?>

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi

Türkiye'de milli teknolojilerin geliştirilmesindeki rolü dolayısıyla "ülkenin en büyük Ar-Ge merkezi" olarak nitelendirilen TÜBİTAK, son dönemde geliştirdiği çözümleri SAHA EXPO'da vitrine çıkardı.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

TÜBİTAK, Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlediği SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'na hem fiziki hem de sanal olarak katıldı.

Savunma ve havacılık başta olmak üzere sanayinin devlerini bir araya getire fuarda TÜBİTAK; BİLGEM, MAM, SAGE, ULAKBİM ve UZAY enstitüleri tarafından geliştirilen yerli ve milli ürünlerini ulusal ve uluslararası katılımcılara tanıtıyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgesel güç olmasındaki en önemli unsurun savunma sanayisinde yakaladığı başarı olduğuna dikkati çekerek, son dönemde bu alanda elde edilen başarının diğer sektörlere de örnek oluşturduğunu ifade etti.

SAHA EXPO’da TÜBİTAK’ın da en yeni yerli ve milli ürünleriyle yer aldığını ifade eden Mandal, "Aynı zamanda 30’dan fazla ülkeden profesyonel ziyaretçi, uluslararası askeri yetkililer, üreticiler ve alıcılar bir araya gelecek. Birlikte çalışma ve birlikte başarma kapsamında ulusal ve uluslararası pek çok paydaşla bir araya gelme olanağı bulunacağız." dedi.

Geçen yılki SAHA EXPO Sanal Fuarı'na TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK UZAY’ın katıldığını ve fuar boyunca çok sayıda ikili iş görüşmesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Mandal, Bozdoğan ve SOM füzelerinin en çok ziyaret edilen ürünler olduğunu söyledi.

Patlayıcı tehdidine karşı İMTA

TÜBİTAK BİLGEM'in sergilediği ürünler arasında İMTA dikkati çekiyor. İnsansız mayın/el yapımı patlayıcı tespit aracı İMTA, sensör paneli sayesinde güzergah üzerindeki mayın veya patlayıcının uzaktan tespitini gerçekleştiriyor. TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlanan ürün, bu özelliğiyle sahadaki can kaybı riskini en aza indirmeyi hedefliyor. İMTA, üzerinde bulundurduğu çok kanallı ve eşzamanlı EMI/GPR teknolojisi ile dünyada ilk olma özelliğine sahip.

Enstitünün standında ayrıca kara, hava, deniz ve uzay şeklinde 4 ayrı kiosk üzerinde yer alacak dokunmatik ekranlardan ilgili alana dair teknolojiler animasyon ile interaktif şekilde gösteriliyor.

Kara kioskunda FODRAD, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ne sahip GİS-SARP, Araca Monte Lazer Sistemi JARMOL Kuşrad Radar Sistemleri, Lazer Haberleşme Sistemi OpHab, Milli Gözetim Radarı ve Milli İşlemci Çakıl interaktif olarak incelenebiliyor.

Hava kioskunda Kule ve Radar Simülatörü atcTRsim , Çakıl, F-16 Savaş Uçağı Taktik Elektronik Destek Podu (EHPOD), Eren Drona Monte Lazer Sistemi, GİS, HELİTR ve Savaş Uçağı Ana Kontrol Sistemi görüntülenebiliyor.

Deniz kioskunda Gemi Manyetik İz Bastırma Sistemi (Degaussing), Optik Haberleşme Sistemi (OpHab), Sualtı Savaş Yönetim Sistemi, Yeni Tip Denizaltı Batarya İzleme Sistemi (YT-DABİS), Yeni Tip Su Altı Telefonu (YT-SATEL), Yüksek Güçlü Lazer Sistemi interaktif olarak ziyaretçiler tarafından incelenebiliyor.

TÜBİTAK MAM standında, Denizaltı Savunma Harbi Sonarı Transdüser Elemanı (TBT-01), Kendi Kendine Yeten Solunum Maskesi Kimyasalları, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı (MAM-CDET), Plastik Bağlı Patlayıcı Üretimi, Tek Kristal Türbin Kanadı, Yakıt Pili Modül ve Bileşenleri ve Yakıt Pilli Askeri Çanta sergileniyor.

Kuzgun mühimmat ailesi SAHA EXPO'da

Türk savunma sanayisinin en önemli Ar-Ge çalışmalarına imza atan merkezlerden biri olan TÜBİTAK SAGE, Bozdoğan, Gökdoğan, HGK-84 füze modelleri yanında, KGK-83, Kuzgun ailesi (Kuzgun-SS, Kuzgun-KY ve Kuzgun-TJ), NEB-84, SARB-83, SERT-82, SOM, SOM-J gibi mühimmat ve füzeleri, SAGE navigasyon sistemlerini sergiliyor.

Öz kaynak projesi olarak devam ettirilen Kuzgun Silah Sistemi ise TÜBİTAK SAGE'nin fuarda en dikkati çeken ürünü olarak öne çıkıyor.

Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanan, harp başlığı, menzil ve güdüm yöntemi açısından modüler yeni nesil ürün ailesi Kuzgun’un en yüksek ileri menzile sahip üyesi KUZGUN-TJ, hava aracından serbest bırakıldıktan sonra entegre mini turbojet motoru sayesinde yaklaşık 200 kilometre uzaktaki hedefi vurabiliyor.

Ailenin en ağır harp başlığı kütlesine sahip Kuzgun-SS varyantı ise 40 bin fit irtifadan bırakıldığında "serbest süzülme" ile 110 kilometre menzile ulaşabiliyor. Ayrıca hedefe varış süresi saniyeler olan ve 2,5 mach üzeri uçuş hızına sahip Kuzgun-KY hava araçları yanı sıra kara ve su üstü platformlardan da atıyor.

Milli akıllı füze ailesi Kuzgun; F-16, Hürjet, Hürkuş, Akıncı, Aksungur, Anka ve Milli Muharip Uçak'ta, kara ve deniz platformlarında kullanım sağlayacak müşterek bir silah sistemi olarak görev yapacak.

Siber tehditleri Ahtapot yakalıyor

TÜBİTAK ULAKBİM ise 2016 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlarda başarıyla görev yapan Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi Ahtapot'u tanıtıyor.

Milli imkanlarla geliştirilen Ahtapot, Türkiye'nin siber dünyada güvenliğini sağlıyor. Hem açık kaynak kodlu topluluk versiyonu hem de özel Ahtapot donanımı üzerinde çalışan kurumsal versiyonlarıyla 15 farklı siber güvenlik bileşenini barındıran sistem, askeri kuruluşlardan kamu kurumlarına ve bankacılık sektörüne kadar çeşitli kurumsal müşteriler tarafından tercih ediliyor. Gerek müşteri sistemlerindeki başarısı gerekse NATO CWIX ve Locked Shields tatbikatlarında gösterdiği başarı ile kendini kanıtlayan bir bütünleşik siber güvenlik ürünü olan Ahtapot'un kurumsal ve donanımsal versiyonları SAHA EXPO’da sergileniyor.

ULAKBİM ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere stratejik kurumlarda kullanılan Merkezi Yönetim Sistemi Liderahenk; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığında kullanılan Kimlik Yönetim Sistemi Engerek’i tanıtıyor.

TÜBİTAK UZAY standında ise ziyaretçileri, yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilen metre altı çözünürlüklü İMECE Uydusu karşılıyor. Türkiye'nin askeri ve sivil çok yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen İMECE Uydusu, 2022 yılı içerisinde yapılması hedeflenen fırlatma öncesi SAHA EXPO’da görücüye çıktı.

TÜBİTAK UZAY standında ayrıca GÖKTÜRK-2, RASAT, TÜRKSAT 6A modelleri ve çeşitli uydu ekipmanları yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Alparslan: Büyük Selçuklu' dizisi TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluştu

2021-11-09 13:17 - Kültür Sanat

Selçuk Bayraktar Samsun'da TEKNOFEST 2022 hazırlıklarını inceledi

2021-11-04 21:11 - Teknoloji

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi

2021-11-11 15:08 - Teknoloji

Kurtulmuş ve beraberindekiler Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Boşnak üyesi Dzaferovic ile görüştü

2021-11-08 21:37 - Dünya

Uzun menzilli milli hava savunma füzesi Siper başarıyla ateşlendi

2021-11-06 15:51 - Teknoloji

Çocukluğunda tanıştığı, birçok kez görme fırsatı bulduğu Atatürk'ü anlattı

2021-11-09 17:41 - Çevre-Hayat

Polonya-Belarus arasında sığınmacı krizi derinleşiyor

2021-11-09 23:56 - Dünya

FLO, yapay zeka projesi FLO WISE'ı hayata geçiriyor

2021-11-09 14:01 - Yerel haber-Şirket Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler genelgesi

2021-11-06 10:31 - Ekonomi

Türkiye'de 10 ayda 2 milyon 410 bin gayrimenkul satış işlemi yapıldı

2021-11-08 14:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yapay zeka rekabetinde ABD-Çin ikilisine Hindistan katılıyor

16:07 - Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, GÖKTÜRK-Y Projesi'ni yerinde inceledi

14:43 - Teknoloji

ULAK'tan genç mühendislere "kablosuz haberleşme" alanında yarışma imkanı

11:23 - Teknoloji

TEI ile Atatürk Üniversitesi, yerli motor teknolojisini geliştirmek için işbirliği yapacak

14:43 - Teknoloji

Üniversite öğrencileri simülasyon merkezindeki uygulamalarla geleceğe hazırlanıyor

13:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gazze Şeridi sakinleri, yerel saatle 07.00'dan itibaren güneyden kuzeye geçebilecek

03:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistan merkezli Asharq News'e gündemi değerlendirdi

03:12 - Gündem

Katar, Hamas ve İsrail arasında esir takasının ikinci turunda çıkan krizin çözüldüğünü açıkladı

02:07 - Dünya

ABD, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkesin 18 Şubat'a kadar uzatıldığını bildirdi

01:53 - Dünya

Türkiye’nin gizli stratejisi: Kırmızı Kitap değişti -Mahmut Muslihan yazdı-

01:11 - En Son Yazılar