ANKARA
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’deki 721 bin 754 ticari işletmenin üçte birinden fazlasını kadınların işlettiğini bildirdi.
Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında yaptığı konuşmada, milli mücadelede kadınların önemli görevler üstlendiğini hatırlattı.
Kadınlara şiddet gösterenleri "en büyük zavallılar" olarak nitelendiren Tüfenkci, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığına işaret etti.
Kadınların yer aldığı her alanı zenginleşip, güzelleştirdiğini ifade eden Tüfenkci, kadın esnaf sayısının artmasının en büyük arzuları ve hedefleri olduğunu dile getirdi. Tüfenkci, bunun için çeşitli hibe ve desteklemelerde bulunduklarını söyledi.
Tüfenkci, Türkiye’deki 1,9 milyon şirket ve ticari işletmenin 915 bin 284’ünde kadın ortak bulunduğunu, 369 bin 558’inin kadınlar tarafından idare edildiğini ve 767 bin 790’ının kadınlarca temsil edildiğini belirtti.
Sadece ticari işletmeler ele alındığında, 721 bin 754 ticari işletmenin üçte birinden fazlasının kadınlar tarafından işletildiğini ve yönetildiğini bildiren Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Kooperatiflerimizin yüzde 35'i kadınlar tarafından idare ve temsil edilmektedir. Tek ortaklı anonim şirketlerin yüzde 15'i, tek ortaklı limited şirketlerin ise yüzde 14,5’i kadın girişimcilere aittir. Ülkemizde 251 bin 346 kayıtlı kadın esnafımız, kayıtlı esnafların yaklaşık yüzde 15'ini oluşturmaktadır. Kadın esnaflarımızın oranı son 4 yılda yüzde 50'ye yakın artış göstermiştir. Ortalama değer olarak yüzde 14,9'u kabul edersek, 34 şehrimizin bu ortalamanın üzerinde yer aldığını görüyoruz. İllerde kadın esnaflarımızın nüfusa oranına göre dağılıma baktığımızda yüzde 22,2'lik kadın esnaf oranıyla Uşak birinci sırada yer almaktadır. Uşak'ı yüzde 22,1 ile Çanakkale, yüzde 20,8 ile Balıkesir ve yüzde 20,3 ile İzmir takip etmektedir. Ankara yüzde 15,7 ve İstanbul yüzde 16,3 ile Türkiye ortalamasının biraz üzerinde yer almaktadır. En az sayıda kadın esnaf bulunan illerimize bakarsak, bugün sadece 3 ilimizde kadın esnaf oranımız yüzde 4-5 bandında bulunmaktadır. Bunlar Siirt, Şırnak ve Bitlis. 4 sene önce ise 15 ilimiz yüzde 3,5 oranının altında kalıyordu."
Tüfenkci, oda ve borsaların yönetiminde kadınların daha aktif şekilde yer almalarını istediklerini dile getirdi.
"Anayasa değişikliğine kadınlarımızın sahip çıkmasını istiyoruz"
Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Bu anayasa değişikliği kadınlarımız için de onların yetiştirdiği gençler için de önemli. Yönetimsel krizler nedeniyle ülkenin kayıplarını en iyi sizler biliyorsunuz. Rahmetli Bülent Ecevit'in, kendisinin getirdiği Ahmet Necdet Sezer'le yaşadığı yönetimsel krizlerle ülkenin nasıl bir anda yüzde 30'dan fazla fakirleştiğini, yaşı uygun olan arkadaşlar hatırlar. Enflasyonun, faizlerin nasıl fırladığını, işyerlerinin nasıl iflas edip, kapandığını hatırlar. AK Parti iktidarları döneminde Türkiye siyasi istikrarı yakaladı ama bu tamamen aynı fikirdeki arkadaşların fedakarca birbirlerinin hukukuna riayet etmesinden kaynaklandı. Bu sistemde 2007'de yaşananları, 15 Temmuz darbe girişimini, 17-25 Aralık, Gezi Parkı olaylarını hatırlarsınız. Biz istiyoruz ki Türkiye bölgesinde güçlü olsun, etkin karar alsın. Çocuklarımız daha iyi eğitim alsın. 2023 ihracat hedeflerimizi yakalayabilelim. Onun için bu anayasa değişikliğine kadınlarımızın, gençlerimizin sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü bu anayasa değişikliği ile gençlerimizin önünü açıyoruz. Bu gençlerimiz canlarını bu vatan için veriyorsa, onların TBMM'de de temsil yeteneği vardır."
"Kadınlar başımızın tacı değil, başın ta kendisi"
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da iş hayatında elinin emeği, alnının teriyle var olan, tüm zorluklara rağmen girişimci olarak istihdam yaratan kadınların üstün kıymeti haiz olduğunu ifade etti.
İnsanlığı kendi zarafet ve bilgeliğiyle süsleyen tabiata sahip kadınların, öğrencilerine özenle kendi renklerini nakşeden bir öğretmene, azmi ve iradesiyle bütün bir lidere benzediğini dile getirdi.
Tarihte kadının üstün vasıflarla anlatıldığını vurgulayan Baran, şöyle konuştu:
"Feminizm, kadınların erkeklerden bağımsızlaşma süreci gibi görünse de Avrupa kültürünün kadından uzaklaşma sürecinin ta kendisidir. Kadınların toplumdaki yerini yükseltmek istiyorsak onların önünü açarak, yetiştirerek, hayatın içinde bireyler olmasını sağlamalıyız. Asıl yaklaşımımız onların sadece çiçek değil, çiçeğe hayat veren güneş, su, hava ve toprak olduğunu, başımızın tacı değil, başın ta kendisi olduğunu bilmek olmalıdır."
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat da kadınların iş dünyasına sağladıkları katkı dolayısıyla gurur duyduklarını ifade etti.
Etkinliğin sonunda, farklı illerden 24 kadın girişimciye ödül verildi.
Muhabir: Huseyin Karatepe, Ayşenur Sağlam
dikGAZETE.com