?>

Transatlantik ilişkilerinde çalkantılı dönem

Almanya Dış Politika Cemiyet Uzmanı Dr. Riecke, "Almanya, ABD yönetimiyle görüş ayrılıklarının ortaya çıkabileceği alanlarda, hem ABD hem de Avrupa'nın kabul edebileceği somut ve güçlü önerilerin getirilmesine liderlik edebilir." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

BERLİN

Almanya Dış Politika Cemiyet (DGAP) Uzmanı Dr. Henning Riecke, "Almanya, ABD yönetimiyle görüş ayrılıklarının ortaya çıkabileceği alanlarda hem ABD hem de Avrupa'nın kabul edebileceği somut ve güçlü önerilerin getirilmesine liderlik edebilir." dedi.

Almanya'da dikkatler Donald Trump başkanlığındaki yeni Washington yönetiminin dış politikada ortaya koyacağı önceliklerle bunların transatlantik ilişkilere olası yansımalarına çevrildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD ile Avrupa arasında büyük önem taşıyan ilişkilerin muhafaza edilmesi için çalışacağını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise geçen aylarda "nefret vaizi" olarak nitelendirdiği Trump'un yemin ederek göreve başlamasının ardından "Öngörülemez, belirsizliğin hakim olduğu, çalkantılı bir döneme hazırlanmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan DGAP'nin Transatlantik İlişkiler Bölümü Başkanı Dr. Riecke de Trump'ın başkanlığıyla uluslararası alanda çok zorlu ve çalkantılı bir döneme girildiği görüşüne katıldığını söyledi.

Dünya genelinde istikrarsızlık, gerilim, kriz ve çatışmalar yaşandığını hatırlatan Riecke, "Tam da bu nedenden ötürü transatlantik ilişkiler büyük önem taşıyor. Bu ilişkilerde Avrupa'nın üstlenebileceği rolü ve Trump yönetimindeki, ABD ile iş birliğinin yolunu bulmalıyız." diye konuştu.

ABD ile Avrupa arasında sorun yaşanması muhtemel konularda, Avrupalıların somut olarak beklentilerini ve çözüm önerilerini şekillendirmesi gerektiğini ifade eden Alman uzman, "Almanya, ABD yönetimiyle görüş ayrılıklarının ortaya çıkabileceği alanlarda hem ABD hem de Avrupa'nın kabul edebileceği somut ve güçlü önerilerin getirilmesine liderlik edebilir." dedi.

"Trump Rusya'ya yaklaşımını tanımlamalı"

Merkel'in 2015 yılında sınırlarını mültecilere açma girişimini eleştiren Trump, NATO'yu "köhne bir yapı" olarak nitelendirmiş, gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcamayan ittifak üyelerini, hedefleri gözetmemekle eleştirmişti.

Almanya Başbakanı geçen günlerde Trump ile ticaret ve askeri harcamalar konularında ortak bir zemin arayışında olacağını söyledi.

Almanya ABD'nin dış politikada tutarlı bir yol haritası ortaya koyması halinde bu hedefe uyacağını duyururken, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, askeri ittifakın modernleşmesi için Avrupa ülkelerinin mali yükü daha adil paylaşmaya hazır olduğunu duyurdu.

Riecke de Avrupa ülkelerinde, kıtanın güvenliği için daha fazla sorumluluk almaya dönük iradenin var olduğunu vurguladı.

Alman uzman, Trump döneminin, NATO üzerindeki olası etkilerini değerlendirebilmek için öncelikle yeni Washington yönetiminin yaklaşımını net bir şekilde ortaya koymak zorunda olduğunu ifade etti. Riecke, "Trump Rusya'ya yaklaşımını tanımlamalı. Bunun, ABD'nin NATO topraklarını koruma iradesi üzerinde etkileri olacaktır. Bu arada, Almanya Trump'a Rusya'nın bir tehdit olduğunu net bir şekilde anlatmalıdır." diye konuştu.

Trump'ın NATO talepleri görüş ayrılığını yol açacak

Riecke, Trump'ın NATO'nun terörle mücadelede daha etkin olmasında ısrar edeceği öngörüsünde de bulundu.

Bunun derin görüş ayrılıklarına yol açabileceğini anlatan Alman uzman, şunları kaydetti:

"Trump NATO'nun doğrudan DEAŞ ile savaşmasını isteyecektir. Ancak NATO isteksiz, çünkü ittifak terörle mücadele örgütü olarak inşa edilmediği gibi Arap dünyasında bu hoş karşılanmaz ve çoğu Avrupa ülkesi terörle mücadeleyi hedeflerin vurulması olarak değil, güvenlik güçlerinin devrede olduğu, istihbarat servisleri arasında iş birliği ve mali kaynakların izlenmesinin ön planda olduğu bir süreç olarak görmekte. ABD ile diğer müttefikler arasında NATO'nun terörle mücadeledeki rolü büyük bir görüş ayrılığına yol açacak.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çeşme'de 94 göçmen kurtarıldı

2017-01-24 14:32 - Asayiş

ABD’den körfez ülkelerine 1 milyar dolar silah satışı

2017-01-24 22:47 - Dünya

Diriliş Ertuğrul 75. yeni bölümde fragmanı yayınlandı! Diriliş Ertuğrul oyuncusunun acı günü

2017-01-26 11:52 - Magazin

'Vezir Parmağı' filminin galası yapıldı

2017-01-24 01:42 - Kültür Sanat

Gaffar Okkan şehit edilişinin 16. yılında anıldı

2017-01-24 17:22 - Gündem

Asırlık ihram, çeyizlerde süs eşyası oldu

2017-01-23 13:17 - Kültür Sanat

ABD Kongresi üyesi Gabbard Suriye'de Esed ile görüştü

2017-01-26 14:52 - Dünya

Bu yıla ulaştırma projeleri damga vuracak

2017-01-22 15:47 - Ekonomi

Uludağ'da Merve Özbey rüzgarı

2017-01-23 10:02 - Magazin

GAÜ 2017 kıtalararası giriş ve burs sınavı başvuruları 1 Mart’ta başlıyor

2017-01-25 15:07 - Eğitim

İlgili Haberler

Oxfam, son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdiğini açıkladı

12:57 - Dünya

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı

12:52 - Dünya

Suriye'de rejim unsurları silahlarını teslime ve yeni yönetime kayıt yaptırmaya devam ediyor

12:27 - Dünya

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şera ile Şam'da görüştü

12:18 - Dünya

İran: Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantımız bulunmamaktadır

12:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Beşiktaş, devre arasına girilen Süper Lig'de şampiyonluk yarışının uzağında kaldı

13:12 - Spor

Ekonomik istikrar ve reform gündeminde ilerleme 13,5 milyar dolarlık yatırımı tetikleyebilir

13:02 - Ekonomi

Oxfam, son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdiğini açıkladı

12:57 - Dünya

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı

12:52 - Dünya

Ankaralı sanayiciler yeni yılda finansman imkanlarının artmasını bekliyor

12:38 - Ekonomi