?>

TRT'nin belgesel denemesi!.. Bu binayı 300 kiloluk dinamit bile yıkamadı

Bursa'da, TRT Belgesel kanalında yayınlanacak bir program için 2 defa 300 kilogram dinamit yerleştirilerek patlatılan 13 katlı bina, tüm şiddete rağmen yıkılamadı.

Medya - 7 yıl önce

BURSA

TRT Belgesel kanalında yayınlanacak "Bakalım işe yarayacak mı?" adlı programda "Depremde hayat üçgeni oluşturmaya yarayacak bir eşya var mı?" sorusuna cevap aramak için Osmangazi ilçesindeki 13 katlı boş bir binanın ilk 3 katına uzmanlarca 300 kilogram dinamit yerleştirildi.

Patlama nedeniyle bina çevresinde önlem alınırken, çekim ekibinin hazırlıklarının ardından gerçekleştirilen ilk patlatma sonucunda bina yıkılmadı.

Ekipler, yerleştirilen dinamitlerin bir kısmının patlamadığını tespit edince ikinci deneme gerçekleştirildi. Bu denemede de bina yıkılmayınca, belgesel çekimleri bir başka tarihe ertelendi.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan programın yapımcısı Serkan Bıçakçı, bu çalışmayla "Depremde yaşam üçgeni oluşturmaya yarayacak bir eşya var mı?" sorusunun cevabını aradıklarını söyledi.

Kontraplak ile kağıdın ezilmeye ve kırılmaya dayanıklı ürünler olduğunu bildikleri için bunlardan birer sehpa ürettiklerini ifade eden Bıçakçı, "Daha sonra da bunların altına vitrin mankenleri koyarak binamızın içine yerleştirdik. Gerçek bir yıkımda bunlar 'yaşam üçgeni oluşturacak mı' diye de bugün buraya bir yıkım gerçekleştirmek için geldik. Bu, dünya patlatmayla yıkım literatürüne girebilecek bir çalışma." dedi.

"Bu binanın içinde tuğla yok, o yüzden çok ama çok sağlam bir yapı"

Normalde binaların sadece kolon, kiriş ve zemin kısımlarında beton ve demir olduğunu belirten Serkan Bıçakçı, şunları söyledi:

"Bu binanın bütün duvarları beton ve demirden imal edilmiş. Yani bu binanın içinde tuğla yok, o yüzden çok ama çok sağlam bir yapı. 300 kilogram dinamit patlattık. İnmesini bekliyorduk, inmedi. Çünkü birinci patlatmada parçalanan duvarlardan bir tanesi muhtemelen diğer katlara giden kabloları kesti, parçaladı. O malzemeyi ikinci bir patlatma yaparak imha etmek zorunda kaldık. Hepsi birden patlasaydı muhtemelen yıkılacaktı. Bütün planlarımız ve hesaplarımız o yöndeydi. Yıkıldıktan sonra eğer bizim eşyalarımız bir yaşam üçgeni oluşturmaya yaradıysa, AFAD ekipleriyle gidip içeride enkazı kaldırarak sonucu görmeye çalışacaktık."

Patlamalarla binaya biraz hasar verdiklerini anlatan Bıçakçı, "Gerçi çok fazla hasar veremedik hala olduğu gibi yerinde duruyor. Birkaç gün içinde uzmanlarımız tekrar girecekler, patlayıcı mühimmat yerleştirecekler ve yeniden patlatacağız. Bu sefer kablolarımızı daha sağlam yerlere çekeceğiz. İnşallah kopmayacaklar ve tek seferde yıkıp, testimizi gerçekleştireceğiz." dedi.

 

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

e-Ticaret devi Amazon Mart'ta Türkiye'de

2018-02-26 16:57 - Ekonomi

Ricky Martin'den yeni single

2018-02-24 02:14 - Magazin

Hatay'ın nesi meşhur?|Hatay'da ne yenir, yöresel yemekleri ve tarifleri nelerdir?

2018-02-24 21:37 - Çevre-Hayat

Türk bilim adamlarından çığır açacak buluş

2018-02-27 17:42 - Gündem

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: BMGK kararının harekatı etkilemesi söz konusu değil

2018-02-25 23:35 - Genel

Opet, 3’üncü kez "müşteri bağlılık seviyesi en yüksek marka"

2018-02-27 14:30 - Ekonomi

Gazprom, Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını durduruyor

2018-03-02 00:19 - Ekonomi

Mısır'da 3 bin yıllık 8 firavun mezarı bulundu

2018-02-24 23:32 - Dünya

Fotoğraf stüdyosunun ilginç dekorları

2018-02-26 17:42 - Magazin

'Keşke daha az film çekseydim de özgürlüğe dörtnala koşsaydım'

2018-02-24 14:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Katar'daki basın mensupları Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği iftarında buluştu

20:13 - Medya

X'in sahibi Musk, platformdaki erişim sorununun 'Ukrayna kaynaklı' olduğunu söyledi

09:46 - Medya

X sosyal medya platformunda uzun süreli erişim sorunu yaşandı

19:48 - Medya

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, X'deki erişim kesintisine ilişkin bilgi verdi

18:42 - Medya

Meta eski çalışanı, şirketin kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmayı planladığını iddia etti

14:23 - Medya

Günün Manşetleri

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya