?>

Ticaret Bakanlığı sosyal medyadaki taşınmaz ve taşıt ilanlarıyla ilgili uyarıda bulundu

Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, taşınmaz ve taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmelerce sosyal medya hesaplarından taşınmaz ve taşıt ilanı paylaşılmaması gerektiğini bildirdi.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sahte ilanların, ilan kirliliğinin, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla geçen yıl taşınmaz ve taşıt ilanlarının yayınlandığı ilan platformlarına yönelik kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirildiği belirtildi.

Bu kapsamda EİDS'in kurulduğu belirtilen açıklamada, ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamalarının 1 Kasım 2023'ten itibaren yapılmaya başlandığı ifade edildi.

Açıklamada, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin platformlarda ilan giremediklerine işaret edilerek, "EİDS'nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Önümüzdeki süreçte satılık taşınmaz ve taşıt ilanları için de yetki doğrulama zorunlu hale getirilecek." bilgisi paylaşıldı.

"Vatandaşlarımız sosyal medyadaki taşınmaz ve taşıt ilanlarına itibar etmemeli"

Uygulamayla ilanların sadece taşınmaz ve taşıt sahibi, bu kişilerin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşleri tarafından verilebileceği ya da EİDS ekranından yetkilendirilen "yetki belgeli" emlak ve galeri işletmelerince sunulabileceği bildirilen açıklamada, düzenlemenin, sosyal medya dahil olmak üzere, elektronik ortamda verilen tüm ilanları kapsadığı vurgulandı.

Açıklamada, elektronik ortamdaki bu ilanların Bakanlıkça titizlikle takip edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"İncelemeler neticesinde, Meta Platforms İstanbul Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Facebook ve Instagram uygulamalarında düzenlemeye aykırı şekilde ilan faaliyetlerinde bulunulduğu tespit edilerek, anılan platformlar hakkında idari para cezası uygulandı. Öte yandan, taşınmaz ve taşıt ilanlarının paylaşıldığı sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilerek bugüne kadar 1426 hesap erişime engellendi."

Düzenlemelere aykırı olacak şekilde yayımlanan ilanlara ilişkin gerekli yaptırımların uygulanmaya devam edileceği ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ayrıca yetki belgeleri iptal edilecektir. Bununla ilgili yasal çalışmalarımızı başlattık. Taşınmaz ve taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmelerce sosyal medya hesaplarından taşınmaz ve taşıt ilanı paylaşılmaması gerekiyor. Sosyal medya hesaplarının engellenmemesi ve başka idari yaptırımlarla karşılaşılmaması için bu hususa uygun hareket edilmesi önem arz ediyor. Vatandaşlarımızın da mağduriyet yaşamaması için sosyal medyada yer alan taşınmaz ve taşıt ilanlarına itibar etmemeleri gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Finansal piyasalarda 2024 böyle geçti

2024-12-24 12:13 - Ekonomi

Spor camiası, çığ düşmesi sonucu ölen judocu Emre Yazgan'ın yasını tutuyor

2024-12-22 15:52 - Spor

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

Pentagon, Suriye'de 900 olarak açıkladığı ABD askeri sayısını '2 bin' olarak güncelledi

2024-12-20 01:48 - Dünya

Antalya'da ameliyat edilen Ferdi Tayfur'dan hayranlarına 'iyiyim' mesajı

2024-12-19 19:03 - Magazin

Deyrizor'daki harabeye dönen köprü ve geçitler böyle görüntülendi

2024-12-25 14:38 - Dünya

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

2024-12-25 18:28 - Teknoloji

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kırgızistan arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı

2024-12-25 15:32 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye'den Kazakistan'daki uçak kazasında hayatını kaybedenler için taziye

2024-12-25 13:38 - Gündem

Ziraat Türkiye Kupası'nda gruplar belli oldu

2024-12-20 16:47 - Spor

İlgili Haberler

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

IMF ve Ukrayna, 400 milyon dolarlık finansman için anlaştı

23:50 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

22:28 - Ekonomi

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 28,9 milyar dolara geriledi

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze'ye 52 tır insani yardım malzemesi gönderdi

00:52 - Gündem

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

Alman siyasetçilerden ramazan mesajları

00:43 - Dünya

Gazzeliler, İsrail'in bombaladığı camilerin enkazında ilk teravih namazını kıldı

00:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Şam'daki Emevi Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı

23:53 - İslam-Hayat - Ramazan 1446