ANKARA - Burcu Çalık/Sarp Özer
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini engellemeye çalışırken yaralanan vatandaşların tamamı engel oranına bakılmaksızın "gazi" sayılırken, 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı mücadele verirken yaralanan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları bağlı oldukları mevzuata takıldı.
Sorunun çözümü için Genelkurmay Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığınca ortak çalışma başlatılması planlanıyor.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini durdurabilmek için sokaklara çıkan vatandaşlardan 246 kişi şehit olmuş, 2 bin 194 kişi de yaralanmıştı. 15 Temmuz gecesi, çok sayıda TSK mensubu da askeriye içerisinde darbecilere karşı mücadele vermişti.
Bunun sonucunda Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 23 Temmuz'da yayımlanan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) başta olmak üzere, peyderpey yayımlanan diğer KHK'larda yapılan düzenlemelerle darbe girişimine engel olmaya çalışırken yaşamını yitiren tüm siviller "şehit", yaralananlar ise "gazi" sayılmıştı.
TSK mensupları haktan yararlanamadı
O gece yaralanan TSK mensupları ise KHK'daki düzenlemelerin sivillere yönelik olması nedeniyle ve bağlı oldukları mevzuat çerçevesinde bu haktan yararlanamadı.
Çünkü askerlerin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gibi mevzuatlar kapsamında "vazife malulü" olarak değerlendirilmeleri gerekiyor. Askerlerin "vazife malulü" olabilmeleri içinse "görevlerini yapamayacak duruma gelme" şartları bulunuyor.
Söz konusu düzenlemeler kapsamında 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı mücadele ederken yaralanan askerler, vazife malulü olarak sayılamadıkları için 15 Temmuz gazilerine sağlanan "tazminat", "aylık maaş bağlanması", "kamuda bir istihdam" gibi haklardan da yararlanamıyor.
Bakanlıklar harekete geçti
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, 15 Temmuz gecesi darbecileri durdurmak için mücadele veren ve yaralanan askerlerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için ilgili bakanlıklar harekete geçti.
Bu durumdaki askerlere yönelik nasıl bir düzenleme yapılabileceği ve hangi mevzuat çerçevesinde gazilik haklarının sağlanacağına ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının görüşüne başvuracak.
Alınan görüşlerin ardından darbe girişimini engellemek isterken yaralanan askerlerin de kamuda istihdam, tazminat gibi haklardan faydalanarak "gazi" sayılabilmesine yönelik yeni bir çalışmanın gündeme getirilmesi planlanıyor.
dikGAZETE.com