?>

TOKİ Başkanı Turan, AA Finans Masası'na konuk oldu (2)

- "Faizlerin geldiği noktada ne konut edinmek isteyen vatandaşların, ne de konut veya sanayi yatırımcılarının bu faiz oranlarıyla bir şey yapması mümkün gözükmüyor" - "Faiz oranlarının mutlaka yüzde 1'in altında olması gerekir. Herkesin zorlandığı bir yerde bankalar kârlarını artırıyorsa ortada bir sorun var demektir" - "80'in üzerinde ülke ile görüşmeler yapıyoruz. Bize zaman zaman bu tür teklifler de geliyor. İnşallah bunu yeni bir katma değer olarak Türkiye'ye gelir getirici bir şeye çevireceğimiz kanaatindeyim" - ""Şu anda bunu (projeleri) biz fonluyoruz, yani taksitlendiriyoruz. Bankalarla da görüşmemiz var. Eğer buraya bir fon oluşturabilirsek TOKİ olarak Türkiye için çok büyük işler yapabiliriz" - "Güngören Tozkoparan'da 5 bin konutu kapsayacak, vatandaşların tamamını yerinde yaşatacak ve ülkedeki en büyük kentsel dönüşümlerinden biri olacak projenin hazırlığı yapıyoruz"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, faizlerin geldiği noktada ne konut edinmek isteyen vatandaşların, ne de konut veya sanayi yatırımcılarının bir şey yapmasının mümkün gözükmediğini belirterek, "Faiz oranlarının mutlaka yüzde 1'in altında olması gerekir. Herkesin zorlandığı bir yerde bankalar kârlarını artırıyorsa ortada bir sorun var demektir"

Turan, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Masası'na konuk oldu.

Konut kredisi faiz oranlarının yüksekliğine ilişkin Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz indirin" çağrısına her zaman katıldıklarını söyledi.

Şu anda ne konut edinmek isteyen vatandaşların, ne de konut veya sanayi yatırımcılarının bu faiz oranlarıyla bir şey yapmasının mümkün olmadığını dile getiren Turan, bu yüzden tasarrufu olan vatandaşların konut alma yoluna gittiğini ya da TOKİ gibi kendi içinden finansmanı sağlayan idarelere talebin arttığını aktardı.

Turan, şu anda vatandaşın böyle büyük rakamları karşılayamayabileceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için de faiz oranlarının mutlaka yüzde 1'in altında olması gerekir. Şu haksızlığı da yapmak istemem. Bilmiyorum daha doğrusu, bilmiyorum demekten de çekinmiyorum. Bütün bunların olması için Türkiye'nin toplam tasarrufunun yeterli olması gerekir. Yani bankalara da belki bunu söylediğimizde o var. Ama bir şey var. Bu soru benim de aklıma takılan bir soru; Herkesin zorlandığı bir yerde bankalar kârlarını artırıyorsa ortada bir sorun var demektir. Eğer Türkiye bir şeyi aşacaksa, herkes kârlarını minimize noktaya çekip fedakarlık ediyorsa bankalar da burada bu rakamları bir kez daha gözden geçirmeli."

Turan, sektör temsilcilerinin zaman zaman dile getirdiği “Konutbank” tarzı yapı talebine ilişkin, Türkiye'nin öncelikle bütün alanlarda üretim yaparak tasarruf etmesi gerektiğini vurguladı.

Ergün Turan, "Direkt Konutbank kurulmasının Türkiye'de konut finansmanını çözeceği kanaatinde değilim ama o da bir aşamadır." dedi.

- "Arazi üretebildiğimiz her yerde sosyal konut ihtiyacını karşılayabiliriz"

Turan, maksimum kaliteyi en faydalı şekilde üretmeye çalıştıklarını belirterek, daha farklı konutlar yapabileceklerini ancak böyle bir durumda alt ve orta gelir grubundaki alıcıların kendilerinden uzaklaşacağını bildirdi.

Özellikle özel sektörde lüks segmentte fazla konut yapıldığını dile getiren Turan, "Diyelim metrekaresi 5 bin lira olan konutun Türkiye'de bin alıcısı varsa 10 bin tane alıcı varmış gibi üretim yapıldı. Bu yüzden burada bir yarış başladı. Sauna, hamam yapıldı, otoparklar birken üçe çıkarıldı, spor tesisler yapıldı. Bir sürü hadise oldu. Bunlar rakamları şişirdi." ifadelerini kullandı.

Turan, ancak şu anda özel sektörün de bu işe başladığını, kendilerinin de hasılat paylaşımlı işlerde maliyet artıracak ve gerekli olmayan şeylerden uzak durduklarını söyledi.

Ucuz konut için yeni şehirler kurulması konusuna ilişkin Turan, kendilerinin Anadolu'da arazi üretebildikleri hemen her şehirde sosyal konut ihtiyacını karşılayacak bir yapılanma içinde olduklarını vurguladı.

- "2021'de İngiltere'dekinden daha kapsamlı bir finans merkezine kavuşacağız"

Ergün Turan, şehit ve gazi ailelerine devletin sahip çıktığını, TOKİ'nin de onlarla yakın diyalog içinde olduğunu belirterek, "Şehit ve gazi yakınlarımıza TOKİ binalarından çekilişsiz kurasız, sıfır faizli verecek yerlerimiz var. Bu süreçte gönlü geniş iş adamlarımızın da iyilikleri oluyor. TOKİ Başkanı olarak beni duygulandıran birçok şey yaşıyorum ama onlar isimlerini açıklanmasını istemiyor." diye konuştu.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde ciddi mesafe alındığını, TOKİ olarak BDDK, SPK ve Merkez Bankası binalarının ihalesini yaptıklarını ve inşasına başlandığını anlatan Turan, buradaki süreçlerin 2021 yılında Finans Merkezi'nin tamamı teslim edilecek şekilde revize edildiğini söyledi.

Turan, "2021'de İstanbul çok önemli bir finans merkezi kazanmış olacak. İngiltere’dekinden çok daha kapsamlı bir finans merkezine kavuşacağız." dedi.

- "Üretilen konutların yüzde 84’ü zemin artı 6 kat ve altında"

Turan, TOKİ'nin 2014 yılından beri üç temel kriterle hareket ettiğini belirterek, "Şehir inşasında bütün üretim aşamalarımızda yatay mimari konseptini esas aldık. Yöresel mimari normlarına dikkat ettik. Mümkün olan her yerde mahalle konsepti uyguladık. Bunların güzel örnekleri çıktı. TOKİ bu metodolojiyle devam ediyor. TOKİ’nin geçmişi başarılarla dolu. TOKİ, Türkiye’nin son 15 yılda ortaya koyduğu başarı hikayelerinin önemlilerinden biridir." yorumunu yaptı.

Türkiye'de son 4 yılda üretilen konutların yüzde 84'ünün zemin artı 6 kat ve altında konutlar olduğu bilgisini veren Turan, şunları kaydetti:

"Mümkün olan her yerde yatay yapılaşmayı esas alıyoruz. Bu, sadece estetik görsellik değil sosyolojik anlamda da doğru olandır. Bütün bunları yaparken bizim varlık sebebimiz, kuruluş gayemiz, konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktır. Konuşacağımız ne varsa bunu başardıktan sonra konuşmak gerekir. Biz sosyal konut üretiyoruz. TOKİ’nin gelecek yıllardaki en önemli vizyonu, hiç konut sahibi olmayan vatandaşın konut sahibi olmasını hızlandırmaktır."

Turan, TOKİ'nin toplu konuttaki hızlı üretim teknolojisi ve başarısıyla Türkiye’nin dışardaki en önemli markalarından biri olduğuna işaret ederek, "80'in üzerinde ülke ile görüşmeler yapıyoruz. Bize zaman zaman bu tür teklifler de geliyor. İnşallah bunu yeni bir katma değer olarak Türkiye'ye gelir getirici bir şeye çevireceğimiz kanaatindeyim. Şu an bazı çalışmalarımız da var. İnşallah fırsat bulduğumuzda bunu hayata geçiririz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu yıl bitireceğimiz sanayi siteleri 45-50 bin kişilik istihdam sağlayacak"

Turan, Anadolu'da konut ihtiyacı karşılandığında büyük şehirlerdeki baskının azalacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son 2 yılda sadece Karaman'da 2 bin 500'e yakın konut yaptık ve tamamı satıldı. Çünkü Karaman'da sanayi gelişiyor. Bisküvi sanayi gelişiyor, üretim hatları çalışıyor. Sanayi ile beraber konut talebini karşıladığımızda insanlar Karaman'da yaşıyor. Orada istihdam olayı olmasa, orada konutları sağlayamazsak herkes büyük kentlere gelecek.

