?>

Trump yönetiminin LNG ihracatını hızlandırması bekleniyor

ABD'de çevreci grupların baskılarıyla 2024 başında durdurulan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı onay sürecinin, ocakta göreve başlayacak Donald Trump yönetiminde yeniden hız kazanması bekleniyor.

Dünya - 2 ay önce

İstanbul

ABD, 2015'te hiç yer almadığı küresel LNG piyasasında, 2023'e gelindiğinde ise yüzde 21 payla lider oldu. Geçen yıl, 84,3 milyon ton LNG ihraç eden ABD'yi, 78,9 milyon tonla Avustralya ve 78,5 milyon tonla Katar takip etti.

Joe Biden yönetimi, ocakta çevreci grupların baskılarıyla LNG ihracatına yönelik onay sürecini geçici olarak durdurma kararı almıştı. Enerji Bakanlığı ise geçen hafta yayımladığı raporda, hızla büyüyen LNG sektörünün ihracata yoğunlaşması durumunda iç piyasa yakıt fiyatlarını yükseltebileceğine ve sera gazı emisyonlarını artırabileceğine dair uyarılarda bulundu.

S&P Global Başkan Yardımcısı Daniel Yergin'in de katkıda bulunduğu "ABD'nin Yeni ve Büyük Sektörü Bir Kavşakta: ABD LNG Etki Çalışması - Aşama 1" başlıklı raporda ise, ABD LNG sektörünün önümüzdeki 5 yılda ihracat kapasitesini iki katına çıkaracağı belirtildi.

Rapora göre, bu büyüme yılda ortalama 500 bin kişiye istihdam sağlarken, 2040'a kadar ABD ekonomisine 1,3 trilyon dolarlık ek katkı sunacak.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezinde uzman Anne-Sophie Corbeau, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Enerji Bakanlığı'nın raporundaki bulguların kendisini şaşırtmadığını belirterek, "Bu bulgular halihazırda yapım aşamasında olan ABD LNG tesislerini de etkilemeyecek." dedi.

Corbeau, ABD LNG'sinin küresel enerji pazarında önemli bir yer tuttuğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Seçilmiş Başkan Trump, ABD'yi yeniden enerjinin hakimi yapacağını açıkladı. ABD LNG konusunda zaten lider ve lider kalması bekleniyor. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke ABD LNG'si ithal ediyor. ABD LNG'sine olan ilgi esnek olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle uzun vadeli ABD LNG sözleşmeleri olan şirketler bu LNG'yi kendi iç pazarları için kullanabilir veya LNG'ye ihtiyaç duyulmadığında diğer pazarlara tedarik edebilirler."

Corbeau, Türkiye'nin de bu kapsamda ABD'yle LNG konusunda ticari ilişkiler geliştirdiğini dile getirerek, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve TotalEnergies arasında Eylül 2024'te imzalanan, 10 yılda toplam 16 milyar metreküp LNG tedarikini öngören, anlaşmanın da buna örnek olduğunu ifade etti.

Yapım aşamasındaki 5 ABD LNG tesisi ihracatı ikiye katlayacak

Toplam ihracat kapasitesi günde 270 milyon metre küp olan yapım aşamasındaki 5 LNG ihracat projesine de değinen Corbeau, şunları aktardı:

"Şu anda yapım aşamasında olan 5 ABD LNG ihracat tesisi var. Bunlar ABD LNG ihracatını ikiye katlayacak. İlk ikisi olan Plaquemines ve Corpus Christi başlamak üzere, bir sonraki Golden Pass ise muhtemelen 2026 başlarında faaliyete girecek ve son ikisi Rio Grande ve Port Arthur önümüzdeki 10 yıl içinde. Bu nedenle ABD LNG ihracatının önümüzdeki 4 yıl içinde önemli ölçüde artması bekleniyor."

Trump yönetiminin, sera gazı emisyonlarına duyarsız kalsa da gaz fiyatlarının artışıyla ilgili uzun vadeli sonuçlarla ilgilenmek zorunda kalabileceğini belirten Corbeau, "Çalışma, daha fazla LNG ihracatı talebinin bulunduğu senaryoları ortaya koyarken, çevresel etkiler ve fiyat artışları gibi karşıt argümanlara da işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ürdün ile Suriye arasında son üç günde yüzlerce tırın geçiş yaptığı belirtildi

2024-12-19 21:43 - Dünya

Tüketici güven endeksi aralıkta aylık yüzde 1,9 arttı

2024-12-20 10:43 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 163 milyar 482 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

2024-12-19 14:58 - Ekonomi

Antalya'da şiddetli yağışta mahsur kalan 236 kişi güvenli alanlara tahliye edildi

2024-12-21 20:17 - Asayiş

IMF'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemeye onay

2024-12-20 23:58 - Ekonomi

Paralimpik oyunlar şampiyonu Umut Ünlü, 'yılın erkek sporcu' ödülüne aday

2024-12-24 10:58 - Spor

İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce kişi Filistin'e destek için Meclis'e yürüdü

2024-12-21 17:27 - Dünya

İsrail'in Gazze'de yerinden edilenlerin çadırlarına düzenlediği saldırıda 3 sivil öldü

2024-12-25 22:07 - Dünya

Bodrum’da Fethiye’de Akyaka’da gördüğünüz tüm evleri muhteşem bir şekilde saran begonvillerin hikâyesi -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-12-20 09:09 - En Son Yazılar

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 2 kişi öldü

2024-12-23 20:57 - Dünya

İlgili Haberler

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'dan ramazanın müjdecisi hilal görüldü

21:33 - Dünya

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray’da bir araya geldi

21:27 - Dünya

Fransa'da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" paneli düzenlendi

21:17 - Dünya

Libya'nın kuzeybatısında 100'den fazla evde çıkan yangınların nedeni belirsizliğini koruyo

21:12 - Dünya

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

19:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı

21:37 - Gündem

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'dan ramazanın müjdecisi hilal görüldü

21:33 - Dünya

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray’da bir araya geldi

21:27 - Dünya

TFF Tahkim Kurulu, Jose Mourinho'nun 4 maçlık cezasını 2 maça indirdi

21:22 - Spor

Fransa'da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" paneli düzenlendi

21:17 - Dünya