?>

Trump, çete üyelerinin sınır dışı edilmesine karşı çıkan yargıcın emrini Yüksek Mahkemeye taşıdı

ABD'de Trump yönetimi, ABD Yüksek Mahkemesinden, Yabancı Düşmanlar Yasası kapsamında çete üyesi oldukları iddiasıyla bazı göçmenleri sınır dışı etmesine karşı çıkan ABD bölge yargıcının geçici durdurma emrinin acilen kaldırılmasını istedi.

Dünya - 3 gün önce

New York

Trump yönetimi ile federal yargıç James Boasberg arasında, sınır dışı etme yetkisi konusundaki mücadele devam ediyor.

Yönetim adına Yüksek Mahkemeye başvuran geçici Başsavcı Sarah Harris, Trump yönetiminin "Tren de Aragua" çetesi üyesi oldukları gerekçesiyle sınır dışı ettiği göçmenlerin lehine geçici durdurma kararı alan Boasberg'in emrinin acilen kaldırılması talebinde bulundu.

Harris, başvuru dilekçesinde, "Sadece Yüksek Mahkeme, 'geçici durdurma kararı' kuralının güçler ayrılığını daha fazla altüst etmesini engelleyebilir. Bu ne kadar erken olursa o kadar iyi." diye yazdı.

Bölge mahkemelerinin söz konusu emirlerinin, Trump'ın ulusu yabancı terör örgütlerine karşı korumada ve yabancı ülkelerle hassas müzakerelerde ters etki yaptığını savunan Harris, geçici durdurma kararlarının bölge mahkemeleri arasında çok yaygınlaşmasına tepki gösterdi.

Harris, "Yürütme organının (Beyaz Saray) temel işlevleri tehlike altında. Göreve başlama gününden bu yana geçen 2 ayda, bölge mahkemeleri yürütme organına karşı 40'tan fazla ihtiyati tedbir kararı çıkardı." ifadelerini kullandı.

ABD'nin sınır dışı ettiği 261 çete üyesi El Salvador'a götürülmüştü

ABD Başkanı Donald Trump, "yabancı terör örgütü" olarak tanımladığı Venezuela çetesi "Tren de Aragua" ile bağlantılı göçmenlerin sınır dışı edilmelerini hızlandırmak için daha önce sadece savaş dönemlerinde kullanılan Yabancı Düşmanlar Yasası yetkisini devreye sokmuştu.

D.C. Bölge Mahkemesi yargıcı James Boasberg, Trump yönetiminin bu ay başında "Tren de Aragua" çetesi üyesi oldukları gerekçesiyle 261 Venezuelalı göçmeni yasal süreç olmadan El Salvador hapishanelerine göndermesine karşılık geçici durdurma emri vermiş ancak Trump yönetimi, karar mahkemede resmileşene kadar uçakların havalandığını savunmuştu.

Trump yönetimi, daha sonra Boasberg'in yürürlükte olan uçakların döndürülmesi emrini D.C. Temyiz Mahkemesine taşımış ancak mahkeme, Boasberg'in yargı yetkisi lehine karar vermişti.

Trump'ın, düzensiz göçmenlerle mücadele kapsamında savaş zamanında vatandaş olmayanları hukuki bir sürece tabi tutmadan sınır dışı etmek için kullanılan Yabancı Düşmanlar Yasası yetkisini kullanmak istemesiyle ilgili ülkede tartışmalar sürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Darbukayı bidonla öğrenen ilkokul öğrencileri 'Şenlik Grubu'nda bir araya geldi

2025-03-25 12:57 - Magazin

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı

2025-03-23 10:27 - Gündem

Piyanosundan çıkan ezgileri geliştirdiği mobil oyunda kullandı

2025-03-27 13:52 - Magazin

Türkiye’den Rusya’ya taziye

2025-03-22 16:12 - Özel Haber

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

Lise öğrencisi yapay zeka destekli doktor asistanı robot geliştirdi

2025-03-28 15:38 - Teknoloji

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Türkiye, Çin ile "tıpta yapay zeka" ve "tarım" projelerinde işbirliği yapacak

2025-03-25 11:28 - Teknoloji

SGK'nin geri ödeme listesine 5'i kanser ilacı 16 ilaç daha alındı

2025-03-25 11:27 - Sağlık

Suriye'de kanser ilaçları kritik biçimde yetersiz

2025-03-26 23:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Bazı AB ülkeleri ile İngiltere ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Madrid'de toplandı

15:07 - Dünya

İtalya'da Tesla bayisinde 17 otomobil yandı

15:03 - Dünya

Belçika'da çalışanlar greve gitti

14:57 - Dünya

Fransa'da 2027 cumhurbaşkanı seçimleri için adaylığını duyuran Le Pen, yolsuzluktan suçlu bulun

13:37 - Dünya

Trump'a göre, gazetecinin Yemen saldırı planı grubuna eklendiği olay "eski ve sıkıcı"

12:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Bazı AB ülkeleri ile İngiltere ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Madrid'de toplandı

15:07 - Dünya

İtalya'da Tesla bayisinde 17 otomobil yandı

15:03 - Dünya

Belçika'da çalışanlar greve gitti

14:57 - Dünya

Ardahan Üniversitesi 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşertti

14:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

14:43 - Gündem