?>

Trakya Teknopark'ta su ve alandan tasarruf ettiren dikey tarım cihazı üretildi

Edirne'deki Trakya Teknopark'ta, topraksız üretim yapma imkanı sunan ve su tasarrufu sağlayan otomatik dikey tarım cihazı üretildi.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Edirne

Trakya Üniversitesinde ekonomi alanında yüksek lisans eğitimini sürdüren girişimci Deniz Sezer, 3 yıl önce "Refarmer Projesi" adını verdikleri çalışma kapsamında mühendis ekibiyle üretime başladı.

Özgün bir tasarımla topraksız dikey tarım (dikey katmanlarda ürün yetiştirme) imkanı sunan makine yapan ekip, cihazın sulama sistemini ve kontrolünü de sağlayan yerli yazılım geliştirdi.

AR-GE çalışmaları süren cihazda 256 kök marul bir ayda 30 litre suyla yetiştirilebiliyor. Küçük alanlarda topraksız üretim imkanıyla su tasarrufu sağlayan cihaz için patent başvurusu yapılırken, cihazın gelecek aylarda seri üretime geçilerek satışa sunulması hedefleniyor.

"Kontrollü bir şekilde bitki büyümesini sağlayabilen cihaz"

Deniz Sezer, AA muhabirine, tarım alanlarının giderek daraldığını, bu nedenle sıkıntılar yaşanmaya başladığını söyledi.

Aşırı sıcaklar, kuraklık ve yoğun kullanımla su kaynaklarının da azaldığını anımsatan Sezer, bu nedenle alternatif tarım modelleri arayışına gidildiğini ifade etti.

Topraksız tarım uygulamalarının son dönemde yaygınlaşmaya başladığını belirten Sezer, "Biz de topraksız tarım yapılmasını sağlayan dikey tarım makinesi geliştirdik. Bu makine kendi içinde bir otomasyonu olan, suyu devridaim eden ve dışarıdan ışıklandırılabilen yapıda. Tamamen kontrollü bir şekilde bitki büyümesini sağlayabilen cihaz. Dikey bir sistemi olduğu için yatay alandan çok daha fazla ürün kapasitesi oluyor. 1,5 metrekarede 256 kök bitki yetiştirebiliyoruz." diye konuştu.

Sezer, cihazın geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

"Toprak olmadığı için herhangi bir şekilde zararlı böceklenme olmuyor"

Cihazın en başarılı versiyonunu ortaya çıkarmak için üreticilerle görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Sezer, şunları kaydetti:

"Birim alandan elde edilen ürünle ilgili çalışmalarımız var, aynı zamandan bizden bitki çeşitliliğine yönelik talepler var. Geliştirdiğimiz dikey tarım modelleri günümüzde tercih edilmeli. İlk olarak su kaynaklarını kullanmada oldukça verimli bir çözüm sunuyor. Bir marul için normal bir serada ortalama 8 litre su kullanılıyor, ekim sıklığını da düşündüğümüzde hem geniş bir alan hem de çok miktarda su kullanılıyor. Geliştirdiğimiz cihazda 256 bitki için 30 litre suyu bir ay boyunca devridaim yaparak kullanıyoruz. Su kullanımından çok ciddi tasarruf elde ediyoruz. Toprak olmadığı için herhangi bir şekilde zararlı böceklenme olmuyor. Bundan dolayı bitki kaybı en az seviyede. Tamamen kontrol edilebilir olmasından kaynaklı herkes için tarımı mümkün kılıyor. Şehirde yaşayıp tarım yapmak isteyenler bu tarz cihazlarla bitki yetiştirebilir. Cihazın içerisindeki sulama sistemi mühendislik ekibimiz tarafından geliştirildi. Tamamen yerli otomasyon, makinemiz de Teknopark'ta geliştirildi. Patent başvurumuzu yaptık, kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz."

"Hazır besin kitleriyle herkes bitkileri besleyebilir"

Projede kimya mühendisi olarak çalışan Nermin Gebeşçe ise dikey tarım yönteminde ürünlerin bitki solüsyonlarıyla beslendiğini ifade etti.

Bitkilerin gelişim için besin elementlerine ihtiyaç duyduğunu belirten Gebeşçe, "Cihazımızda toprak bulunmadığı için belli parametreleri gözeterek besin solüsyonları hazırlıyoruz. Her bitki için farklı değerler var, bunlar hazırlanıp bitkilere veriliyor. Hazır besin kitleri bulunmakta, bu tarz cihazları kullanacaklar belirli ölçüm cihazlarıyla bitkileri besleyebilir. Bitki kapalı bir alanda olduğu için belirli bir strese ihtiyacı bulunmakta. Açık alanda yetişen bitkiler böcek, ışık ve iklim stresine maruz kalıyor. Biz kapalı alanda bunun yerine ışık stresini veriyoruz, kimyasal olarak da besin solüsyonlarıyla bitkinin gelişimini sağlıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Kabataş-Bağcılar tramvay hattında teknik arıza

2024-06-04 18:18 - Gündem

Meclis, TSK personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak

2024-06-02 11:07 - Siyaset

Yerlere atılan sigara izmaritleri çevreyi görünenin ötesinde kirletiyor

2024-06-02 11:43 - Gündem

Dünya Bankası ve IMF, iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini derinleştiriyor

2024-05-31 20:42 - Ekonomi

Edirne'deki mezuniyet töreninde öğrencilerden Filistin'e destek

2024-06-04 14:53 - Çevre-Hayat

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı

2024-05-30 16:42 - Ekonomi

Rusya'da şirket ve yüksek gelirlilere yönelik vergi yükümlülükleri artırıldı

2024-05-30 19:33 - Ekonomi

Maarif İşkodra Kampüsü öğrencileri, "Spartakiada 2024" yarışmasında şampiyon oldu

2024-05-30 13:38 - Spor

Konya'da okula bisikletle konvoy halinde giden öğrencilere zabıtalar eşlik ediyor

2024-06-03 12:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Enkazdan su borusundan kayarak kurtulan aile "yerinde dönüşüm"le yuvalarına kavuşacak

13:43 - Çevre-Hayat

Öksüz kalan torunlarına anne baba oldu

13:38 - Çevre-Hayat

Depremde ailesini kaybeden 7 yaşındaki Esma Eda, dedesi ve babannesiyle yaşıyor

13:33 - Çevre-Hayat

Depremlerde yaklaşık 280 akrabasını kaybeden kadın, yaşadığı acıları unutamıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Protezle ayağa kalkan Fenerbahçeli çocuğa öğretmeninden imzalı forma sürprizi

12:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Trump'ın Gazze'yle ilgili açıklamalarını reddetti

13:47 - Dünya

TEB'den 2024'te 10,9 milyar lira net kar

13:42 - Ekonomi

İsrail ordusu Batı Şeria'daki saldırılarını 16. gününde de sürdürüyor

13:37 - Dünya

ABD Gümrük Muhafaza Dairesinin gözaltı merkezleri kapasitelerini aştı

13:33 - Dünya

GS-FB derbisi sonrası "hakaret" davasında Ali Koç tanıklık yaptı

13:28 - Spor