?>

Tiran Büyükelçisi Atay, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin 2024 yılı seyrini değerlendirdi

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin 2024'te yoğun ve verimli olduğunu ifade ederek, "Bu yılın en önemli olumlu gelişmelerinden biri Namazgah Camii'nin Arnavutluk halkının hizmetine sunulması oldu." dedi.

Dünya - 2 ay önce

Tiran

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Atay, 2024 yılı Türkiye-Arnavutluk ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ve Arnavutluk'un diplomatik ilişkilerinin 100. yılının 2023'te kutlandığını anımsatan Atay, 2024'ün de iki ülke ilişkileri açısından yoğun ve verimli olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 29 Ocak'ta Arnavutluk'u ziyaret ettiğine işaret eden Atay, "İki ülke stratejik ortaklığı 2021'de resmileşmişti. Bu stratejik ortaklığın ana mekanizması olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı Başbakan Edi Rama'nın ziyareti çerçevesinde 20 Şubat'ta Ankara'da yapıldı ve farklı alanlarda 6 anlaşma imzalandı." diye konuştu.

Atay, 28 Şubat'ta Tiran'da Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'nin yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu zirveye video mesajı gönderdiğini kaydetti.

"Bu yılın en önemli olumlu gelişmelerinden biri de Namazgah Camii'nin Arnavutluk halkının hizmetine sunulması oldu"

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dönem Başkanlığının 2024'ün başında Arnavutluk'a devredildiğini, Arnavutluk'un bu 6 aylık dönem başkanlığını haziranda başarıyla tamamladığını anlatan Atay, Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin parlamenter asamblesinin Tiran'da toplandığını, Türkiye Büyük Millet Meclisinden de kalabalık bir parlamenter grubunun bu toplantılara iştirak ettiğini hatırlattı.

Atay, 12-15 Eylül'de Uluslararası Kültür Haftaları kapsamında Türk Kültür Haftası'nın gerçekleştirildiğini belirterek, Tiran ve Dıraç'ta "Türk Müziğinin İncileri" ismiyle iki konser düzenlendiğini ifade etti.

Tiran'daki Namazgah Camii'nin açılışının ise 10 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirildiğinin altını çizen Atay, "Bence bu yılın en önemli olumlu gelişmelerinden biri de Namazgah Camii'nin Arnavutluk halkının hizmetine sunulması oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Atay, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını da aynı sene Tiran'da yaptıklarına ve burada dört anlaşma imzaladıklarına dikkati çekerek, "Ticaret hacmimiz geçen seneye göre büyük bir artış gösterdi. İlk 9 ayda 787,5 milyon dolarlık ticaret hacmi yakaladık. Bu, sene sonunda yıllık olarak 1 milyar doları aşacağımızı gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

2024'ün Arnavutluk için başarılı geçmiş olmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Atay, Arnavutluk'un Avrupa Birliği (AB) entegrasyonu kapsamında olumlu gelişmelerin yaşandığına işaret etti.

Atay, entegrasyon sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını dilediklerini aktardı.

"Arnavutluk'u 8 ayda ziyaret eden Türk turist sayısı da yüzde 83 arttı"

Arnavutluk'un 2024'te turizm alanında da önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Atay, "Arnavutluk'u 8 ayda ziyaret eden Türk turist sayısı yüzde 83 arttı. Türkiye'den Arnavutluk'a ilk 8 ayda 247 bin turist geldi ve bu da bizi mutlu etti." dedi.

Büyükelçi Atay, gelecek aylarda Başbakan Rama'nın Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmesini beklediklerini, Türk diplomatları olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde Gazze'de yaşanan soykırımı dünya gündemine getirmek için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.

Filistinlilerin uğradığı mezalimin kendilerini çok üzdüğünü söyleyen Atay, "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi, nüfusunun çoğu Müslüman olan Arnavutluk'un Gazze'de yaşanan soykırıma olan duyarlılığının da artmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da şiddetli yağışta mahsur kalan 236 kişi güvenli alanlara tahliye edildi

2024-12-21 20:17 - Asayiş

IMF'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemeye onay

2024-12-20 23:58 - Ekonomi

Paralimpik oyunlar şampiyonu Umut Ünlü, 'yılın erkek sporcu' ödülüne aday

2024-12-24 10:58 - Spor

İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce kişi Filistin'e destek için Meclis'e yürüdü

2024-12-21 17:27 - Dünya

İsrail'in Gazze'de yerinden edilenlerin çadırlarına düzenlediği saldırıda 3 sivil öldü

2024-12-25 22:07 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 2 kişi öldü

2024-12-23 20:57 - Dünya

Azerbaycan'ın Türkiye sınırında 4,5 büyüklüğünde deprem

2024-12-21 03:07 - Dünya

TPAO, Antalya'daki petrol arama sahasını genişletti

2024-12-24 10:12 - Ekonomi

BM Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Sudan'da yaşanan kıtlığa dikkati çekti

2024-12-24 23:11 - Dünya

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

19:12 - Dünya

Almanya'da koalisyon kurmak için CDU/CSU ile SPD arasında ön görüşmeler başladı

18:42 - Dünya

ABD basınına göre Trump, İngilizceyi resmi dil ilan edecek

18:37 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Trump'ın "Rus söylemlerini tekrarlamasından" rahatsız

18:18 - Dünya

Yunanistan'da düzenlenen gösterilerde polis ve protestocular arasında arbede çıktı

17:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Sadakataşı Derneği ramazanda Lübnan ve Suriye'de 900 aileye yardımda bulunacak

19:23 - Gündem

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

19:12 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam aleminin ramazan ayını kutladı

19:07 - Siyaset

Adnan Oktar ve 18 sanığın "resmi belgede sahtecilik/kaçakçılık" davasında yeniden karar

19:03 - Gündem