?>

Ticaretteki rekabeti sağlamak için "erkenci çilek" üretilerek ihracatına başlandı

Antalya'da üretici Fatih Şen, Florida Üniversitesinden getirdiği bitkilerin adaptasyonu üzerine iki yıl süren AR-GE çalışmalarında başarılı olarak, kış döneminde modern tarımla yüksek rekolteli ve kaliteli çilek üretmeyi başardı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Antalya

Antalya'da üretici Fatih Şen, iki yıl süren AR-GE çalışmalarında başarılı olarak, dünya pazarında çileğin az olduğu kış döneminde modern sistemle ürettiği erkenci çileği, farklı ülkelere ihraç etmeye başladı.

Aksu ilçesinde topraksız tarımla uğraşan Şen, kışın da yüksek kaliteli üretim yaparak, ihracattan daha fazla gelir sağlanması için çalışma başlattı.

ABD'deki Florida Üniversitesinde bitkilerin genetik materyalleri üzerindeki çalışmaları inceleyerek, Antalya'ya getirdikleri bitkilerin adaptasyonu için AR-GE gerçekleştiren Şen, iki yıl süren adaptasyon çalışmalarının ardından kış döneminde yüksek kalite çilek üretimini başardı.

Yaklaşık 20 dönümlük örtüaltında, topraksız tarımla kış döneminde çilek üretimi yapmaya başlayan Şen, hem ürünleri farklı ülkelere ihraç ediyor hem de istihdama katkı sunuyor. Şen, bu dönemde modern tarımla çilek üretiminin yaygınlaşması için "Tarla Günü" etkinlikleri düzenleyerek, üreticilere model olması için AR-GE sonuçlarını paylaşıyor.

Fatih Şen, AA muhabirine, Türkiye ve dünya pazarında çileğin az olduğu dönemde kaliteli üretim yaparak, iyi fiyatla pazarlara girebilmek için deneme yanılma yöntemiyle iki yıl süren çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Antalya'da eylüle kadar yayla çileğinin olduğunu, ekim-şubat döneminde çilek üretiminde boşluk oluştuğunu dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Antalya'da kış çileği için ekim-kasım döneminde dikimler yapılır. Her şey çok iyi gittiyse ocak sonu, şubat başında hasat başlar. Asıl tonaj, şubat, mart ve nisandır. Zaten bu dönemde dünyanın her yerinde çilek var. İspanya, Yunanistan ve Mısır'dan çilek gittiğinde sizin rekabet gücünüz düşüyor. İç pazar anlamında da o dönemde birçok yerde meyve olacağı için fiyat düşmesi oluyor. Çileğin ihracat için en kıymetli olduğu dönem ekim, kasım, aralık ve ocaktır. Özellikle aralık ayında Noel Bayramı için yoğun talepler oluyor. Bu dönemlerde dünyada fazla çilek yok."

"Rekoltesi tatmin edici"

Şen, çilekte erkencilik anlamında yoğun emek verdiklerini dile getirerek, şunları aktardı:

"AR-GE riskli bir iştir, tutar veya tutmaz. Küçük alanlara deneme ekimleri yaptık. Başarılı olduğumuz bitkileri cımbızla seçip, daha geniş alanlara ektik. Zorlu dönemlerimiz oldu. Bu yıl 20 dönüme yakın alana kadar büyüttük. Bu üretim modeli, çileğin olmadığı dönemde başka pazarlarda revaçta olmanızı sağlıyor. Daha da büyüyecek çünkü hitap edilen pazarlar fazla talep ediyor. Dünya pazarında 'Türk çileği' diye bir kavram oluşmaya başladı. İhracatın devamlılığı açısından her dönemde yüksek kaliteli üretim önemliydi."

Söz konusu üretimin "erkenci çilek" diye tabir edildiğini anlatan Şen, üretimde rekoltenin tatmin edici olduğunu, ilk hasatlarda yatırımın maliyetini çıkarmaya başladıklarını vurguladı.

İç pazarın yanı sıra yurt dışına da ihraç ettiklerini anlatan Şen, "Özellikle İngiltere, Rusya, Kazakistan, Özbekistan başta olmak üzere farklı ülkelere, erkenci çilekleri ihraç ediyoruz. Rusya ve Avrupa'da üst pazara hitap ediyor." dedi.

"Çileğin kilosu ocakta 5, şubatta 2 dolar"

Bir firmanın Ortadoğu Bölge Müdürü Hüseyin Doğançukuru ise dünya pazarıyla rekabet edebilecek çeşitleri Türkiye'ye getirerek ıslah çalışmaları sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığına kayıt yaptırdıklarını söyledi.

Türkiye'de sertifikalı üretimin yapıldığını ve lisanslı firmalar tarafından ihracatın gerçekleştirildiğini aktaran Doğançukuru, "Ülkemize katma değer kazandırmaya çalışıyoruz. Kaliteli meyve üretmek ve bunu iyi rakamla ihraç etmek önemli. Çileğin kilosu aralıkta 5 dolar, şubatta 2 dolar. Onun için çeşidini değiştirip, talep olan dönemde üretmek önemliydi." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İğne ipliği 67 yıldır elinden düşürmüyor

2023-01-22 14:33 - Kültür Sanat

Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlayan Honaz Tüneli açılıyor

2023-01-28 09:33 - Gündem

Eskişehir'in paravolley takımı, milli takıma sporcu kazandırıyor

2023-01-28 11:33 - Spor

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen: Suriye'de çözüm ne yazık ki yakın değil

2023-01-25 23:23 - Dünya

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu hizmete giriyor

2023-01-22 10:32 - Çevre & Seyahat

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında bir avukat tutuklandı

2023-01-27 09:34 - Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Hakim ve savcı, tarafsızlığını kapıların arkasına saklanarak temin edemez

2023-01-25 19:39 - Gündem

Çelik: Faşizmin Avrupa'yı ele geçirmesine sessiz kalanlar kendi demokrasilerini yok ediyorlar

2023-01-27 20:29 - Siyaset

AYM, spor müsabakalarının hasılatından spor il müdürlüklerine pay verilmesi hükmünü iptal etti

2023-01-27 13:12 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e saldırıya tepki

2023-01-24 15:54 - Gündem

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya