?>

TSSD Genel Başkanı Dr. Aydın: “Sigarayla mücadeleye son moleküle kadar devam edeceğiz”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Sigarayla Savaş Konferansı’nda konuşan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sigaranın son mole

Siyaset - 10 yıl önce

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Sigarayla Savaş Konferansı’nda konuşan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sigaranın son molekülü dünyadan yok oluncaya kadar bu mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin “Halk Sağlığı Çıkarları ile Tütün Üreticilerinin Çıkar Çatışması” konulu 3’üncü Uluslararası Sigarayla Savaş Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Konferansa, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarına Karşı İlk Yasal Mücadeleyi Başlatan Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Güllüçayır, Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Cenker Zeki Koyuncuoğlu katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı moderatörlüğünde ‘Halk Sağlığı Çıkarları ile Tütün Üreticilerinin Çıkar Çatışması’ konusu masaya yatırıldı.

“SİGARA İLE SAVAŞTA ÖRNEK ÜLKELERDEN BİRİYİZ”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin çalışmaları sonucu Türkiye’nin sigara ile mücadelede örnek ülkeler arasına yer aldığının altını çizen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sigara ile mücadelede Türkiye’nin başarıları herkes tarafından bilinmekte. Bu savaşı kim başlattı? Derseniz öncelikle aklımıza Türkiye Sigara ile Savaş Derneği gelmektedir. Bizler dünyanın, ülkemizin ve insanlığın en büyük düşmanının sigara olduğuna kanaat getirerek bu savaşı başlattık. Bugün gelinen noktada mücadelede örnek olan ülkelerin başında geliyoruz. Başarılarımızdan dolayı dernek olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ödüllendirilmiş bulunmaktayız. Bizler sigaranın son molekülü dünyadan yok oluncaya kadar bu mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“SİGARAYLA MÜCADELE İÇİN KANUN TEKLİFLERİ SUNULDU”

Sigarayla savaşta meclise kanun tasarıları sunduklarını belirten Dr. Mustafa Aydın, “Fahri müfettişlikle ilgili kanun tasarımızı Meclis’e gönderdik. Nasıl ki trafikle ilgili bu müessese varsa. Sigara ile ilgili de böyle bir müfettişlik müessesesinin oluşturulması konusunda çalışmalarımız var. Sigara içenle içmeyen kişilerin aynı sigorta pirimi ödememesi yönünde bir kanun teklifini meclisimize sunduk. Son olarak da açık alanlarda da sigara içmeyi sınırlandıran bir kanun çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.Nargilenin de sigara kartellerinin yaygınlaştırılması için ortaya konulan bir oyun olduğunu söyleyen Dr. Aydın, bu yolla gelir elde eden kesimleri de eleştirdi. Aydın, “İnsan hayatı üzerinden ekonomik girdi elde edilemez. Kapalı alanlara sigara içme yasağının getirilmesinin ardından bazı esnaf odaları bize karşı çıkmıştı. Kahvelerde sigara içirmezsek kahveler gelir elde edemeyecek dediler. Böyle bir anlayış olamaz. Bizim öncelikle bunu aşmamız gerekiyor. Bunun da en önemli yolu kültür ve eğitim” diye konuştu.

“SİGARAYLA ÇAĞDAŞ SÖMÜRGECİLİK YAPILIYOR”

Sigara yoluyla üç büyük ülkenin çağdaş sömürgecilik yaptığının altını çizen Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, “Sigara ve benzeri üretim yapanların çıkarlarının ne olduğunu ortaya çıkarmak gerekiyor. Dünya’da az sayıda sömürgeci ülkenin, sömürgeci şirketleri dünyanın sağlığını sömürerek para kazanıyorlar. Mesele sadece sigara içmek değil. Sigara amacıyla çağdaş sömürgecilik nasıl yapılıyor? Özellikle gelişmekte olan ülkeler sigara tuzağı ile halkın cebindeki paraya el koyuyor. Sigaraya ayda 300 TL civar para veren bir aileyi düşünün. Bu para doğrudan doğruya kendi geleceklerinden ve çocuklarının beslenmesinden alınacak bir para. Buna uluslararası sigara şirketleri yol açıyor. Bunların başında Amerikan, İngiliz ve Japon sigara şirketleri bulunuyor. Şu anda dünyada bu sömürüyü yapan üç büyük ülke var” değerlendirmesinde bulundu.

