?>

TRT World'ün Somali'deki sivil ölümleriyle ilgili raporu doğrulandı

TRT World'ün 2019'da yayınladığı "Geldiğini Duyduk: ABD'nin Somali'deki Ölümcül Operasyonları" adlı raporu, 27 Nisan'da ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hazırlanan Sivil Ölümü Değerlendirme Raporu'nda kabul edildi.

Medya - 5 yıl önce

TRT World Araştırma Merkezi'nin 2019'da ABD'nin Somali'de gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda sivillerin öldürülmesiyle ilgili yayınladığı rapor, ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığının (AFRICOM) 27 Nisan'da yayınladığı Sivil Ölümü Değerlendirme Raporu ile doğrulandı.

TRT World'den yapılan açıklamaya göre, Somali'nin Aşağı Shebelle bölgesinde geçen yıl ocak ile mart ayları arasında ABD silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen üç saldırıdaki sivil ölümleriyle ilgili TRT World Araştırma Merkezince araştırmalar yapıldı.

Ulaşılan bilgiler ve edinilen bulgular sonucunda TRT World 2019'da "Geldiğini Duyduk: ABD'nin Somali'deki Ölümcül Operasyonları" adlı rapor yayınladı.

Yayınlanan bu araştırma, 27 Nisan'da AFRICOM tarafından hazırlanan Sivil Ölümü Değerlendirme Raporu'nda; ABD'nin 23 Şubat 2019'da gerçekleştirdiği bir hava saldırısında 2 Somalili sivilin öldürüldüğünü ve üç kişinin de yaralandığının ifade edilmesiyle kabul edilmiş oldu. Böylece TRT World'ün raporu ABD tarafından da doğrulandı.

AFRICOM'un raporundan

AFRICOM Raporuna göre, 1 Şubat 2019 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında Somali'de 91 hava saldırısı gerçekleştirildi. Bu süreçteki 27 sivil ölümü hadisesinin 20'si kapatıldı, 7'si ise halen açık ve soruşturma aşamasında.

Ayrıca, TRT World Araştırma Merkezi çalışmasında yer alan vakalardan biri "kapatılan hadiseler" arasına kaydedilirken, biri halen "açık" olan hadiseler arasında yer alıyor.

AFRICOM'un raporuna, "https://www.africom.mil/media-room/pressrelease/32724/initial-africom-civilian-casualty-assessment-quarterly-report" adresinden ulaşılabiliyor.

TRT World'ün raporundan

TRT World Araştırma Merkezi'nin raporu ayrıca, ABD askeri operasyonlarının, Somali'de yerinden edilmiş kimselerin (IDP) sayısının artmasında nasıl etkili olduğunu anlatıyor.

Rapor için görüşülen insani yardım kuruluşlarına göre, ABD'nin askeri operasyonları son derece kötü olan insani şartların daha da kötüleşmesine neden oluyor.

Raporda belgelenen üç vaka üzerine yapılan tanıklıklar, insanların köylerinde gerçekleşen ABD insansız hava aracı saldırıları sonucu yerlerinden edildiklerini ve şu anda Banadir veya Aşağı Shebelle bölgelerindeki IDP kamplarında yaşamak zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.

Raporun içeriğiyle ilgili "https://researchcentre.trtworld.com/publications/reports/we-heard-it-coming-us-lethal-operations-in-somalia" adresinden detaylı bilgi alınabiliyor.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya hatırlattı: Atatürk bundan tam 100 yıl önce Lenin'e mektup gönderdi

2020-04-26 20:47 - Özel Haber

Çocuk hastaları evlerinde 'Superman doktor' muayene etti

2020-04-23 17:37 - Çevre-Hayat

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham: Kim Jong-un ölmemişse şoke olurum

2020-04-26 22:27 - Gündem

Özel seferle ABD'den dönen yolculardan Naime Pekdemir: Türkiye'de güvende hissediyorum

2020-04-25 14:52 - Dünya

Türkiye'de 6 üniversite Kovid-19/ koronavirüse aşı bulmaya çalışıyor

2020-04-26 15:57 - Sağlık

Gelecek şimdiye gelecek -Sümeyya Demirel yazdı-

2020-04-28 09:41 - En Son Yazılar

Batı sınırı ASELSAN'ın ATEŞ'ine emanet

2020-04-29 16:21 - Ekonomi

TRT World'ün Somali'deki sivil ölümleriyle ilgili raporu doğrulandı

2020-04-29 21:40 - Medya

Putin, bankacıları gerçek dışı vaatlerden kaçınmaya çağırdı

2020-04-24 06:01 - Özel Haber

Trump, Ramazan mesajı yayımladı: Müslümanlara bereketli ve huzurlu bir ramazan diliyorum

2020-04-23 20:57 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İlgili Haberler

X sosyal medya platformunda uzun süreli erişim sorunu yaşandı

19:48 - Medya

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, X'deki erişim kesintisine ilişkin bilgi verdi

18:42 - Medya

Meta eski çalışanı, şirketin kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmayı planladığını iddia etti

14:23 - Medya

Le Monde gazetesi, Türkiye'de silah sektörünün 'göz kamaştıran' yükselişine dikkati çekti

17:12 - Medya

Le Monde'a göre Türkiye, zayıflayan Avrupa Birliği için vazgeçilmez ortak haline geldi

18:53 - Medya

Günün Manşetleri

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kar beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

00:23 - Ekonomi

Türkiye, Jeopolitik Fırtınada dik duruyor! -Mehmet Yıldırım yazdı-

00:22 - En Son Yazılar

Rusya'da sebze fiyatlarındaki artış yaptırımlar ve tarifelerle bağlantılı

00:21 - Özel Haber

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya