?>

TikTok'un patronu 2024'te Çin'in en zengin kişisi oldu

Çin'de video paylaşım sitesi Douyin ile uluslararası versiyonu TikTok'un kurucusu ve patronu Cang Yiming, Çin'in en zengin kişisi unvanını ele geçirdi

Medya - 6 ay önce

Pekin

Hurun Araştırma Enstitüsünün yayımladığı "Çin Zenginler Listesi"nde Cang, 49,3 milyar dolar servetiyle ilk sırada yer aldı.

Her iki popüler uygulamayı, 2012'de kurduğu çatı şirketi ByteDance bünyesinde geliştiren 41 yaşındaki Cang, ilk kez listede birinciliğe yükseldi.

ABD Kongresinin, ByteDance'in Çin hükümetiyle bağlantılı olduğu iddiasını gerekçe göstererek TikTok'un devredilmesini, aksi takdirde yasaklanmasını öngören kararına karşın, dünya genelinde 200 milyon kullanıcıya yaklaşan şirketin global gelirleri son bir yılda yüzde 30 arttı.

Şirketin yönetimini 2021'de devretmesine karşın hala önemli bir hisseye sahip olan Cang'ın kişisel serveti de son bir yılda yüzde 43 yükseldi.

"Su kralı" ikinci sıraya geriledi

Son üç yıldır listenin tepesinde yer alan, şişelenmiş doğal kaynak suyu şirketi Nongfu Spring'in kurucusu ve patronu Cong Şanşan, 47,9 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya indi.

Oğlunun ABD vatandaşı olması ve rakip su şirketinin patronunun ölümünün ardından aralarındaki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle kamuoyunda suçlanması, bu yıl Cong'un su işletmesinin gelirlerine önemli darbe vurdu. 71 yaşındaki iş insanının serveti son bir yılda yüzde 24 azaldı.

Cong, 2020'de Çinli internet şirketi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'yı geride bırakarak ilk kez listenin tepesine yerleşmişti.

Çin'in önde gelen internet ve teknoloji şirketlerinden, mesajlaşma uygulaması ve elektronik ödeme dahil çok sayıda işlevi yerine getiren uygulama platformu WeChat'i bünyesinde bulunduran Tencent'in kurucusu ve patronu Pony Ma Huatıng ise 44,4 milyar dolarlık servetiyle listede üçüncü sırada yer buldu.

WeChat'in kullanıcı sayısı 2023 sonunda 1,3 milyarı aşarken 53 yaşındaki Ma'nın serveti geçen yıla göre yüzde 13 arttı.

26 yılda 18 isim listede tepeye ulaştı

Şahsi serveti 5 milyar yuanı (yaklaşık 700 milyon dolar) aşan kişilerin yer aldığı listede, bu yıl 1094 kişi yer bulurken, listedeki kişi sayısı geçen yıla göre yüzde 12 azaldı. Listedekilerin toplam serveti 3 trilyon dolara ulaşırken servet miktarı ise yüzde 10 azaldı.

Cang Yiming, Hurun listesinin oluşturulduğu 26 yılda Çin'de listenin tepesine yükselen 18. isim oldu.

Hurun Enstitüsünün başkanı ve raporun baş araştırmacısı Rupert Hoogewerf, aynı dönemde ABD'de en zengin konumuna yalnızca 4 ismin yükseldiğine dikkati çekerek bunun Çin ekonomisinin dinamik yönüne işaret ettiğini vurguladı.

ABD'de 26 yılda Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos ve Elon Musk "en zengin" unvanını alan isimler olmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda 10'u çocuk 38 Filistinli hayatını kaybet

2024-10-25 11:37 - Dünya

Oyuncak araba tutkunu çocuk, arabalarını evindeki "müze" gibi alanda sergiliyor

2024-10-27 15:02 - Çevre-Hayat

Para milli tekvandocu Mahmut Bozteke, üçüncü olimpiyat madalyası için kollarını sıvadı

2024-10-28 11:37 - Spor

LaLiga'da El Clasico'yu farklı kazanan Barcelona, liderliğini pekiştirdi

2024-10-28 11:22 - Spor

Ankara'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak

2024-10-28 17:28 - Gündem

Türkiye'nin "yol haritası"nda 2025 rotası belli oldu

2024-10-29 11:22 - Gündem

Çorum ve Mersin'de vatandaşlar 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 19:52 - Çevre-Hayat

Genç milli halterci Merve İlden'den Avrupa Şampiyonası'nda 2 bronz madalya

2024-10-27 20:02 - Spor

Trabzonspor, bu sezon hayal kırıklığı yaşatıyor

2024-10-27 11:27 - Spor

Bellona Kayserispor, deplasmanda Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

2024-10-26 15:52 - Spor

İlgili Haberler

WP: Biden ve Trump yönetiminde hassas belgeler binlerce federal çalışanla paylaşıldı

10:37 - Medya

ABD'de gözaltına alınan Filistinli aktivist Halil, Washington Post'a mektup yazdı

22:57 - Medya

Haaretz: Gazze'yi aç bırakmak İsrail'in övündüğü bir politika haline geldi

20:08 - Medya

Akdeniz Haber Ajansları Birliği, 2026 Akdeniz Oyunları tanıtım semineri düzenledi

14:42 - Medya

Netflix'in geliri ilk çeyrekte yüzde 12,5 arttı

00:06 - Medya

Günün Manşetleri

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

04:00 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Papa Franciscus'un Roma'daki cenaze törenine katılacak

02:27 - Dünya

ABD'den bazı Güneydoğu Asya ülkelerinden güneş paneli ithalatına vergi kararı

01:23 - Dünya

Vatikan'da Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi

01:03 - Dünya

New York borsası, Trump'ın Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirileri sonrası düşüşle kapandı

00:23 - Dünya