“SİGARA SİLAHLAR GİBİ DENETİM ALTINA ALINMALI”

Yasal olmayan yollarla tüketicinin eline ulaşan ‘Kaçak Sigara’ hakkında açıklamalarda bulunan Bülent Akarcalı, “Bunlar uluslararası şirketlerin ürettikleri mallardır. Türkiye de dahil olmak üzere ülkeler bu konuda fazla duyarlı değiller. Sigara şirketleri ürettiği sigarayı alıcısı satıcısı belli olmayanlara satmamalı. Her önüne gelen sigarayı alıp istediğim gibi ihraç edebilirim dememeli. Sigara silahlar gibi denetim altında olmalı. Sigaranın üretim ve dağıtım aşamalarının yani sigara şirketlerinin denetlenmesi ve şirketlerin kime ne kadar mal sattığını ilgili hükümetlere bildirmesi gerekiyor. Bu da kaçakçılığın bir yoludur” diye kaydetti.

Tütün endüstrisinin 4 katrilyondan fazla bir ticaret hacmi olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Tütün endüstrisi, halen 4 katrilyondan fazla bir ticaret hacmi ile dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olma özelliğini muhafaza etmektedir. Alınan tedbirlerle başta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Birliği Ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde her geçen gün sigarayı bırakanların sayısı artmaktadır. Bu nedenle türün üreticileri kanunları yetersiz olan veya gereği gibi uygulanmayan yeni tiryaki bulmakta zorlanmayacakları gelişmekte olan ülkelere yönelmiş durumdadır. Nitekim dünya sağlık örgütünün raporuna göre günümüzde az gelişmiş ülkelerde yaşayan özellikle Asya Kıtası’ndaki nüfusun yüzde 60’ı sigara konusunda maalesef bağımlılığını devam ettirmektedir” ifadelerine yer verdi.

Yerel Yönetimler olarak bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadele için Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ile çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, madde bağımlılığına giden yolun sigaradan geçtiğinin altını çizdi. Uyuşturucu ile mücadelenin sigara ile başlatılması gerektiğini belirten Dr. Sibel Güllüçayır, “ ‘Korkma bu sigara gibi bir şey’ diye teklif edilir. Eğer bir uyuşturucu mücadelesi başlatılacaksa bunun sigara ile başlatılması gerekmektedir. Bu sebepten Türkiye Sigara ile Savaş Derneği önemli bir görev üstlenmiştir” dedi. 

dikGAZETE-
Haftanın Öne Çıkanları

Kadıköy’de olay pankart ve 'Mor Menekşe' şarkısı!

2015-03-09 00:11 - Siyaset

İbrahim Tatlıses'in kızı Miami'de

2015-03-09 12:04 - Spor

Kenyalı gençten 'Türk' taklidi: Çorumluyuz kendimizden sorumluyuz

2015-03-06 20:41 - Siyaset

Kadıköy’de dev pankart: This is Kadıköy

2015-03-08 21:31 - Dünya

Fenerbahçe Stadı’nda büyü mü var ?

2015-03-09 12:04 - En Son Yazılar

Havalimanında kadınlara çiçek sürprizi

2015-03-08 13:14 - Genel

Yağış ve soğuk hava geliyor

2015-03-10 18:05 - Dünya

"Başbakan’dan bir açıklama bekliyoruz"

2015-03-08 14:59 - Genel

Maral En Güzel Hikayem'e sürpriz oyuncu

2015-03-09 15:05 - Spor

Apple'ın İOS 8.2 güncellemesi geldi

2015-03-10 14:36 - Eğitim

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulda, 2025 yılı bütçe görüşmeleri yarın tamamlanacak ve bütçenin tümü oylanacak

20:37 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'da

12:39 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Jazeera televizyonuna Suriye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu

01:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin istikrarının bölgenin istikrarı anlamına geldiğini bilen herkes sürece katkı vermeli

20:29 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Suriye'den gelen heyeti kabul etti

20:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın da destek verdiği geçici bütçe tasarısını reddetti

04:12 - Dünya

Pentagon, Suriye'de 900 olarak açıkladığı ABD askeri sayısını '2 bin' olarak güncelledi

01:48 - Dünya

İsrail, Lübnan ile ateşkesi 23. gününde 6 kez ihlal etti

01:43 - Dünya

Gürcistan'da AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasına karşı gösteriler 22 gündür sürüyor

01:38 - Dünya

Ardahan'ın Posof ilçesinde eğitime kar engeli

01:27 - Eğitim