?>

Trump'ın başlattığı tarife restleşmeleri dünya borsalarında çöküşe neden oldu

ABD'nin gümrük tarifelerine Çin yönetiminden gelen misillemelerle küresel piyasalarda artan risk algısı dünya borsalarında sert satışlara neden oluyor.

Ekonomi - 3 hafta önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump, "Önce Amerika" politikası kapsamında 2 Nisan'da ülkenin ticaret ortaklarına yönelik gümrük tarifelerini açıkladı. Açıklamanın ardından diğer ekonomilerden gelebilecek olası misillemelere dair endişeler, ticaret savaşlarının derinleşebileceği korkusunu artırarak piyasalarda satış baskısı yarattı.

Avrupa borsalarında sert satış dalgası etkili oluyorTrump'ın aldığı kararlar birçok tartışmayı beraberinde getirdiİş dünyası Trump'ın gümrük tarifeleri sonrası Türkiye için fırsatları değerlendirdiBitcoin tarife belirsizliğiyle 75 bin doların altına indi"Trump'ın gümrük vergisi" Avro Bölgesi'nde yatırımcı güvenini çökertti

Cuma günü Çin'in karşılık verme hamlesi, küresel pay piyasaları üzerindeki mevcut baskıyı daha da ağırlaştırdı. Öte yandan Avrupa Birliği'nin de bu yönde karar alacağına ilişkin haber akışı da küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlikleri körükledi.

Yaşanan gelişmeler, küresel ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı ve ABD'nin resesyona gireceği korkularını artırırken, bu durum küresel pay piyasalarında satışlara neden oldu.

Analistler, Çin'in ABD'nin yeni gümrük vergilerine verdiği hızlı tepkiyle, bir sonraki ticaret savaşının başlangıç sinyalinin verildiğini belirterek, "Enflasyondaki olası bir yeniden canlanmaya ek olarak, piyasa katılımcıları küresel bir resesyondan korkuyor." görüşünü paylaştı.

Asya tarafında sert düşüşler görüldü

Haftanın ilk işlem gününde Asya borsalarında sert satışlar görüldü.

Güney Kore ve Japonya pay piyasalarında genele yayılan satışlar görülürken, bu satışlarda sanayi, otomotiv, madencilik ve teknoloji sektörleri başı çekti.

Bu gelişmelerle birlikte Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 7,7 düşüşle 31.187 puandan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 5,6 azalışla 2.328 puandan, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 7,3 kayıpla 3.096 puandan, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 13,2 değer kaybıyla 19.828 puandan kapandı.

Avustralya'da ASX 200 endeksi yüzde 4,2 azalışla 7.343 puana gerilerken, Tayvan'da TPEx 50 endeksi yüzde 2,4 düşüşle 266,1 puanda, Filipinler'de PSEi Bileşik Endeksi yüzde 4,3 kayıpla 5.823 puanda ve Malezya'da KLCI endeksi yüzde 4,1 düşüşle 1.443 puanda günü tamamladı.

Singapur'da STI endeksi yüzde 7,2 düşüşle 3.550 puandan ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3,7 azalışla 72.618 puandan işlem görüyor.

Pakistan'da Karachi 100 endeksi ise şu dakikalarda yüzde 3,72 azalarak 114.508 puandabulunuyor. Endonezya, Tayland ve Vietnam'da tatil sebebiyle piyasalar kapalıydı.

Avrupa borsalarında pandemiden bu yana en sert düşüş

Asya borsalarında görülen sert satışlar, Avrupa borsalarında da kendini gösterdi. Açılışla birlikte Avrupa'da Stoxx 600'de yer alan şirketlerin yaklaşık yüzde 97'sinin hisse fiyatları geriledi.

Almanya'da DAX 40 endeksindeki kayıp açılışın ardından yüzde 4,7'ye ulaşırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 4,9, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,8 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 5,3, İsviçre'de SMI Endeksi yüzde 4,8 değer kaybetti. Böylece Avrupa borsaları pandemiden bu yana en sert düşüşünü yaşamış oldu.

ABD'de endeks vadeli kontratlar da haftaya düşüşle başladı. Vadeli piyasalarda Nasdaq endeksi yüzde 2,2, S&P 500 endeksi yüzde 2,1 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,3 düşüşle işlem görüyor.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2,80 düşüşle 9.117,38 puandan başladı. Endeks, günün ilk yarısında da yüzde 2,65 değer kaybederek 9.131,34 puana geriledi.

Analistler, tarifelere ilişkin haber akışının yatırımcıların ana gündeminde olduğunu belirterek, olası müzakere durumunda piyasalarda satış baskılarının azalabileceğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Elektrik kurulu gücünde rüzgar ve güneşin payı yüzde 30'a yükseldi

2025-04-05 11:58 - Ekonomi

Başakşehir, Trendyol Süper Lig'de yarın Konyaspor'u ağırlayacak

2025-04-04 14:17 - Spor

Senegal'de Ramazan Bayramı namazı okyanus kenarında beyazlar içinde kılındı

2025-03-31 17:08 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Bodrum FK'yi konuk edecek

2025-04-01 11:23 - Spor

Boykot çağrılarına ilişkin resen soruşturma başlatıldı

2025-04-01 21:34 - Gündem

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

İsrail Başbakanı Netanyahu "Katargate" soruşturması kapsamında ifade verdi

2025-04-01 15:38 - Dünya

Kadın avukat 25 yıllık deneyimini bağımlılıkla mücadeleye aktarıyor

2025-04-05 14:38 - Çevre-Hayat

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

2025-04-01 14:47 - Çevre-Hayat

Trabzonspor Basketbol Takımı'nda şampiyonluk hesapları

2025-04-04 17:22 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: Türkiye'de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

13:08 - Ekonomi

Tekirdağ'da yerli buğday çeşidi "NKÜ Paşaeli" tescillendi

12:18 - Ekonomi

Karadeniz Bölgesi'nin su ürünleri ihracatı ilk çeyrekte 62 milyon doları aştı

11:43 - Ekonomi

Tarımsal kalkınma için kurulan TARPOL, çok sayıda veriyi analiz edip 7 rapor hazırladı

11:28 - Ekonomi

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü mart itibarıyla 1,4 trilyon liraya yaklaştı

11:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kırgızistan'da Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi'ni ziyaret

13:53 - Siyaset

Terör örgütü DHKP/C'ye belediyelerden para aktarıldığı iddiasıyla 25 şüpheliye dava

13:47 - Gündem

Meteorolojiden yurdun kuzeybatı kesimleri için rüzgar ve fırtına uyarısı

13:42 - Gündem

Öğretmen nefes borusuna ekmek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

13:37 - Gündem

Musk, ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen F-35'leri hedef aldı

13:33 - Dünya