İSTANBUL
Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Başkanı Ramazan Ülger, Dijital Bankasurans Türkiye ve Global Zirvesi’nde konuşma yaptı.
Trafik sigortası fiyatlarına da değinen Ülger, Türkiye’de 16 milyonu ilgilendiren bu konuya herkesin kendi cephesinden baktığının altını çizerek, "Fiyatlar yüksek deniyor. Ama kimse niye yüksek diye sormuyor. Uzun vadede bunları çözmediğimiz sürece bu kangren devam edecek.” ifadesini kullandı.
Ülger, trafik sigortacılığı branşının dünyada da hep zarar ettiğini bildirerek, "Ama bu zarar diğer branşlarla finanse edilir. Geldiğimiz noktada finanse edilemez hale geldi. Fiyat artışının arkasındaki sebep bu zarardır. Mevzuat boşluklarının mahkeme kararlarıyla genişletilmesiyle ve bunun ticari meta haline dönüşmesiyle bu zararlar ortaya çıktı. Biz bir finansal kuruluşuz, hep sermaye koyan bir sektörüz. 2016 nisan ayında bizim sorunlarımızı giderecek, belirsizlikleri ortaya koyan bir yasa çıktı. Bu yasanın uygulanmasıyla sektörün normale döneceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
"İstikrara kavuşacağına inanıyoruz"
Ülger, sigortacılık sektöründeki gelecek öngörülerine de değinerek, şunları söyledi:"Sektör bu işten zarar ediyor. Tüm taraflar mutsuz. Sigorta şirketleri zarar ettiği için mutsuz. Poliçeyi alan vatandaş mutsuz, poliçe fiyatları artıyor. Bu işe aracılık eden dağıtım kanalları da mutsuz. Tek mutlu olan bu sistemin boşluklarından yararlanıp para kazananlar. Bu sorunu çözme görevi bizim. Yasal düzenlemenin önemini vurguluyorum. Bu sayede bir istikrara kavuşacağına inanıyoruz."
"Ülkemizde emeklilerin çoğunluğu çalışmaya devam ediyor. Gençler işsiz kalıyor"
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) de değinen Ülger, çıkarılan kanunun 45 yaş altındaki herkesi kapsadığını ve bu kanunda dünyadan farklı olarak işveren katkısı olmadığını söyledi. Ülger, BES’e katılımın zorunlu olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Sistem otomatik olarak çalışanları bireysel emeklilik sistemine üye yapacak. Kişilerin 2 ay sonra çıkma hakkı var. Bu sistemi teşvik eden önemli unsurlardan biri yüzde 25 devlet katkısı. Mevcut bireysel emeklilik sisteminden farklı olarak bin TL hoşgeldin ücreti var. 2 ay içinde çıkmaz sistem içinde kalırsanız size bin TL veriliyor. Emekli olunca mevcut birikiminizi toplu almak yerine yıllara yayarak 10 yıl boyunca sistemde tutarsanız devlet size yüzde 5 para veriyor. Ülkemizde emeklilerin geliri yetersiz. Ülkemizde emeklilerin çoğunluğu çalışmaya devam ediyor. Gençler işsiz kalıyor. BES gibi sistemler emeklilerin ekonomik sistemden çıkıp gençlerin çalışmasına destek olacak sistemlerdir."
"Türkiye halkı darbelere karşı sigortalıdır"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay da Türkiye’nin bölgede iddiasını sosyal ve ekonomik olarak sürdüren bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, 79 milyon dinamik nüfusuyla her bakımdan uluslararası yatırımlarda ilgi odağı olmaktadır. Türkiye ekonomik olarak AB’nin pek çok ülkesinden çok daha iyi olduğu halde, halen AB’nin mağduru olduğu bir gerçek. Bunların en büyük sebeplerinden biri de 79 milyonun bir çoğunun genç olmasıdır.” diye konuştu."Genç nüfusumuzun çok olması geleceğimizin sigortasıdır.” diyen Aktay, sigorta konusunun dünyanın dönüşümünün bir ifadesi, bir düşünce tarzı olduğunu belirterek, modern dönemde her şeyin kontrol altına alındığı bir ortamda bir sürprizle karşılaşıldığında onu telafi edecek bir sigorta sisteminin olması gerektiğini vurguladı.Türkiye’nin birbirine kenetlenmiş olmasının da darbelere karşı bir sigorta olduğunu kaydeden Aktay, “Ciddi bir sigortamız var. Türkiye halkı darbelere karşı, öngörülemeyen tehlikelere karşı sigortalıdır.” ifadesini kullandı.
Muhabir: Ali Atar
dikGAZETE.com