Çankırı'da bir lastik fabrikası kuruldu. Çankırı göç almaya başladı. Çankırı, Ankara'nın ilçelerinden göç alıyor. Cumhurbaşkanımızla buraya gittik, bize talimatları oldu. Yabancı yatırımcı burada yatırım yapacak. Biz de bunu karşılayacak konut politikamızı geliştirmeye çalışıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek büyük kentlere gelecek göçü engellemiş oluruz."

Turan, İstanbul'da ise devlet birimi olarak rezerv konut ve kentsel dönüşüm yapmak zorunda olduklarını vurgulayarak, "Biz boş alanlara yeni bina yapınca, oraya yeni vatandaşlar taşınıyor. Eski binalar olduğu yerde duruyor, oraya başka insanlar yerleşiyor. Bu dönüşümü sağlamamız lazım. Böyle bir çalışmanın içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Ergün Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bursa'da esnaf odalarıyla beraber 2 milyon metrekare arazi üzerinde küçük sanayi sitesi kuruyoruz. Bin 900 tane iş yeri yapılacak. Altyapıların tamamı bitti, devasa bir tesis burası. Bunlardan 150 civarı küçük sanayi sitesi bitirildi, 850 vatandaş talebi toplandı. Aksaray'da ihalesini yaptığımız 1 milyon metrekare arazi üzerindeki bin 600 iş yerinin inşaatına başlıyoruz. Bolu'da 900'e yakın iş yerinin ihalesini yaptık. Diyarbakır'da oto küçük sanayi yapıyoruz. Bu rakamlara bakıldığında TOKİ 4- 5 bine yakın işletme inşa etmeye başlıyor. İrili ufaklı 10 kişi çalıştığını düşündüğünüzde 45-50 bin kişilik istihdam sağlayacak bir şeyi kaç yıl içerisinde bitirmiş olacağız."

Turan, arazi üretimi, planlaması, kümelendirmesi ve taksitlendirmesi yönünde çalıştıklarını dile getirerek, "Bunu fonlamamız gerekir. Şu anda bunu (projeleri) biz fonluyoruz, yani taksitlendiriyoruz. Bankalarla da görüşmemiz var. Eğer buraya bir fon oluşturabilirsek TOKİ olarak Türkiye için çok büyük işler yapabiliriz." bilgisini verdi.

Güngören'de 1 kilometrekarede 45 bin kişinin yaşadığına işaret ederek, "Bu 45 bin kişiyi sağlam binalarda da olsa aynı yerde yaşatmak şehircilik açısından doğru değil. Burada nefes alacak yer yapamazsın. O zaman bu şehirler dönüştüğünde doğal olarak nüfusun dışarı çıkması gerekir. Bunu başarabilmemiz gerekir." yorumunu yaptı.

- İstanbul'da kentsel dönüşüm yavaş gidiyor"

İstanbul'da kentsel dönüşümün yavaş gittiğini dile getiren Turan, şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşüm herkesin fedakarlık bilinciyle yaklaşması gereken bir süreç. Ama maalesef öyle olmadı. Vatandaş kentsel dönüşümü direkt bir zenginleşme ve gelir elde etme aracı olarak görüyor. Müteahhitler de sermaye harcadığı için onlar da burayı kar odaklı görüyor. Biraz da iğneyi kendimize batıralım, bazen kamu tarafı da kentsel dönüşümden gelir elde etmeye çalışıyor. Herkes kar ediyorsa, birisinin zarar etmesi gerekir.

O zaman daha yüksek imarlar verilerek şehirler feda ediliyor. Bu düğmelerin çözülüp tekrar iliklenmesi gerekiyor. Herkes kentsel dönüşüm sürecine muhtemel bir afetten korunmak için fedakarlık bilinciyle yaklaşmalı. Böyle yaklaşırsak kentsel dönüşümü hem İstanbul hem Türkiye için daha iyi bir mecraya taşırız."

Ergün Turan, İstanbul Beyoğlu'nda Haliç bölgesinde örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdiklerini, Güngören Tozkoparan'da da 5 bin konutu kapsayacak, vatandaşların tamamını yerinde yaşatacak ve ülkedeki en büyük kentsel dönüşümlerinden biri olacak projenin hazırlığını yaptıklarını dile getirdi.

Turan, İstanbul’da kentsel dönüşüm konusunda TOKİ’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile eşgüdümlü bir çalışmanın içinde olduğunu bildirdi.

- "Yatay mimariyi esas alıyoruz"

Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürekli çağrı yaptığı yatay yapılaşmaya ilişkin, bu konuda 2014'te düzenledikleri ""7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması"nın sonuçlarına göre Türkiye'de 11 bin 250 konut inşa ettiklerini söyledi.

Geçen yıl aynı konseptle yeni bir yarışma düzenlediklerini dile getiren Turan, mimarlara proje uygulamaları için Türkiye'deki 7 bölgede gerçek arazi verdiklerini, çok sayıda proje geldiğini, bu tekliflerin çoğunun yatay mimari konseptli olduğunu anlattı.

Turan, gelen projeler arasında 35 teklifi ödüllendirdiklerini, bunları 2018 ve 2019'da hayata geçireceklerini bildirdi.

Sektörde mimarlık ve mühendislik alt yapısı çok güçlü kurumlar olduğunu dile getiren Turan, ana omurga olarak yatay mimariyi esas aldıklarını, özel sektörde de bu yönlü bir dönüşüm olduğunu aktardı.

Turan, TOKİ'de şu anda Türkiye'nin farklı yerlerinden yüzlerce, hatta binlerce mimarın eserinin bulunduğunu kaydederek, "Sayılar, ekonomik veriler bizi ilgilendirir ancak hiç konut sahibi olmamış vatandaşların yegane dost kurumudur TOKİ." dedi.

Kendilerinden beklentisi olmayan vatandaşları konut sahibi yapmayı amaçladıklarını yineleyen Turan, şu anda TOKİ'nin internet sitesinde Anadolu'nun birçok yerinden 350-500-600 lira taksitle konut bulunabildiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Haftanın Öne Çıkanları

PYD/PKK yandaşları Almanya'da Türk vatandaşının aracına saldırdı

2018-02-03 13:49 - Genel

2. Abdülhamid Han, ölümünün 100. yıldönümünde Kocaeli’de anıldı

2018-02-06 11:32 - Kültür Sanat

Dünyanın en değerli bankası ICBC oldu

2018-02-07 15:57 - Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Yasalar çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştireceğiz

2018-02-07 19:57 - Genel

Arda Fenerbahçe'ye karşı oynayacak mı?

2018-02-07 18:57 - Spor

AK Parti Grup Başkanvekili Turan'dan CHP Kurultayına ilişkin açıklama

2018-02-03 20:47 - Genel

THY ile Empire State Binası'na çıkacaklar

2018-02-07 14:12 - Genel

'Hababam Sınıfı' tiyatro sahnesine taşındı

2018-02-04 13:02 - Kültür Sanat

Şenpiliç'ten Osmaniye'ye 400 milyon liralık yatırım

2018-02-02 21:21 - Ekonomi

Arakanlı Müslümanlar krizi hala çözüme kavuşmadı

2018-02-06 19:02 - Dünya

İlgili Haberler

Merkezi Kayıt Kuruluşu 2024 yılı panoramasını paylaştı

17:43 - Ekonomi

AB'den ABD'nin çip ihraç sınırlama kararına tepki

17:37 - Ekonomi

ABD'de üretici enflasyonu beklentilerin altında geldi

17:23 - Ekonomi

Türk Eximbank 2024'te toplam 7,8 milyar dolar kaynak sağladı

16:58 - Ekonomi

Volkswagen Grubunun Çin etkisiyle araç teslimatı geçen yıl düştü

16:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz

18:43 - Dünya

Şırnak'ta şehit bebek ve çocuklar anısına kütüphane kuruldu

18:23 - Gündem

Fransa'da doğum oranları, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyede

18:17 - Dünya

Çanakkale'de fırtına nedeniyle yarın bazı feribot seferleri iptal edildi

18:13 - Gündem

Almanya Başbakanı Scholz: NATO'nun Baltık Nöbeti faaliyetine katılacağız

18:07 - Dünya