?>

'Toplumun ruhsal hayatı şairler üzerinden yürüyor'

Şair Kamil Eşfak Berki, "Bu toplumun her insanında şiir ve düşünce birliktedir. Biri öbürüne tercih edilemez. Toplumun ruhsal hayatı şairler üzerinden yürüyor." dedi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi iş birliğinde düzenlenen, "10. İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Kamil Eşfak Berki Özel Oturumu" gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Yunus Emre Özsaray'ın üstlendiği etkinlikte konuşan şair Erkan Kara, Berki'nin yazın dünyasındaki ilk şiirlerini 1971'de kaleme aldığını söyleyerek, titizliği, nitelikli eser verme derdi nedeniyle az yazan, az şiir yayınlayan bir şair olduğuna dikkati çekti.

Berki'nin Sezai Karakoç çizgisinde Diriliş şairi olduğunu aktaran Kara, "Bu, varoluşu ve dünyayı hakikat temelli okumak demektir. Diriliş'ten aldığı ilhamla kendi özgürlüğü içinde, entelektüel yetenek ve duygusal zeka birlikteliğiyle şiirini kurmuştur. Bu hal, şiirlerinde ve düz yazılarında açık bir şekilde kendini gösteriyor." diye konuştu.

Şair Hakan Arslanbenzer de Berki'nin şiirlerini "ekonomik şiir" olarak değerlendirerek, "Ekonomik olmak, iktisatlı olmayı, az kelimeyle çok söz söylemeyi, anlam ya da imgede ne amaçlanıyorsa bunu az kelimeyle ifade eder. Bu anlamda ekonomik şiirin iyi bir örneğidir Berki. Bununla beraber, okuyucuya çok güvenen bir şiirdir. Açıklayıcı şiir değildir. Okuyucunun az kelimeyle çok fazla anlam yakalayacağı güveni vardır. Bazı şeyler çağrışıma bırakılır. Kamil Eşref Berki şiirinde çağrışım çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Yazar Osman Bayraktar ise Berki'nin şiirleri kadar düz yazılarının da önemli olduğunu vurgulayarak, "Onun düz yazılarında şiir üzerine çok fazla ve çok özgür düşünüşler var.Tabii ki Berki, Yahya Kemal üzerinde de çok duran bir şair ve yazar. Biraz da Yahya Kemal gibi o da maalesef yazılarını kitaplaştırmıyordu." dedi.

"Düşünce ve şiir, bizim toplumumuzda iç içedir"

Toplantının sonunda teşekkür konuşması yapan Kamil Eşfak Berki de etkinlik dolayısıyla TYB İstanbul Şubesine teşekkür ederek, "Aslında düşünce ve şiir bizim toplumumuzda iç içedir. İmgelenme farklılıkları olabilir. Bu toplumun her insanında, şiir ve düşünce birliktedir. Biri öbürüne tercih edilemez. Toplumun ruhsal hayatı şairler üzerinden yürüyor. Düşünce yazıları da şairlerden geliyor. Mesela Necip Fazıl (Kısakürek), 1943'te Büyük Doğu'yu çıkarırken dünyada kimsenin ilgilenmediği ve yazamadığı şeyleri yazmış bir şairdir." açıklamasını yaptı.

Berki, toplumun dağılmayı hak etmediğini kaydederek, "Aydınlar başkalarından nefret etmek için bir şeye yanaşıp sarılamaz. Bu toplumun kültür hayatı bir bütündür. Duyarlılığı bir bütündür. Şairlerde de bunu görüyoruz. Birçok örnek herkesin zihninde canlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Nurettin Topçu, Peyami Safa, Kemal Tahir gibi isimlerin de önemine dikkati çeken Berki, her birinin edebi alanda topluma hizmet ettiğinin altını çizdi.

"Necip Fazıl'ı çok geç tanıdım"

Şair Berki, kaleme aldığı şiir kitaplarında Yahya Kemal Beyatlı'nın isminin birkaç kez geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Rahmetli anneciğim Yahya Kemal'i çok severdi. Ortaokuldayken günün bütün şairlerinin kitapları varmış. Yahya Kemal'i, Abdülhak Hamit'i (Tarhan) ve Rıza Tevfik'i (Bölükbaşı) çok severdi. Ben okula gitmeden önce, annem yemek yaparken ders çalışırdım. Şiirler okurdu hep. En çok da Yahya Kemal'i okurdu. Yahya Kemal, ben 11 yaşındayken içime işledi. Şiirlerimde de birkaç kere zuhur etmiştir."

Necip Fazıl Kısakürek'i ve şiirlerini çok geç tanıdığını, bu nedenle de üzüntülü olduğunu aktaran Berki, onun şiir kitabını okuduktan sonra hayatında keskin bir viraj yaşadığını söyledi.

Kamil Eşfak Berki, askerdeyken yanına iki şiir kitabı aldığına dikkati çekerek, "Birisi Sezai Karakoç'un 'Hızırla Kırk Saat', diğeri ise Cahit Zarifoğlu'nun 'Yedi Güzel Adam'. 6 ay onları sürekli okudum." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin ardından, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Berki’ye bir tablo hediye etti.

Festival, yarın gerçekleşecek ödül töreninin ardından sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bold Pilot hikayesi ve konusu! Şampiyon Bold Pilot Halis Karataş’ın hikayesi

2018-12-11 19:33 - Magazin

Çevik Kuvvet’in nefes kesen eğitimi

2018-12-10 19:09 - Çevre-Hayat

Karsu Dönmez Türk kültürünü dünyaya tanıtıyor

2018-12-08 18:32 - Kültür Sanat

Amerikalı Şems Friedlander: Hazreti Ebubekir neden Müslüman olduysa ben de o yüzden oldum!

2018-12-15 09:12 - Kültür Sanat

Kangalların dişisine 'zarif' erkeğine 'heybetli' isimler

2018-12-09 16:02 - Çevre-Hayat

Restorasyonu süren Rami Kışlası havadan görüntülendi

2018-12-11 12:47 - Çevre-Hayat

Evgeny Grinko İstanbul'da hayranlarıyla buluştu

2018-12-09 02:47 - Magazin

Yılın Hint düğünü devam ediyor: Beyonce sahne aldı

2018-12-11 19:58 - Magazin

Guterres, Kaşıkçı cinayetinde 'şeffaf' soruşturma istiyor

2018-12-15 03:22 - Dünya

Bakan Kasapoğlu, Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nı gezdi

2018-12-09 19:32 - Gündem

İlgili Haberler

31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 'Tosca' operası ile sona erdi

09:13 - Kültür Sanat

Maarif öğrencileri Türk Dil Bayramı'nda Balkanlar'da Türkçenin etkilerini ele aldı

19:33 - Kültür Sanat

Ankara'da 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı

15:58 - Kültür Sanat

Halk ozanı Neşet Ertaş, Kırşehir'de mezarı başında anıldı

15:48 - Kültür Sanat

Geri dönüştürülmüş camlarla başladığı sanatta yüzlerce öğrenci yetiştirdi

12:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türk Eximbank'tan ihracatçılara yeşil dönüşüm için 1 milyar avroluk destek

17:37 - Ekonomi

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'dan ayrılan yabancı uyruklular gemiyle Mersin'e geldi

17:18 - Gündem

Bakan Fidan New York'ta temaslarını sürdürdü

17:13 - Siyaset

Türk heyeti ve birçok delegasyon Netanyahu'nun BM Genel Kurul hitabını protesto etti

17:07 - Dünya

İngiltere'de Van Gogh tablosuna çorba atan çevre eylemcileri hapis cezasına çarptırıldı

17:02 - Dünya