?>

TİHEK'ten tesettür mayo yasağına ayrımcılık cezası

TİHEK, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki sitede bir kadının tesettürlü mayo ile havuza girmesine izin vermeyen site yönetiminin din ve inanç temelinde ayrımcılık yaptığına hükmetti ve site yönetimine üst sınırdan idari para cezası uyguladı.

Gündem - 3 ay önce

Ankara

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun (TİHEK), kararına göre, 2022'de ailesiyle yazlıkta bulunan Z.G'nin tesettürlü mayoyla site havuzuna girme talebi, yönetim tarafından mayo, bikini ve şort dışındaki yüzme kıyafetlerinin hijyen kurallarına uymadığı gerekçesiyle reddedildi.

Z.G'nin yasağın kaldırılması için site yönetimine yaptığı başvurunun 30 hayır, 5 evet oyuyla reddedilmesi üzerine, kadının avukatı ayrımcılık yasağı ihlali iddiasıyla TİHEK'e başvurdu.

TİHEK, site yönetiminin yasağını değerlendirirken, daha önce yapılan benzer bir başvuruda Sağlık Bakanlığından alınan görüşe atıfta bulundu ve tesettürlü mayo ile havuza girilmesinin hijyen açısından bilimsel olarak olumsuz etkisinin olmadığını hatırlattı.

Tesettür mayo konusunun din ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan TİHEK, kanunla, meşru bir amaca hizmet edecek ve ölçülülük ilkesiyle sınırlandırılabilir haller dışında, kişilerin inançlarının gerekliliklerini yerine getirmekte özgür olduklarını anımsattı.

TİHEK, söz konusu olayda da yasağın meşru bir amaca hizmet etmediğinin ve ölçülülük ilkesiyle bağdaşmadığının altını çizerek, site yönetiminin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğini ve Z.G'nin din ve inancını açığa vurma özgürlüğünün engellendiğini ifade etti.

Bu doğrultuda TİHEK, Altınoluk Artemis Evleri Site Yönetimine üst sınırdan 141 bin 934 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kararın gerekçesinden

Kurumun ihlal kararında, Anayasa'nın 10'uncu maddesine göre herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu kaydedildi.

Anayasa'nın 24'üncü maddesinde de "din ve vicdan hürriyeti"nin tanımlandığına işaret edilen kararda, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3’üncü maddesine göre de herkesin hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşit olduğu vurgulandı.

Başvurucunun tesettür mayosuyla havuza girmesinin yasaklanmasının güvence altına alınan hakların ihlali olduğuna işaret edilen kararda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Din veya inanca uygunluk veya din veya inancın gereklerinin uygulanması sadece törenleri değil, aynı zamanda, beslenme ile ilgili belirli adetleri, belirli kıyafetlerin giyilmesini, başörtüsü takılmasını ve çeşitli ritüelleri de içerebilir. Bu bağlamda tesettür mayosu giymenin de din ve inanç hürriyeti kapsamında bir dışa vurum şekli olduğunun kabul edilmesi gerekir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Sivasspor'u konuk edecek

2024-11-09 09:03 - Spor

9. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2024-11-07 20:47 - Siyaset

Kuru kayısı ihracatında sezonun ilk çeyreğinde yüzde 12 artış

2024-11-08 16:18 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fontana ile görüştü

2024-11-08 00:08 - Gündem

Şili açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-11-08 16:08 - Dünya

Türk Telekom, BKT Avrupa Kupası'nda yarın Umana Reyer'e konuk olacak

2024-11-12 17:18 - Spor

10. Dünya Helal Zirvesi, global çapta iş birliği fırsatları sunacak

2024-11-07 09:43 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Fenerbahçe Yardımcı Antrenörü Göle: AZ Alkmaar zor bir takım, iyi bir mücadele bizi bekliyor

2024-11-06 20:53 - Spor

Türkiye'de 6-13 yaş arası çocuklar günde 6 saatten fazla ekran karşısında kalıyor

2024-11-08 17:12 - Sağlık

Amasya'da "Atalarımızla Ata'mıza özlem" etkinliği yapıldı

2024-11-09 12:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

16:32 - Gündem

Yılbaşından bu yana hız ihlalleriyle ilgili yaklaşık 850 bin işlem yapıldı

15:42 - Gündem

Elazığ merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonunda 18 zanlı tutuklandı

15:24 - Gündem

Devlet korumasındaki çocukların kayıp olduğu iddiasına yalanlama

15:22 - Gündem

Yeni Tip Çıkarma Gemisi Ç-159 törenle denize indirildi

15:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Norveç ve İspanya, "Filistinlilerin Gazze'den sürgün edilmesi" planını reddediyor

16:43 - Dünya

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının başladığını duyurdu

16:38 - Dünya

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

16:32 - Gündem

Sivas'ta puanlar paylaşıldı

16:28 - Spor

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

15:48 - Dünya