?>

Tıbbi ve aromatik bitki bahçesinde hasat heyecanı yaşanıyor

Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, birbirinden değerli bitkiler için hasat dönemine hazırlandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Yalova

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yalova'nın Altınova ilçesinde kurulan Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde birbirinden değerli bitkilerin hasat dönemi başlıyor.

Bakanlık tarafından 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, 2021'den bu yana yetiştirdiği bitki çeşidini 240'a çıkardı.

Bahçede başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan bitkiler üretiliyor.

Altınova Belediyesi tarafından işletilen bahçedeki AR-GE laboratuvarında geliştirilen çeşitlerden, çay ve yağ çıkarılarak yeni ürünler elde ediliyor.

Tropik bitkiler için de ayrıca bir seranın bulunduğu bahçede, tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri yakından takip ediliyor.

Toplam 12 adadan oluşan, ekili 28 dönüm alanda tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, çörek otu başta olmak üzere 200'den fazla tıbbi aromatik bitki bulunuyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine, bahçede yürütülen çalışmaları ve üretimle ilgili hedefleri anlattı.

Bahçede geçen yıl ilk hasadı yaptıklarını hatırlatan Oral, "Bu yıl hasadımızı 7-8 çeşitle başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar da kademeli şekilde devam edecek. Şu anda 240 çeşidimiz var ama yıl sonuna kadar 400 çeşidi hedefliyoruz. Burada bulunan her bitkinin tıbbi bir özelliğinin bulunmasına, sanayi veya tıp alanında kullanılıyor olmasına özen gösteriyoruz. Her geçen gün gelişiyor burası. Amacımız Türkiye'de örnek gösterilecek bir bahçe olmasını sağlamak." diye konuştu.

Bahçe Müdürü Mustafa Sarıgül ise bahçenin, Marmara Bölgesi'nin bu alandaki tek tesisi konumunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Hedefimiz burada yetiştiricilik yapıp yetişen tıbbi bitkilerin çayını yapma, yağını çıkarma, AR-GE çalışmalarını yapma... Bitkilerin uyum ve adaptasyon süreçlerini takip ediyoruz. Üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlara da seminerler veriyoruz. Çünkü bizim en büyük sıkıntımız, tıbbi bitkiyi nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Bir adaçayını saatlerce kaynatamayız. Bu bitkide kaynatıldığı zaman bize faydalı olan mineraller, kaynadıktan sonra zararlı minerallere dönüşmeye başlıyor. Halkımıza bunun bilincini paylaşıyoruz."

"Türkiye ölmez ot konusunda da dünyada bir numaradır"

Bazı üniversitelerin kozmetoloji bölümleriyle AR-GE binasında çalışmalar yürüttüklerine de dikkati çeken Sarıgül, tamamen bitkisel ürünler yapmayı hedeflediklerini aktardı.

Sarıgül, özelliklerini saymakla bitiremeyeceği çok sayıda önemli bitkinin bahçede bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bitkilerin yaklaşık yüzde 90'ı ilaç sektöründe ve çok hassas hastalıklarda kullanılan bitkiler. Mesela tarhun bitkisi, yüksek derecede ağrı kesici oranı içeren bir bitkidir. Ölmez ot, altın ot dediğimiz bitkimiz, kozmetik sektöründe, yetiştirilmesi zor olan ve Türkiye'de çokça bulunan bir bitki. Dünyadaki 50 çeşitten 17'si Türkiye'dedir ve bu 17 çeşit de dünyada bulunmayan çeşitlerdir. Bu bitki özellikle kalojen üreten bir bitkidir ve vücutta yüzde 1 olan kalojen üretimini yüzde 6'ya çıkaran muhteşem bir bitkidir. Bunun dışında ağaç, boya, koku, sucul, baharat gibi bitkiler de var. Bizim amacımız burada halkı bilinçlendirmek. Halka buradaki eğitimlerle destek vermek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadağ, bağımsızlığının 16. yıl dönümünü kutluyor

2022-05-21 13:02 - Dünya

Antika tutkunlarını buluşturan pazar ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

2022-05-19 15:40 - Çevre-Hayat

Son şampiyon Krejcikova, Fransa Açık'ın ilk turunda elendi

2022-05-23 17:04 - Spor

Tunceli'de teröristlerin kullandığı 10 sığınak imha edildi

2022-05-22 19:53 - Asayiş

19 Mayıs tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

2022-05-19 10:55 - Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilen Ahıska Türklerinden oluşan 8. kafile Elazığ'a geldi

2022-05-19 21:45 - Gündem

İsrail'de ilk maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi

2022-05-21 09:34 - Sağlık

Basketbolda THY Avrupa Ligi kupası, sahibini bekliyor

2022-05-18 15:04 - Spor

Kanada'da bir yatılı kilise okulu sahasında "sayısız" çocuk cesedi kalıntısı bulundu

2022-05-18 19:07 - Dünya

AB'den Ukrayna'ya 600 milyon avroluk finansal destek

2022-05-20 14:59 - Dünya

İlgili Haberler

Dünya Bankasından deprem bölgesindeki yaklaşık 95 bin KOBİ'ye destek

13:58 - Ekonomi

TEB'den 2024'te 10,9 milyar lira net kar

13:42 - Ekonomi

Depremler sonrası çelik yapılara ilgi arttı

13:07 - Ekonomi

Otomotiv endüstrisi ocak ayında 3 milyar dolarlık ihracat yaptı

13:03 - Ekonomi

S Ticaret'in bu yıl 2 trilyon doları aşması öngörülüyor

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dünya Bankasından deprem bölgesindeki yaklaşık 95 bin KOBİ'ye destek

13:58 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Trump'ın Gazze planı asla kabul edilemez

13:52 - Siyaset

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Trump'ın Gazze'yle ilgili açıklamalarını reddetti

13:47 - Dünya

TEB'den 2024'te 10,9 milyar lira net kar

13:42 - Ekonomi

İsrail ordusu Batı Şeria'daki saldırılarını 16. gününde de sürdürüyor

13:37 - Dünya