?>

Trump'ın uyguladığı gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aralıyor

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminde de korumacı ticaret politikalarını sürdürerek Çin, Kanada ve Meksika başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik yeni gümrük tarifeleri uygulaması piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor.

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 hafta önce

İstanbul

ABD Başkanı Trump 20 Ocak'ta göreve gelmesinden sonra daha önceden uygulamayı taahhüt ettiği ek gümrük tarifelerini yürürlüğe koydu.

İlk olarak Çin, Kanada ve Meksika'ya ek gümrük tarifeleri getiren ABD yönetimi, 12 Mart'ta ABD'nin tüm ülkelerden yaptığı çelik ve alüminyum ithalatına istisnasız uygulanacak tarifeleri yürürlüğe soktu.

Trump'ın son olarak, yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameyi imzalaması, dünya otomotiv pazarında endişeleri artırdı.

İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin istisna oluşturmak üzere girişimleri sonuçsuz kalırken Avrupa Birliği (AB), Çin ve Kanada bu adıma karşılık verileceğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptığı açıklamada, AB'nin, ABD Başkanı Trump'ın ek gümrük tarifeleri karşısında "zayıf" olmadığını ve Washington'a "tek vücut" olarak cevap vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Tarifelerle karşı karşıya kalan ülkelerin Trump'ın tarifelerine misilleme önlemlerle karşılık vereceklerini açıklaması küresel piyasalarda ticaret savaşına ilişkin endişeleri artırıyor.

"Trump'ın yeni gümrük vergileri küresel bir ticaret savaşının kapısını aralıyor"

Konuya ilişkin sorularımızı cevaplayan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, Trump ile birlikte ABD'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası küresel serbest ticareti ve düşük gümrük vergilerini teşvik etme politikasından geri çekilmeye başladığını söyledi.

İncekara, Trump ile ABD'nin korumacı ticaret politikasına geçmesine yönelik gelişmeler piyasaların odağında yer aldığına işaret ederek, yeni tarife adımlarının küresel çapta risk algısının yüksek kalmasına neden olduğunu dile getirdi.

Trump'ın ülkesinin en önemli üç ticaret ortağı olan Çin, Kanada ve Meksika'ya yönelik gümrük vergileri getirmesinin küresel bir ticaret savaşının kapısını araladığını ifade eden İncekara, şöyle devam etti:

"Kanada, Çin ve Meksika, ABD'nin toplam mal ithalatının yüzde 40'ından fazlasını gerçekleştiren en büyük 3 ülke. Gümrük tarifelerinden en çok etkilenen üç ülke misillemeyle karşılık vereceklerini duyurup ABD mallarına yönelik yeni tarifeler de açıkladı. Yeni tedbirler ve karşı tedbirler, yılda yaklaşık 2,2 trilyon dolarlık ticari malları etkilemekte.

Meksika ve Kanada, ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin Kuzey Amerika ekonomisi üzerinde çok daha ciddi etkileri olabileceği belirterek, ABD'deki otomobil, makine, enerji üreticilerinin ve tarımsal ürün işleyicilerinin bu ülkelerden ürünlere ihtiyacı olduğunu duyurdu. Çin ise Trump'ın ithal tüm ürünlere gümrük tarifesi oranını yüzde 20'ye çıkarma kararına karşı, bu ülkeden ithal belirli tarım ve gıda ürünlerine ek gümrük vergisi getirerek ABD'li şirketlere yaptırımları açıkladı."

İncekara, Trump'ın gümrük vergilerini ABD ekonomisini güçlendirmek ve istihdam oluşturmak için kullanmak istediğini kaydederek, bu kapsamda şirketleri ülkesinde üretim tesisi kurmaya çağırdığını ve bu durumda gümrük vergisi uygulanmayacağını söylediğini hatırlattı.

"Gümrük vergileri yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalını kuvvetlendiriyor"

Dr. İncekara, Trump'ın sık sık gümrük vergilerinin ABD'deki iş olanaklarını koruduğunu söylediğini, hatta vergi gelirini artırarak, ülke ekonomisini büyüttüğünü savunduğuna vurgu yaptı.

Ancak Trump'ın ilk başkanlık döneminde uyguladığı gümrük vergilerinin sonucunda ABD ekonomisinin büyüme hızında kayda değer bir artış olmadığını dile getiren İncekara şöyle devam etti:

"Gümrük vergilerinin savunucularından biri olan Trump, bu vergilerin yabancı ülkeler tarafından ödendiği konusunda ısrar etse de gümrük vergilerini ithalatçılar,Amerikan şirketleri ödüyor. Bu durum şirketlerin maliyetlerinin daha fazla artmasına neden olurken müşterilerine daha yüksek fiyatlar şeklinde yansıtılıyor.

Dolayısıyla gümrük vergilerinin faturası genellikle tüketicilere kesiliyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalını kuvvetlendiriyor. Bu tabloda, gümrük vergileri, ABD'de enflasyonu artırması ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecini yavaşlatabileceği gerçeğini gözler önüne seriyor."

İncekara, küresel büyümenin zayıf, dengesiz ve kırılgan ilerlediği, ticaret gerilimlerinin enflasyonist riskleri canlı tuttuğu, buna karşılık faizlerin yüksek seyrettiği bir iklim beklentisinin ön plana çıktığını söyledi.

Uluslararası verilere dikkati çeken İncekara, "Küresel ticaret politikası belirsizliği endeksi, gümrük tarifelerinin etkisiyle Şubat 2025'te tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Endeks, 1960'tan beri ticaret politikası belirsizliğindeki dalgalanmaları ölçüyor, önemli jeopolitik ve ekonomik olaylar sırasında kayda değer değişimleri gösteriyor. En yüksek artış, 2024 ABD seçimlerini takiben, 2025'te yenilenen yüksek ABD gümrük vergisi tehditleri ve tırmanan ticari gerilimlerin küresel ekonomik kaygıları artırmasıyla gerçekleşti." şeklinde konuştu.

İncekara, ABD'nin AB'ye gümrük vergisi uygulamasının Avrupa ekonomisini yavaşlamasına sebep olacağının altını çizerek, "Geniş kapsamlı uygulanacak yüzde 10 gümrük vergisinin iki yıl içinde AB ekonomisinin yüzde 0,3'ünü silebileceği tahmin ediliyor." dedi.​​​​​​​

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kara yolu taşımacılığında 2023'te nihai enerji tüketimi 1,1 milyon terajul oldu

2025-03-27 12:18 - Ekonomi

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: İthalatın artmasıyla ruble kuru tahminlere yaklaşacak

2025-03-27 16:06 - Özel Haber

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

2025-03-31 10:22 - Dünya

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avrupa borsaları tarife belirsizliği ve 'Fransa'da siyasi deprem'in ardından günü düşüşle kapattı

2025-03-31 21:25 - Ekonomi

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Çanakkale'de iki köy arasındaki bayramlaşma geleneği asırlardır sürüyor

2025-03-31 13:18 - Çevre-Hayat

OECD: Küresel okyanus ekonomisinde sürdürülebilir büyümeyi yavaşlatan aksaklıklar meydana gelebilir

2025-03-31 11:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek

2025-03-26 15:38 - Siyaset

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı'nda bayram tatili boyunca 100 bin ziyaretçi bekleniyor

2025-03-31 04:27 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri 52 gündür 'aç bırakmaya' devam ediyor

22:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Milli iradenin simgesi TBMM 105 yaşında

16:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İnsansı robot pazarında 10 yılda yaklaşık 5 kat büyüme öngörülüyor

11:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yerli turistler geçen yıl seyahate 419,3 milyar lira harcadı

10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD’li Profesör, tutuklu Türk öğrenci Rümeysa Öztürk için açlık grevine başladı

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde yaralanan asker tedavi gördüğü hastanede şehit oldu

07:12 - Gündem

Başkentte 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak

00:52 - Gündem

ABD'li Yargıç, Trump yönetiminin VOA'yı kapatma çabalarını engelledi

00:47 - Dünya

Hac vizesi olmayan ve izinsiz ikamet edenlerin Mekke'ye girişine 23 Nisan itibariyle izin verilmeyecek

00:01 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Türkiye, Cammu Keşmir'de düzenlenen terör saldırısını kınadı

23:57 - Gündem