?>

Topraksız tarımla çilek üreterek kendi işlerinin patronu oldular

Antalya'da üniversiteden mezun olduktan sonra 5 yıl aynı firmada çalışan ziraat mühendisi iki genç kadın, hayallerinin peşinden giderek kurdukları serada topraksız çilek üretiyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Eda Şimşek ile Ziraat Yüksek Mühendisi Pınar Kalkan, üniversite yıllarında kentte tarım sektöründe önde gelen bir firmada çalışmanın hayalini kurdu.

Mezun olur olmaz başvurdukları firmada işe başlayan iki arkadaş, bir süre sonra kendi üretim alanlarını oluşturmayı hedefledi.

Yeni hayallerini gerçekleştirmek için iş yerinden ayrılan iki girişimci, Ekim 2024'te Konyaaltı ilçesi Çakırlar mevkisinde bir dönümlük alanda kurdukları serada topraksız çilek üretimine başladı.

Üretimin her aşamasıyla kendileri ilgileniyor

Eda Şimşek, AA muhabirine, arkadaşı Pınar Kalkan ile yollarının üniversitede kesiştiğini ve daha sonra hayatlarını birlikte şekillendirmeye başladıklarını söyledi.

Üniversitede eğitim gördükleri sırada tarım fuarlarında görev alırken önemli üretim kapasitesine sahip tarım firmasında çalışmanın hayalini kurduklarını anlatan Şimşek, mezun olduktan sonra başvurdukları firmada ziraat mühendisi olarak çalışmaya başladıklarını belirtti.

Yaklaşık 5 yıl sonra arkadaşıyla kendi işlerinin patronu olma hayaliyle işten ayrıldıklarını aktaran Şimşek, kendi sermayeleriyle bir dönümlük alanda topraksız çilek üretmeye başladıklarını kaydetti.

Dikiminden ilaçlamasına, gübresinden toplamasına kadar her aşamasını kendilerinin yaptığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Çileğin katma değeri yüksek, bu nedenle bunu tercih ettik. Topraksız kültürde çalışmak istedik. İçerisinde gezerken mutlu olabileceğimiz, üretmekten keyif alabileceğimiz, aynı zamanda pazarlaması kolay bir çeşit olduğu için buna yöneldik. Bir dönüme 15 bin fide diktik. Tüm işleri iki arkadaş yapıyoruz. Şu anda sadece iç pazara üretim yapıyoruz. Kendi pazarımızı da kendimiz buluyoruz."

"Hedef, üretimi artırarak ihracata başlamak"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde topraksız yetiştiricilik alanında doktora eğitimini sürdüren Pınar Kalkan da gerek üniversitede gerekse çalıştıkları özel firmada arkadaşıyla kurdukları hayalleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Topraksız yetiştiriciliğin topraklıya göre üretim miktarı açısından daha avantajlı olduğunu vurgulayan Kalkan, topraklıda bir dönüm alanda 5-6 bin fide dikimi yapılırken, topraksızda 15 bin fide dikimi gerçekleştirdiklerini aktardı.

Bu nedenle topraksız tarıma yöneldiklerini dile getiren Kalkan, ilaç ve gübreyi kontrollü şekilde ayarlayabildikleri için yüksek verimli ve daha sağlıklı üretim yapabildiklerini bildirdi.

İhracat yapabilecek potansiyelde olduklarını söyleyen Kalkan, "Gerekli kaliteyi sağladık ama tonaj olarak daha fazla üretmemiz gerekiyor. Şu anda devlet desteklerini araştırıyoruz. Bir sene sonra daha büyük alana geçip üretimi artıracağız ve ihracata da başlayacağız. Hedefimiz, büyüyerek kadın istihdamını artırmak. İki kadın girişimci olarak da topraksız yetiştiriciliği daha yaygın hale getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Ülkemiz adına bir şeyleri üretmek bize daha mutluluk veriyor"

İşe başladıklarında kadın oldukları için zaman zaman zorlandıklarını dile getiren Kalkan, arkadaşıyla tüm zorlukların üstesinden gelmeyi başardıklarını kaydetti.

Sıfırdan başladıklarını dile getiren Kalkan, "Babam ve etrafımdaki herkes benim üniversitede akademisyen olarak hayatıma devam etmem gerektiğini düşünüyorlar. Evet akademisyenlik çok güzel, öğrendiklerimizi uygulamaya geçirmemiz de çok güzel. Ülkemiz adına bir şeyleri üretmek bize daha mutluluk veriyor." dedi.

Kalkan, ilk etapta "Bu işi yapmayın." diyenler olduğu gibi destekleyenlerin de olduğuna işaret ederek, "İkimiz de çok çalışkan insanlarız. Sosyal medyadan da bizi mutlu eden, gurur veren tepkiler aldık. Eda 4 aylık çocuğuyla seraya geliyor, çalışıyor. Onu görenler üzülüyor ama biz yadırgamıyoruz. Ben ilacı atarken, 'Onu da mı sen atıyorsun?' diyorlar. Bir erkeğin yapabildiğini biz kadınlar neden yapmasın.' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emeklilikten sonra hayalinin peşinden koşup turist rehberi oldu

2025-03-02 12:47 - Çevre-Hayat

İcra takibi için 7 kez arayan avukata "huzuru bozma"dan ceza

2025-03-01 14:33 - Gündem

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Küçükçekmece'deki çatı katı yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü

2025-03-03 23:33 - Asayiş

Suriye'den gelen toz bulutu Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da 3 gün etkili olacak

2025-03-04 16:22 - Çevre-Hayat

Altın Madencileri Derneği Başkanı Yücel'den "madencilik seferberliği" çağrısı

2025-03-03 14:37 - Ekonomi

Mersin'de ramazan davulcusu kadınlar mesaiye başladı

2025-03-01 11:58 - Magazin

Sinema ve dizi sektöründe 4 ayrı rekabet incelemesi eş zamanlı yürütülüyor

2025-03-03 13:38 - Ekonomi

31. Golf Mad Pro-Am Golf Turnuvası Antalya'da başladı

2025-03-06 14:32 - Spor

Bingöl'de 3 kurt dronla görüntülendi

2025-03-01 10:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Köyceğiz Gölü'nün kıyısında polen yoğunluğu oluştu

19:07 - Çevre-Hayat

İsrail saldırısında bacaklarını kaybeden Filistinli Ahmet, jimnastiğe dönmeyi hayal ediyor

16:22 - Çevre-Hayat

Hastalığı nedeniyle okula gidemeyen Hamza için eğitim seferberliği

14:43 - Çevre-Hayat

Trabzonlu çiftçiler patates ekim mesaisinin sonuna geldi

14:18 - Çevre-Hayat

Edirne'deki tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi çiftçilere alternatif ürünler sunuyor

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da limandaki patlama sonrası çıkan yangın tamamen söndürüldü, can kaybı 65'e yükseldi

20:23 - Dünya

İspanya Başbakanı, elektrik kesintilerinin nedeninin henüz bilinmediğini açıkladı

20:18 - Dünya

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Ağa'dan 'yeni dönem ve farklı vizyon' vurgusu

20:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump, The Atlantic dergisine konuştu: Hem ülkeyi hem dünyayı yönetiyorum

19:42 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kırgızistan’da Türk iş insanlarıyla bir araya geldi

19:38 - Gündem