?>

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yeni fikir bulan ve teknolojiyi kullanan uçuyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Eskiden dünyanın en büyük şirketleri enerjiden, bankalardan, sanayiden çıkardı. Şimdinin büyükleriyse teknolojiden çıkıyor." dedi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Antalya

Hisarcıklıoğlu, Habitat Derneği bünyesinde kurulan GEN Türkiye, TOBB, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen "100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi"nde dijital devrimle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Artık internetle pek çok ülkeye mal satmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"E-ticaret üzerinden dünyanın her köşesine ulaşabilirsiniz. Milyarlarca potansiyel müşteri, trilyon dolarlık pazarlar, hepsi elinizin altında. Sadece bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin e-ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 110 arttı. 653 milyar lira ticaret hacmi gerçekleşti. Buradaki fırsatı görüp, değerlendirenler için müthiş fırsatlar ortaya çıktı. Bu konu sadece yurt içiyle de sınırlı değil. e-ihracat hacmi de 2 milyar doları aştı. Ama bu alanda katedeceğimiz daha büyük mesafeler var. KOBİ'lerimizin ancak yüzde 25'i e-ticarete dahil oluyor ve sadece yüzde 4'ü e-ihracat yapabiliyor."

İhracat denildiğinde akla sadece tekstil, gıda veya eşya satmanın gelmemesini isteyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den doğan yenilikçi iş modellerinin dünyada da tuttuğunu vurguladı.

Türk girişimcilerin eski iş modeli icadını modernleştirdiğini ve günümüze taşıdığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Eskiden en işlek caddede mağaza, market sahibi olmak önemliydi. Şimdi dünyanın en değerli arazisi nerede? Cep telefonlarımızın ekranlarında." dedi.

Petrol ve doğalgazla ülkelere kalıcı zenginliğin gelmediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, günümüzde ülkelerin konumunun girişimcilik kapasitesine bağlı olduğuna dikkati çekti.

"Devir icat çıkarma devridir"

Hisarcıklıoğlu, "Günümüzde çağı yakalayan, başımıza icat çıkaranlar, dünyanın yeni zenginleri. Yeni fikir bulan ve teknolojiyi kullanan uçuyor. Eskiden dünyanın en büyük şirketleri, enerjiden, bankalardan, sanayiden çıkardı. Şimdinin büyükleriyse teknolojiden çıkıyor. Devir icat çıkarma devri, eski köye yeni adet getirme devridir." dedi.

Geçen sene 340 civarında Türk start-up girişimine, yurt dışından 1,7 milyar dolar para geldiğini, yatırım aldıklarını, bunların çoğunu da üniversite öğrencisi veya okulu yeni bitirmiş genç girişimcinin kurduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, başarılı bir girişimci olmak için hayal kurmak, özgür olunan alanı seçmek, hayallerin bir kısmını hedef haline getirmek, kararlı bir şekilde çok çalışmak ve emek vermek gerektiğini vurguladı.

"Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git." atasözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini, "Çıktığınız yolda cesur olun, başarısızlıktan korkmayın. Her büyük başarının ardında başarısızlık vardır. 'Başarısız oldum' diye vazgeçmeyin. En güzel örneği Thomas Edison, dünyanın en büyük mucitlerindedir. Yaptığı icatlar binden fazla patent almıştır." diye tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

1500 ailenin temel ihtiyacının karşılanacağı Adıyaman Destek Market açıldı

2023-10-31 17:42 - Gündem

Pentagon: Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine 17 Ekim’den bu yana toplam 27 saldırı yapıldı

2023-10-31 23:17 - Dünya

Bakan Uraloğlu: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden 2,5 milyar araç geçti

2023-10-29 11:53 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı-Kayaşehir metro hattı kesimini Mart 2024'ten önce açacağız

2023-10-30 14:33 - Ekonomi

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel mektuplar oğullarına 21 yıl sonra ulaştırıldı

2023-10-27 12:28 - Çevre-Hayat

Doğal gazda kasım tarifesinde değişikliğe gidilmedi

2023-11-01 08:12 - Ekonomi

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun hayatını kaybetti

2023-11-01 09:38 - Gündem

Manchester Unitedlı Altay Bayındır'dan Galatasaray maçlarının atmosferine övgü

2023-10-31 15:57 - Spor

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş insani acıyla karşı karşıya kalacak

2023-10-27 21:17 - Dünya

Beyaz Saray: Rusya, Ukrayna'da emirlere uymayı reddeden askerleri infaz ediyor

2023-10-27 10:23 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

00:23 - Ekonomi

Matriks'in 2024 hasılatı 1 milyar liraya yaklaştı

16:32 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sanayi üretimi verilerini değerlendirdi

16:13 - Ekonomi

ABD'li otomotiv şirketi Ford, Almanya'daki iştirakine 4,4 milyar avroluk mali destek sağla

16:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik soruşturmada 32 zanlı yakalandı

09:33 - Asayiş

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüşmesini değerlendirdi

08:53 - Dünya