?>

Trump'ın özerkliğini tartıştığı Washington DC'nin Belediye Başkanı: 51. eyalet biz olacağız

ABD Başkanı Donald Trump'ın özerkliğini kaldırmayı istediği Washington DC'nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, "Başka bir yerin 51. eyalet olmasının çok konuşulduğunu biliyorum ama 51. eyalet biz olacağız" dedi

Dünya - 1 ay önce

Ankara

Washington DC'deki Ulusal Basın Kulübünde konuşan Bowser, Trump'ın, federal hükümetin Washington DC yönetimini devralması gerektiği yönündeki ifadelerine yanıt verdi.

Bowser, Trump'ın Kanada'yı ABD'nin 51. eyaleti yapma yönündeki söylemine atıfta bulunarak "Başka bir yerin 51. eyalet olmasının çok konuşulduğunu biliyorum ama 51. eyalet biz olacağız." ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Bowser, "Bir başkanın ya da birkaç Kongre üyesinin bizim sınırlı özerkliğimizi ele geçirip geçiremeyeceği tartışması, diğer ABD vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olmayışımızdan kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bowser, Trump'ın Washington DC'ye bakış açısının "güncel olmayabileceğini" savunarak ABD Başkanı'nın zihninde Kovid-19 salgını dönemindeki başkente dair bir "tablonun" kaldığını iddia etti.

Trump'ın şehirde evsizliğin yaygın olduğuna yönelik iddialarını yalanlayan Bowser, "Sokakta kalan insan sayısı fazla değil." açıklamasında bulundu.

Trump'a göre federal hükümet, Washington DC yönetimini devralmalı...

Trump, 19 Şubat'ta Florida'dan Washington DC'ye dönerken uçakta gazetecilere, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser'ı sevdiğini ancak yönetiminin "iş yapmadığını" savunan Trump, başkentteki suç oranının ve evsizlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirtmişti.

Federal hükümetin, başkentin yönetimini devralması gerektiğini kaydeden Trump, "Bunu güçlü bir şekilde, yasalara ve düzene dayalı olarak, tamamen kusursuz bir şekilde yürütmemiz gerekiyor." ifadesini kullanmıştı.

Başkan Trump, "Washington DC'yi devralmalıyız, güvenli hale getirmeliyiz. İnsanlar öldürülüyor. Harika bir polis departmanı var ama doğru kullanılmıyor." demişti.

Washington DC, belediye başkanı ve belediye meclisi tarafından yönetilse de 1973 tarihli "Home Rule Act" yasası uyarınca ABD Kongresinin denetimine tabi olduğu için özerkliği sınırlı.

Belirli bir bölgeye kendi yerel yönetimini oluşturma ve yönetme yetkisi veren söz konusu yasa kapsamında, Washington DC'ye sınırlı bir özerklik tanınmış olsa da Kongre, başkent tarafından çıkarılan yasaları gözden geçirme, veto etme ve gerektiğinde müdahale etme hakkına sahip.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

İstanbul'da toplu ulaşım istasyonlarında yoğunluk yaşanıyor

2025-02-19 19:48 - Çevre & Seyahat

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Garanti BBVA Genel Müdürü Akten, ekonomi gündemini değerlendirdi

2025-02-18 20:07 - Ekonomi

İlkokul öğretmeni öğrendiği vitray sanatını köydeki öğrencilerine tanıttı

2025-02-20 12:52 - Kültür Sanat

Türkiye uluslararası alanda denizciliğe yön vermeyi sürdürüyor

2025-02-20 13:42 - Ekonomi

ABD'de görevini kötüye kullanan kolluk kuvvetlerinin takibi için oluşturulan veri tabanı kapatı

2025-02-21 18:48 - Dünya

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

2025-02-19 21:57 - Gündem

THY'den beklenen olumsuz hava şartları sebebiyle sefer iptalleri

2025-02-18 22:13 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Suriye'de Cumhurbaşkanı Şara'nın ilk kabinesi açıklandı

08:23 - Dünya

Ramazan Bayramı'nda İsrail hapishanelerinde 9 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor

06:58 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Ramazan Bayramı mesajı

03:33 - Dünya

Danimarka, ABD Başkan Yardımcısı Vance'in Grönland hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi

00:07 - Dünya

Avrupa ülkelerinde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

23:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Büyük merkez bankaları mart ayını pas geçti

12:48 - Ekonomi

Sıfır Atık Hareketi'yle "daha yaşanabilir bir dünya" hedefleniyor

12:42 - Gündem

AB çatısı altında yürütülen gıda güvenliği kampanyasına Türkiye de katıldı

12:38 - Gündem

"Mavi Vatan"ın gökyüzündeki bekçileri bayramda da görev başında

12:32 - Gündem

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehadetinin üzerinden 10 yıl geçti

12:27 - Gündem