?>

Troya operasının Bolşoy başarısı The Times gazetesinde

Devlet Opera ve Balesinin yoğun ilgi gören "Troya" eserinin 1,5 asırlık tarihi Bolşoy Tiyatrosundaki başarılı gösterisi, İngiliz "The Times" gazetesine konu oldu.

Medya - 6 yıl önce

ANKARA

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü tenor Murat Karahan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve ünlü balet Tan Sağtürk'ü aynı sahnede buluşturan, Türkiye'deki tüm temsillerinde kapalı gişe oynayan eser, 8 Nisan akşamı 2 bin 500 kişilik Bolşoy Sahnesi'nde yabancı sanatseverlerin beğenisine sunulurken, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bolşoy'da sahnelenen ilk Türk operası Troya, sanat tarihinde bir ilke imza atarak, ünlü İngiliz The Times gazetesinde yer aldı.

The Times, "Bolşoy Tiyatrosundaki Troya operası performansı, Türkiye ile Rusya arasındaki turizmi artırmak için bir yıl süren sanatsal alışverişi başlattı." ifadesini kullanırken, eserin hayranlık uyandırıcı, çok büyük bir prodüksiyon olduğu vurgulandı.

Türk sanatseverlerin beğenisini kazanan Troya epik operası, DOB'un 300'ü aşkın sanatçı ve teknik ekibiyle dünyanın en önemli tiyatrolarından birisi olarak Bolşoy Tiyatrosundaki birçok sanat eleştirmeni tarafından büyük beğeni kazandı.

"Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı"na damga vurdu...

Bir Türk opera markası oluşturmayı ve bunu dünyaya taşımayı hedefleyen, projenin yaratıcısı ve tenor Murat Karahan'ın başrolü üstlendiği, Devlet Opera ve Balesi opera, bale, orkestra ve koro sanatçılarının performanslarıyla Moskova Bolşoy Tiyatrosunda sahnelenen Troya ile "2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı" açılışı da yapıldı.

Eserin Bestesi Bujor Hoinic'e, librettosu Artun Hoinic'e, rejisörlüğü Recep Ayyılmaz'a, koreografisi Volkan Ersoy'a, başrol kostümleri ise ünlü modacı Atıl Kutoğlu'na ait Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü prodüksiyonu olan eser, tarihin en önemli savaşlarından birine sahne olan ve İzmirli ozan Homeros'un kaleme aldığı "İlyada Destanı"ndan, Anadolu'nun kadim değerine ve görkemine yakışır bir dekor, ışık, ses, görüntü, renk, müzik ve dansın büyüsü ile sahneye taşındı.

Başrolde Murat Karahan'ın "Paris", Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un "Homeros" ve Tan Sağtürk'ün "Hektor" rolü ile aynı sahneyi paylaştıkları temsili, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinskiy'nin yanı sıra salonun tamamını dolduran Türk ve Rus sanatseverler de ilgi ile izledi.

.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

SpaceX Falcon Heavy roketinin fırlatılışını erteledi

2019-04-11 14:12 - Teknoloji

Ankara elektronik müziğe doyacak

2019-04-05 14:47 - Kültür Sanat

U12 İzmir Cup’a tam not

2019-04-08 12:39 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu'nun yaptığı her iş uluslararası hukuka aykırıdır

2019-04-08 15:48 - Genel

Mazbatayı aldı, muhtarlığı boş buldu

2019-04-11 12:42 - Gündem

Bodrum'a havadan, karadan ve denizden turist yağacak

2019-04-07 13:57 - Gündem

"Bu projeyle tarımda fiyatlar öngörülebilir olacak"

2019-04-09 16:14 - Politika

İran’dan ABD’nin kararına tepki

2019-04-08 22:41 - Asayiş

Ankara'da '15 Temmuz' temalı fotoğraf sergisi açıldı

2019-04-08 16:22 - Gündem

Japonya'nın yeniden doğuşu simgeleyen kiraz çiçekleri 'sakura'

2019-04-11 14:52 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Medya

RTÜK'ten 7 kanala yayın ihlali cezası

20:53 - Medya

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, Grok 3'ü tanıttı

22:43 - Medya

A Milli Kadın Futbol Takımı, medya gününde basın mensuplarıyla bir araya geldi

19:17 - Medya

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya