?>

Trakya'da çiftçiler buğdayda yüksek verim için ilkbahar yağışlarını bekliyor

Trakya'da kış koşulları buğday üretimi açısından olumlu seyrederken çiftçi, kalite ve verim artışı için ilkbahar yağışlarını bekliyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Kırklareli

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine, hava şartlarının buğdayın gelişimi için son derece elverişli olduğunu söyledi.

Buğdayın çıkış ve çimlenme sürecini üst seviyede tamamladığını ifade eden Şaylan, "Geçen ay da soğuk hava şartları buğdayın üşümesini sağladı. Buğdayın durumu bu yıl iyi görünüyor." dedi.

Geçen yıl buğday üretimine kötü başlayıp hava koşullarındaki iyileşmeyle iyi bir hasat sezonu geçirdiklerini dile getiren Şaylan, bu yıl geçen yıla göre daha fazla verim ve kalite beklediklerini belirtti.

Buğdayın dane oluşumunda yağışların büyük önem taşıdığını söyleyen Şaylan, "Nisan ve mayıs aylarında yağışlar olursa buğday yüzümüzü güldürecek. Nisan ve mayıs ayları buğdayın tane tutmaya başladığı, bitkinin zorlandığı aylar." dedi.

"Buğdayda görüntü şu an çok güzel"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da çiftçilerin geçen haftaki yağıştan sonra gübreleme yaptığını söyledi.

Buğdayın renginin koyu yeşile döndüğünü belirten Arabacı, "Şu an buğdayın gelişimi çok güzel gidiyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Yağış miktarı açısından bir sıkıntı yok, yeterli tav var arazide. Kış yağışlarıyla toprağın suyu depolaması gerektiğini söylemiştik. Yine aynı şekilde ilkbaharda da yağışlar devam ederse toprak doyuma ulaşır." diye konuştu.

Arabacı, beklenen ilkbahar yağışlarının buğday verimine katkı sağlayacağını kaydetti.

Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da kar yağışı sonrası ara ara etkili olan yağışların çiftçileri sevindirdiğini dile getirdi.

Geçen yılki kuraklıktan sonra bu sene alınan yağışların üretici için sevindirici olduğunu ifade eden Saygı, "Yağışlar, ekili ürünler için çok faydalı oldu. Kar yağması özellikle toprağın su tutması için faydalı oldu. Buğdayda görüntü şu an çok güzel. Çiftçiyi üzecek herhangi bir olumsuzluk yok. Bahar yağmurları da istenilen gibi olursa bu sene verim çiftçiyi mutlu eder. Bu yılın geçen yıla göre daha verimli olmasını ümit ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karla kaplı Tunceli'deki köylüler hayvanları için kışın tüm zorluklarıyla mücadele ediyor

2024-02-17 13:28 - Çevre-Hayat

Sağlık Bakanlığının 27 bin sözleşmeli personel alım ilanı Resmi Gazete'de

2024-02-21 02:02 - Sağlık

Sports Betting Analytics: Casino Lessons for Data-Driven Predictions

2024-02-22 10:38 - İnsan&Hayat

Mercek-12 operasyonunda ruhsatsız silah taşıyan ve silah kaçakçılığı yapan 1131 zanlı yakalandı

2024-02-20 11:02 - Asayiş

Marmara Denizi'nde batan geminin enkazında bir cesede daha ulaşıldı

2024-02-20 15:58 - Gündem

Filistinli kaynaklar: Netanyahu'nun olumsuz tutumu Hamas'la anlaşmayı engelliyor

2024-02-20 19:58 - Dünya

İsrail, Gazze'nin mahallelerinin yönetimini Hamas yerine sivillere devretmeyi planlıyor

2024-02-22 21:43 - Dünya

Zelenskiy, çiftçilerin protestosunu görüşmek için Polonya hükümetini sınıra davet etti

2024-02-21 19:53 - Dünya

Bursa'da 4,1 büyüklüğünde deprem

2024-02-23 15:48 - Gündem

Depremde hayatını kaybeden 21 kişinin adı spor tesislerinde yaşatılacak

2024-02-21 10:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Diyanet Akademisinin görme engelli öğretim görevlisi, din adamları yetiştirecek

17:28 - Çevre-Hayat

Sigarayı bırakan tıbbi mümessil yaşadığı değişimi anlattı

17:23 - Çevre-Hayat

Avrupalılar ortalama 81,4 yıl yaşıyor

17:02 - Çevre-Hayat

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri devam ediyor

16:57 - Çevre-Hayat

Katar'daki Türk akademisyen ve lisansüstü öğrenciler iftarda buluştu

16:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 83'e çıktı

20:17 - Gündem

İstanbul'da en yüksek hava kirliliği değeri Göztepe'de ölçüldü

20:13 - Gündem

Ateşkese rağmen İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında 4 Filistinli hayatını kaybetti

20:08 - Dünya

Akkuyu NGS'de 1. güç ünitesinde ana sirkülasyon pompasının motorları aşamalı olarak çalıştırıld

20:02 - Ekonomi

UNCTAD: Küresel ticaret 2024'te 33 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı

19:57 - Ekonomi