşmada, çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı ve afetlerin yol açtığı kayıpları en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, projenin çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi kullanımı ve yüksek teknoloji sensör sistemleriyle, doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu birleştiren öncü bir çalışma olduğunu ifade etti.

AFAD Başkanı Memiş de projenin çığ bölgelerinde oluşabilecek riskleri en aza indirmeyi ve yerli imkanlarla yenilikçi çözümler sunmayı amaçladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem sensör teknolojileri hem de bariyer sistemleriyle risk izleme ve önleme sistemleri sahaya taşınacak. Proje kapsamında, çevre dostu ve sürdürülebilir altyapılarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Pasif sistemlerle güneş ışınım şiddeti, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği, rüzgar hızı gibi parametreler sensörler aracılığıyla ölçülecek. Aktif sistemlerde ise yeni nesil yapı teknolojisinden üretilen çığ önleme bariyerleri kullanılacak. Bu sistemlerle, çığ tehlikesine erken müdahale imkanı sağlayarak can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz."

"Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirildi

Türkiye'de ilk kez çığ riskine karşı çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve ileri teknoloji sensör sistemleri söz konusu projede bir arada kullanılacak.

"Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirilen çalışma ile doğal afetlere karşı yenilikçi, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm sunulmasına imkan tanınacak.

Türkiye'nin afet yönetimi konusundaki kararlılığını güçlendirecek proje uluslararası anlamda da örnek teşkil ediyor.

Projenin çıktılarının hem bilimsel hem de uygulama açısından fayda sağlayarak Türkiye'nin afet yönetiminde yeni bir dönemi başlatması, çığ riski taşıyan bölgelerde yerleşim alanlarını koruması, afet yönetimi ve şehir planlamasında kullanılacak veri altyapısının güçlendirilmesi ve proje sürecinde yetiştirilecek uzmanların Türkiye'nin bilgi ve yetkinlik seviyesini artırması amaçlanıyor.

Çevre dostu teknoloji

Proje kapsamında Türkiye'de çığ önleme setlerinde ilk kez kullanılan yeni nesil yapı teknolojisi, doğal kaynaklardan elde edilen çevre dostu malzeme olması ve dayanıklılığıyla dikkati çekiyor.

Çığ riski taşıyan bölgelerde dağın zirvesine yerleştirilecek Prototip Merkez ve Ölçüm istasyonlarıyla güneş ışınımı, kar yüksekliği, rüzgar hızı gibi kritik veriler toplanacak.

Fotovoltaik güneş enerjisiyle çalışan sistemler, çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir enerji altyapısı sağlayacak. Veriler analiz edilerek çığ oluşumu erken aşamada belirlenerek afet riskleri en aza indirilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Momika ve Najem'in yargılanmasına başlandı

2025-01-16 00:18 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonda tam 31 puanlık gerileme kaydedildi

2025-01-10 15:32 - Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon, düşüşünü sürdürüyor

2025-01-15 20:28 - Ekonomi

Çanakkale'de fırtına sebebiyle bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-01-14 18:13 - Çevre & Seyahat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

Ateşkesin duyurulmasının ardından İsrail Gazze'deki saldırılarını sürdürüyor

2025-01-16 01:02 - Dünya

Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme

2025-01-16 09:58 - Ekonomi

Rus Argumentı i Faktı: Türk markaları, Rusya pazarını fethediyor

2025-01-12 08:56 - Özel Haber

Fed yetkilileri, ekonomik belirsizlik ortamı ve enflasyon risklerine işaret etti

2025-01-10 00:37 - Dünya

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı

2025-01-10 18:13 - Teknoloji

İlgili Haberler

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Özer hakkında iddianame hazırlandı

13:23 - Gündem

Turizmde en çok karşılaşılan şikayetler tur iptali ve vaatlerin yerine getirilmemesi

13:13 - Gündem

İstanbul'da kar yağışının yarın da etkili olması bekleniyor

12:58 - Gündem

FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-40" operasyonlarında 353 şüpheli yakalandı

12:53 - Gündem

Şanlıurfa'da yolu kardan kapanan kırsaldaki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

12:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Özer hakkında iddianame hazırlandı

13:23 - Gündem

Denizlispor Kulübünün doğal gazı borç nedeniyle kesildi

13:18 - Spor

Turizmde en çok karşılaşılan şikayetler tur iptali ve vaatlerin yerine getirilmemesi

13:13 - Gündem

İsrail, taahhütlerine rağmen Gazze'ye konteyner evlerin girişini engellemeyi sürdürüyor

13:08 - Dünya

İstanbul'da kar yağışının yarın da etkili olması bekleniyor

12:58 - Gündem