TÜBİTAK'ta geliştirilen 'uzay kalifiye güneş paneli' kullanıma hazır

TÜBİTAK MAM tarafından tasarlanıp üretilen uzay kalifiye güneş paneli, yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'ye güç sağlayacak.

Teknoloji - 3 yıl önce

Kocaeli

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen uzay kalifiye güneş paneli, 2022 yılında fırlatılacak ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'de ana yük olarak yer alacak.

Gerekli tüm testleri başarıyla tamamlanan panel, güneş ışığından elektrik üreterek milli uyduların enerji ihtiyaçlarını karşılayacak. Zorlayıcı uzay koşullarında 100 vat güç üretme kapasitesine sahip olan yerli panel, bu alandaki yurt dışı bağımlılığına da son verecek.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Usta, AA muhabirine, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'nin 2022'de uzaya fırlatılacağını anımsattı.

Uzay kalifiye güneş panellerinin uyduların en büyük enerji kaynağı olduğunu belirten Usta, enstitü olarak Fotovoltaik Teknolojiler Merkezi'nde uzay kalifiye güneş panellerinin tasarım, üretim ve testlerini yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Usta, bu merkezdeki bütün altyapının bilgisayar kontrollü otomasyona tabi sistemler olduğunu belirterek, "Ürettiğimiz panellerin yer testleri, kalifikasyon testleri ve aynı zamanda uçuş model testleri başarıyla yapıldı. Projemizin diğer ortağı Uzay Enstitüsü'ne panellerimiz devredildi ve şu an entegrasyona hazır vaziyette beklemektedir." diye konuştu.

Ürettikleri panelin milli yer ve gözlem uydusu İmece'de 5 yıl kalacağına dikkati çeken Usta, şöyle devam etti:

"Uzay çok büyük radyasyona maruz kalan bir ortam. Gece ve gündüz arasında çok yüksek ısı farkları var. Bu ısı farklılıklarına karşı bütün testlerden geçmesi lazım. Bizim panellerimiz bu testlerden geçti ve uyduya takıldıktan sonra 5 yıl boyunca bir tarihçe kazanacak. Türkiye'de ilk ve tek olarak bir güneş panelimiz uzay kalifiye olacak. Altyapımız ve kalifiye elemanlarımızla beraber her türlü uydunun uzay kalifiye güneş panellerini yapma kabiliyetimiz vardır ve bu konuda da bütün paydaşlarla iş birliğine açığız."

Usta, uzay kalifiye güneş panelini yurt dışından alınanlara göre yarı fiyatına mal edebildiklerini dile getirerek, İmece'de 5 tane panel kullanılacağını ve bunlardan birinin kendi ürettikleri panel olacağını belirtti.

"Yer seviyesi doğrulama, kalifikasyon ve işlevsellik testleri başarıyla tamamlandı"

Proje yürütücüsü Alper Seçgin de uzay kalifiye güneş panellerinin uzaydaki zorlayıcı koşullarda görev yapabilen ve güneş ışınlarından beslenerek uyduların güç ihtiyacını karşılayabilen elektriksel güç sağlayıcılar olduğunu belirterek, başta sivil, askeri ve haberleşme uyduları olmak üzere çok çeşitli derin uzay görevlerinde kullanıldığını söyledi.

Yerli uyduların ihtiyacını karşılamak amacıyla 2015'te TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde Uzay Kalifiye Güneş Paneli Geliştirilme Projesi'nin başlatıldığını dile getiren Seçgin, proje kapsamında uluslararası standartlarda tasarım, üretim ve test altyapısı kurulduğunu kaydetti.

Seçgin, geçen süre zarfında edinilen bilgi birikimi ve tecrübelerle yerli uydularda kullanılacak olan uzay kalifiye güneş panelinin geliştirildiğini anlatarak, "Uluslararası standartlara uygun olarak yer seviyesi doğrulama, kalifikasyon ve işlevsellik testleri başarıyla tamamlamıştır." diye konuştu.

"Zorlayıcı uzay koşullarında 100 vat güç üretim kapasitesine sahip"

Türkiye'de yerli ve milli imkanlar dahilinde tasarlanıp, üretilen ilk panel olduğunu vurgulayan Seçgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2022 yılında fırlatılması hedeflenen yerli ve milli uydumuzda ana yük olarak yer alarak ilk tarihçeli uzay kalifiye güneş paneline sahip olmamız, ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. İlk defa yerli ve milli imkanlarla üretilmiş olan uzay kalifiye güneş paneli, zorlayıcı uzay koşullarında 100 vat güç üretim kapasitesine sahiptir. Ayrıca kazanılan bilgi birikimiyle ve üretim altyapısıyla yüksek güç isterlerine (gerekliliğine) sahip uyduların güç ihtiyacını karşılayabilecek güneş paneli tasarımı ve üretimi sağlanabilmektedir."

Daha önce geliştirilen yerli uydularda kullanılan uzay kalifiye güneş panellerinin yurt dışından tedarik edildiğine değinen Seçgin, "Bu projeyle ülkemizin ithalat bağımlılığının azaltılması, askeri ve istihbarat uygulamaları özelinde ithal ürünlere uygulanan ticaret kısıtlamalarının da önüne geçilmesi, ilgili alanda üretim ve ihracat payının arttırılması hedeflenmiştir." ifadelerini kullandı.

Seçgin, yerli tasarım, üretim ve test mühendisliği de göz önüne alındığında, TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen panelin yüzde 50 maliyet avantajı sağladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mübariz Mansimov, işinin başına geçti

2021-07-05 18:18 - Özel Haber

“Toyota Hayalimdeki Araba“ resim yarışmasının sonuçları belli oldu

2021-07-02 20:08 - Genel

Çizgi film 'Nils ve Uçan Kaz' ekranlara dönüyor

2021-07-03 13:20 - Medya

İstanbul Opera Festivali'nde Tenor Murat Karahan sürprizi

2021-07-02 17:21 - Kültür Sanat

MTV ve gelir vergisinde ikinci taksit dönemi bugün başladı

2021-07-01 19:46 - Ekonomi

Vodafone'dan yeni nesil mobil deneyimi

2021-07-01 17:50 - Yerel haber-Şirket Haber

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda dünyaya gelen yavru fil ilk kez bahçeye çıkarıldı

2021-07-04 14:51 - Çevre-Hayat

İran dünyada en fazla kripto para üreten 7 ülkeden biri oldu

2021-07-03 22:11 - Ekonomi

Kupa Amerika'da son iki yarı finalist belli oldu

2021-07-04 13:06 - Spor

Allegra Ensemble, Başkentte sanatseverlerle buluşacak

2021-07-03 17:26 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Genç mühendisler "TEKNOFEST Kuantum Hackathon Yarışması"nda buluşuyor

01:23 - Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA yerli motorla 36 bin feet irtifaya çıktı

20:48 - Teknoloji

MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ile ARF Süper Bilgisayarı için tören düzenlendi

18:33 - Teknoloji

Milli uydu haberleşme çözümlerinde rota ihracat

13:57 - Teknoloji

Google hakkındaki rekabet soruşturmasında sözlü savunma toplantısı yapıldı

13:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Tatvan Turistik Treni Bitlis'e ulaştı

08:18 - Gündem

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem

08:13 - Gündem

WikiLeaks'in kurucusu Assange, 'casusluk suçu'nu kabul etti

08:07 - Dünya

Kapadokya Çöl Maratonu'nda 30 kilometrelik koşu başladı

07:52 - Spor

Beylerin şehri ve dersler 2 -Fevzi Yurtoğlu yazdı-

07:00 - En Son Yazılar