?>

TSM konserine hazırlanan uluslararası lisenin öğrencilerinden nağmeler

Bursa'da, 80 ülkeden gençlerin eğitim gördüğü Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde yerli ve yabancı öğrencilerden oluşturulan 58 kişilik koro, "Nihansın Dideden", "Yine Bir Gülnihal" gibi eserleri öğreniyor.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Bursa

Bursa'daki Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gören yerli ve yabancı öğrenciler, konser verebilmek için Türk Sanat Müziğinin (TSM) sevilen eserlerini ezberliyor.

Ses sanatçısı Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı ve okulun felsefe grubu dersleri öğretmeni Mustafa Cumhur Çankal'ın koordinasyonunda yürütülen projede 58 öğrenci yer alıyor.

Öğrenciler, okulun konferans salonunda kült olmuş (bir dönem yoğun ilgi görmüş) "Yine Bir Gülnihal", "Rüya Gibi", "Geçsin Günler Haftalar", "Gül Ağacı Değilem", "Nihansın Dideden", "Yıldızların Altında", "Katibim", "Fikrimin İnce Gülü", "Hatırla Sevgili", "İnleyen Nağmeler" gibi eserleri notalarıyla çalışıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür'ün de destek verdiği projenin sonunda, belirlenecek tarihte koro tarafından konser verilecek.

Projenin koordinatörü ve ses sanatçısı Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı, AA muhabirine, okuldaki yetenekli gençlerle koro oluşturduklarını ve Türk müziğinin sevilen eserlerinin seslendirileceği konsere hazırlandıklarını söyledi.

Taşçı, "Gençlerin Türk müziği ile tanışmaları ve bu tanışma vesilesiyle birbirleriyle daha yakın kaynaşmaları bizim asıl hedefimiz. Hem Türk hem de yabancı öğrenciler bir arada müzik çalışıyorlar. Gerçekten ortaya benim tahmin ettiğimden çok daha başarılı bir sonuç çıktı." dedi.

"Nağmeleri duydukları anda şarkıları öğrenmeye başladılar"

Grubun çok zeki öğrencilerden oluştuğunu, yabancı gençleri, Türkçe konusunda bir Türk kadar şive ve vurgu açısından çok mahir olmasalar da başarılı ve gayretli gördüğünü anlatan Taşçı, şöyle konuştu:

"Türkçeyi şarkıya dönüştürdükleri zaman eksikler tamamen kapanıyor. Bir Türk'ün çok güzel şarkı söylemesi gibi buradaki gençlerin her birinden aynı sonucu elde edebiliyoruz. Dolayısıyla buna bağlı olarak birçok solist ortaya çıkarmaya karar verdik. Nağmeleri duydukları anda gençler sanki yıllardır bildikleri bir eseri öğreniyormuşçasına yüzlerine yansıyan bir mutlulukla şarkıları öğrenmeye başladılar. Hem kendime hem de bundan sonraki izleyicilerimize müziğin evrensel olduğunu ve güzel, kaliteli eserleri verdiğiniz zaman onların hemen alınabildiğini kanıtlamış oldum. Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'in Türk müziğine olan katkısıyla MEB, son dönemlerde Türk müziğini tanıtma ve daha fazla kişiye sevdirmek adına projeler gerçekleştiriyor, ben de bu projelerin içinde aktif olarak yer alıyorum."

Koronun koordinatörlüğünü üstlenen Mustafa Cumhur Çankal ise 80 ülkeden gencin bir arada eğitim aldığı okulda uluslararası geçerliliği olan programların da uygulandığını anlatarak, öğrencilerin arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesinde koronun katkısı olacağını ifade etti.

Öğrenciler projede yer almaktan mutlu

Kamerunlu 11'inci sınıf öğrencisi Bilah Ali Youenyouene, Türk müziğiyle tanışmasının, Türkçesini geliştirmek için kendisine çok faydasının olduğunu belirtti.

Ülkesine döndüğünde öğrendiklerini öğretmek de istediğini dile getiren Youenyouene, "İlk defa böyle bir projeye katılıyorum, benim için çok iyi ve önemli. Şarkların bazılarının sözlerini anlıyorum, bazılarını anlayamıyorum." ifadesini kullandı.

Aynı sınıftan İranlı Mohammadaman Armeshi de projenin kendisi için güzel bir tecrübe olduğunu kaydetti.

Şu ana kadar 7 eser ezberlediklerini belirten Armeshi, "Türkçe müzikler dinliyordum ama pop müziklerdi. Koroya katıldıktan sonra farklı şarkılar da dinliyorum, çok güzeller, insanın ruhunu besliyorlar. 'Müzik insanın ruhunu besler' diyorlar ya ona kanaat getirdim." değerlendirmesini yaptı.

9. sınıf öğrencisi İbrahim Yasir Solak ise hem kendisi hem de arkadaşları için güzel bir projede yer aldığını ifade ederek, çalıştıkları eserleri beğendiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz

2022-03-16 18:45 - Siyaset

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yanık merkezi hizmete açıldı

2022-03-22 15:43 - Sağlık

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Hakkaniyetli yeni bir dünya sistemine ihtiyaç var

2022-03-22 15:18 - Siyaset

Hakkari'nin kadın 'Messi'si futbol tutkusuyla dikkati çekiyor

2022-03-19 12:33 - Spor

Türkiye'deki sulak alanları koruma seferberliği

2022-03-21 12:29 - Ekonomi

Zelenskiy, İsrailli milletvekillerinden "Yahudileri korumak için" askeri destek istedi

2022-03-20 22:35 - Dünya

F1 Bahreyn Grand Prix'sinde ilk iki sıra Ferrari'nin

2022-03-20 22:48 - Spor

Gül suyuyla yıkanan Eyüpsultan Ramazan’a hazır!

2022-03-22 08:19 - İslam-Hayat - Receb 1446

TSM konserine hazırlanan uluslararası lisenin öğrencilerinden nağmeler

2022-03-22 16:37 - Kültür Sanat

Devlet desteğiyle açtığı iş yeriyle ev hanımlarına örnek olmak istiyor

2022-03-21 12:55 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Tunuslu yönetmen Nacer Khemir, Üsküdar'da sinemaseverlerle buluştu

10:41 - Kültür Sanat

SAMDOB 'Muhteşem Süleyman' operasını sanatseverlerle buluşturdu

23:19 - Kültür Sanat

Azerbaycanlı ressam, kas hastası 4 yaşındaki Yakup'un dev portresini resmetti

11:03 - Kültür Sanat

Ankara'daki Filistinli çocuklar, Çocuk Tiyatroları Şenliği'ne katıldı

16:32 - Kültür Sanat

Süleyman Saim Tekcan: (Metin Erksan) Türkiye'nin medarıiftiharı diyebileceğimiz bir sanat yönetmeni

13:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Üsküdar'da işçi konteynerlerinde çıkan yangına itfaiye müdahale ediyor

16:57 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği salgınında vaka sayısı artıyor

16:52 - Dünya

Guterres: Gazze'de acilen ihtiyaç duyulan insani yardımları artırmak için çalışıyoruz

16:47 - Dünya

SPK ve Borsa İstanbul'dan telefon dolandırıcılığına karşı uyarı

16:42 - Ekonomi

Süper Lig'de 21. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

16:38 - Spor