?>

Trump, hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici bütçe tasarısına karşı çıktı

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, federal hükümete mart ayına kadar finansman sağlanmasını öngören geçici bütçe tasarısına karşı çıkarak Kongre üyelerine tasarıyı reddetme çağrısında bulundu.

Dünya - 2 ay önce

Washington

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, başkan yardımcısı seçilen JD Vance ile konuya ilişkin yaptıkları açıklamayı paylaştı.

Tasarıyla 6 Ocak Komitesi'nin kayıtlarının saklanmasının kolaylaştırılacağı ve Kongre'ye maaş artışı sağlanacağı aktarılan açıklamada, "Chuck Schumer ve Demokratlara her istediklerini vermeyen, sade bir harcama yasasını geçirmeliyiz." ifadesi kullanıldı.

Cumhuriyetçilerin Amerikalı çiftçileri desteklemeyi, afet yardımlarını finanse etmeyi ve 2025'te ABD'yi başarılı kılmayı istediği vurgulanan açıklamada, bunun yapmanın tek yolunun borç tavanının artırılmasıyla "Demokratlara verilecek paylar olmadan" hazırlanmış geçici bütçe tasarısı olduğu kaydedildi.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı diğer paylaşımlarda da "Cumhuriyetçiler akıllı ve sert olmalı. Eğer Demokratlar, istediklerini vermezsek hükümeti kapatmakla tehdit ederlerse, bununla yüzleşin." değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe tasarısını "saçma ve olağanüstü şekilde pahalı" olarak nitelendiren Trump, ​Demokratlar borç limitini sonlandırmaz veya önemli ölçüde uzatmazsa sonuna kadar mücadele edeceğini bildirdi.

Trump, Kongre'nin maaş artışı talep etmesi için de iyi bir zaman olmadığını vurgulayarak, "Umarım, yakın gelecekte 'Amerika'yı yeniden büyük yaptığımızda' böyle bir artışa hak kazanacaksınız." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçilerin Demokratlar olmadan bütçe tasarısını geçirmeye çalışmasının ülke için yıkıcı olacağını belirten Trump, bunun yalnızca borç limiti karmaşasını Biden yönetiminde gerçekleşmesine izin vermek yerine Trump yönetimine getireceğini kaydetti.

Trump, bunu yapacak kadar "aptal" olan herhangi bir Cumhuriyetçinin ön seçime gireceğine dikkati çekerek, göreve başlayacağı 20 Ocak 2025'ten önce her şeyin müzakere edilmesi ve yapılması gerektiğini dile getirdi.

Trump'ın muhalefeti hükümetin kapanma ihtimalini artırdı

ABD Kongresi, 1 Ekim 2024'te başlayan 2025 mali yılında hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle kapanmasını önlemeye yönelik ilk geçici bütçe tasarısını eylül ayında onaylamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe giren geçici bütçe ile 20 Aralık'a kadar hükümete finansman sağlanması öngörülmüştü.

Söz konusu tarihe sayılı günler kala Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, salı gecesi, hükümete 14 Mart'a kadar finansman sağlanmasını öngören bütçe tasarısı üzerinde anlaşmıştı.

Ancak Trump'ın muhalefeti, tasarının, önemli bir etkiye sahip olduğu Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nden geçişini tehlikeye atarak hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle kapanma riskini artırdı.

Federal hükümetin kapanması ne demek?

Amerikan kanunlarına göre Kongre, her yıl 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yılın tümüne ilişkin bütçeyi zamanında onaylayamazsa bu gerçekleşene kadar geçen sürenin geçici bütçelerle kapatılması gerekiyor.

Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyor.

Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. "Hayati personel" kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistanlı milletvekili Koçaryan: Çavuşoğlu ile konuşmak kötü mü!

2024-12-18 20:39 - Özel Haber

2024 yılında Moskova çevre bölgesinin en pahalı 10 binası belli oldu

2024-12-18 00:32 - Özel Haber

İzmir'de tekstil fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-12-13 00:08 - Asayiş

Mikati: Lübnan'ın içinden geçtiği her zorlu dönemde Türkiye destek ülkesi olmuştur

2024-12-18 19:57 - Dünya

Yalova'da gönüllü polisler zorlu eğitimlerle gemi adamı olmaya hazırlanıyor

2024-12-13 13:47 - Çevre-Hayat

Türkiye'den, AB'nin genişleme sürecine dair yıllık mutat sonuçlarına ilişkin açıklama

2024-12-18 20:18 - Gündem

Evde bakım yardımları hesaplara yatırıldı

2024-12-16 13:53 - Gündem

Çaykur Rizespor, Ziraat Türkiye Kupası'nda adını grup aşamasına yazdırdı

2024-12-17 20:18 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan'dan diplomasi trafiği

2024-12-16 22:28 - Gündem

İsrail, yazar, şair ve gazetecileri kasıtlı olarak hedef alıyor

2024-12-16 18:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya

Ege'deki Yunan adası Santorini'deki volkan aktif hale geldi

18:53 - Dünya

ABD'de görevini kötüye kullanan kolluk kuvvetlerinin takibi için oluşturulan veri tabanı kapatı

18:48 - Dünya

Türk Kızılay, Gazze’de AFAD’ın tedarik ettiği çadırlarla kamplar kuruyor

18:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile telefonda görüştü

20:27 - Siyaset

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın Fransa yapılanmasında faaliyet gösteren zanlı tutuklandı

19:23 - Gündem