?>

"Torbacılar" uyuşturucu satışında "emoji" kullanmış

Emojileri kullanarak internetten uyuşturucu satan suç şebekeleri, yapay zeka sayesinde çökertiliyor.

Gündem - 5 ay önce

Sivas

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, AA muhabirine, İçişleri Bakanlığınca yapılan son narkotik operasyonlarında, özellikle sosyal medya üzerinden emoji kullanılarak uyuşturucu satanların hedef alındığını söyledi.

Narkotik ekiplerinin sosyal medya üzerinden araştırma yaptığını aktaran Darıcı, internette "e-torbacılar"a yönelik operasyonda yapay zekanın da kullanımının ayrı önem taşıdığını vurguladı.

Polis, suçluları yakalamak için yapay zekayı kullandı

Polis ekiplerinin bu operasyonlarda özellikle sosyal ağ ve duygu analizi gibi çeşitli analiz teknikleri kullandığını belirten Darıcı, "Yapay zeka teknolojileriyle birleştirilen analizler kullanılarak sosyal medya üzerindeki torbacılar tespit edildi. Burada önemli olan nokta, yapay zekanın özellikle polisin suçluları yakalamada kullanılmasıydı." dedi.

Darıcı, özelleştirilmiş yapay zeka uygulamaları sayesinde polisin hangi hesabın kimlerle bağlantılı olduğunu, bu bağlantıların yoğunluğunu tespit edip, sosyal medya üzerinden uyuşturucu satanları yakaladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Burada önemli olan bir diğer nokta ise farklı uyuşturucu türleri için özellikle gençlere sosyal medya üzerinden yaklaşmaları. Onların sevebileceği, özenebilecekleri içerikleri paylaşmaları ve kendilerine bu anlamda müşteri toplamaları. Bu şekliyle uyuşturucu tacirleri farklı arkadaş ağları vasıtasıyla kişilere ulaşarak, emoji dilini de kullanarak onlara uyuşturucu temin ediyordu. Emoji dili, farklı, özelleştirilmiş ve imaj yapısı değiştirilmiş emojilerin çeşitli uyuşturucuları tanımlamak için kullanılmasıyla alakalı bir konu. Hem uyuşturucu tacirleri hem de uyuşturucuyu talep eden kişiler doğrudan yazışma yapmamak, polise yakalanmamak amacıyla emojileri kullanıyor. Sosyal medya üzerinden siparişi yapılan uyuşturucu, kimi zaman adrese teslim, kimi zaman belirli bir noktadan temin edebiliyordu. Hatta uyuşturucu tacirleri bunu çok abartarak işin reklam ve pazarlama boyutuna dahi girdi."

Ailelere "Oyunlardaki yazışmalara dikkat edin" uyarısı

Bazı oyunların da uyuşturucu satışı için kullanıldığının tespit edildiğine dikkati çeken Darıcı, "Oyunlar içerisinde uyuşturucuya ilişkin imajlar ve özendirici içerikler kullanılarak gençler bu tarzdaki platforma yönlendiriliyor. Burada özellikle aileler, çocuklarının sosyal medyadaki paylaşımlarına ayrıca dikkat etmeli. Oynadıkları oyun sadece oyundan ibaret olmayabilir. Gönderdikleri içerikler, paylaşımlar veya mesajlaşmalarda buna ilişkin emojiler gördükleri zaman durumun ciddiyetinin farkına varabilirler." diye konuştu.

Gençlerin sosyal medya üzerinden kurmuş oldukları arkadaşlıkların da önemine işaret eden Darıcı, "Karşınızda çok iyi görünen bir kişi aslında e-torbacı, internet üzerinden uyuşturucu satışı yapan bir tacir olabilir." ifadesini kullandı.

"Gözleri kapalı kadın görüntüsü uyuşturucu maddeyi işaret edebilir"

Kriminal vakalarda sembolik dilin ayrı önem arz ettiğini söyleyen Darıcı, şunları kaydetti:

"Kriminal gurupların içerisinde sembolik olarak kullanılan dil ve bu sembollerin anlamları farklılaşabilir. Sizin hayatın içerisinde normal olarak kullandığınız bir sembol, suç dünyası içerisinde farklı bir anlam ifade ediyor olabilir. Örneğin bir reklam, torba görüntüsüyle verilebilir, uyuşturucuyla alakalı yaprak simgesi kullanılabilir veya farklı renkte kalp emojisi uyuşturucuyla ilgili anlamı ifade ediyor olabilir. Gözleri kapalı bir kadın görüntüsü farklı bir uyuşturucuyu işaret ediyor olabilir. Uyuşturucularla alakalı kullanılan emojilerin şekillerinin önemi olduğu kadar renklerinin de önemi var. X bir emoji için mor renk kullanılırken uyuşturucuyu tanımlayabilmek için kırmızı renk kullanılabiliyor. Bu tarz semboller paylaşıldığı zaman yapay zeka uygulamalarıyla bunların yakalanabilmesi önemli. Bu sembollerin anlamları yapay zekaya öğretilerek özellikle yoğun şekilde bu paylaşımları yapan kişiler üzerine polisin odaklanması gerçekten dikkate değer bir hamleydi."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Toplanan inek sütü miktarı eylülde yıllık bazda yüzde 14,9 arttı

2024-11-14 10:47 - Ekonomi

Karadağ-Türkiye maçının genel bilet satışları başladı

2024-11-12 16:22 - Spor

İstanbul'da bazı metrobüs duraklarında yolcu yoğunluğu

2024-11-12 10:27 - Gündem

Edirne Söğütlük Millet Bahçesi'ndeki çalışmalar tamamlanmak üzere

2024-11-13 11:02 - Gündem

Ahmet Kekeç vefatının 4. yılında anılıyor

2024-11-14 12:12 - Medya

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

2024-11-13 00:28 - Ekonomi

Dev petrol platformu İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

2024-11-14 20:48 - Gündem

Hırvatistan hükümetinden Bayraktar TB2 alımı için Savunma Bakanlığına onay

2024-11-14 21:38 - Dünya

İş dünyasının en güçlü 100 ismi belli oldu

2024-11-13 10:58 - Ekonomi

Trabzon'da Atatürk Köşkü'nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2024-11-09 13:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda yakalananların sayısı 635'e yükseldi

21:03 - Gündem

Üniversite öğrencilerinden Beyazıt Meydanı'nda Gazze'ye destek eylemi

18:58 - Gündem

DMM, İstanbul'da TOKİ tarafından yürütülen konut projesiyle ilgili iddiaları yalanladı

18:03 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ile görüştü

17:28 - Gündem

Marmara'da müsilajla mücadelede deniz çayırları ve pina midyeleri kullanılacak

13:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Venedik'te günübirlik turistlerden geçen yıl alınmaya başlayan giriş ücreti bu yıl da devam ede

01:38 - Dünya

Pentagon, Suriye'deki Amerikan askerlerinin sayısının 1000'in altına düşürüleceğini açıkla

01:32 - Dünya

İstanbul'da izinsiz gösterilere katılan 99 sanık hakim karşısına çıktı

00:07 - Asayiş

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı

00:02 - Dünya

Uludağ Enerji Zirvesi sona erdi

23:57 - Ekonomi