?>

TFF Süper Kupa'da statü belirsizliği devam ediyor

Süper Lig'de sezonun bitimine 6, Türkiye Kupası'nda ise 1 maç kala TFF Süper Kupa'da hangi takımların boy göstereceği merakla bekleniyor.

Spor - 5 saat önce

Süper Kupa maçları bu sezona dek, Süper Lig ile Türkiye Kupası şampiyonları arasında oynandı.

İki kulvarda da şampiyonun aynı takım olması halinde, kupa finalisti bu önemli müsabakada boy gösterdi.

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki önceki yönetimi, Süper Kupa'da statünün değişeceğini ve takım sayısının 4'e çıkacağını duyurmuştu.

TFF internet sitesinden 13 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, "2023-2024 Süper Kupası, Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanacak. Sonraki sezonlardan itibaren ise Süper Kupa yeni formatıyla oynanacak. Yeni formata göre Süper Kupa 2024-2025 sezonu, Süper Lig şampiyonu ile Süper Lig ikincisi ve Türkiye Kupası şampiyonu ile Türkiye Kupası finalistinin katılacağı dörtlü final şeklinde oynanacak." ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklamadan 1 ay sonra (18 Temmuz 2024) TFF'de seçimli olağanüstü genel kurul yapıldı ve başkanlık koltuğuna İbrahim Hacıosmanoğlu oturdu.

Profesyonel, amatör ve kadın liglerinin yanı sıra kupa maçlarının statüleri her sezon başında TFF sitesinden kamuoyuyla paylaşılıyor.

Hacıosmanoğlu yönetimi de sezon başında tüm turnuvaların statülerini yayımladı.

Geçmiş sezonlara göre değişiklik arz eden statülerin yanında Süper Kupa statüsüne dokunulmadı.

Bugün itibarıyla yürürlükte olan 2024-25 Süper Kupa statüsünün ilk iki maddesi şöyle:

"1- Süper Kupa müsabakası, bir önceki sezon, Süper Lig'i 1. sırada tamamlamış takım ile Türkiye Kupası'nı kazanmış olan takım arasında oynanır.

2- Bununla birlikte bir önceki sezon Süper Lig'i 1. sırada tamamlamış takım, aynı zamanda Türkiye Kupası'nı da kazanmış ise; Türkiye Kupası'nda final oynayan takım Süper Kupa'ya katılır."

Süper Lig'de son 6 haftaya girilirken en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 5 puan önünde zirvede yer alan Galatasaray, Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor ile karşılaşacak.

Sarı-kırmızlı ekip ligdeki avantajını korur ve sezonu şampiyonlukla noktalarsa, mevcut statü gereği Türkiye Kupası finalindeki alacağı sonuç ne olursa olsun Süper Kupa maçını yine Trabzonspor ile oynayacak.

Böylece Galatasaray ile Trabzonspor Türkiye Kupası finalinin ardından Süper Kupa'da da kozlarını paylaşacak.

TFF yönetimi, Mehmet Büyükekşi federasyonunun aldığı 4 takımlı turnuva kararını yürürlüğe sokarsa Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor ile ligden bir takım daha Süper Kupa organizasyonunda yer alacak.

Süper Lig'de ilk 2 sırayı garantileyen Galatasaray ve Fenerbahçe lig kontenjanından, Trabzonspor da Türkiye Kupası finalisti yolundan turnuvaya dahil olacak.

Galatasaray'ın hem Süper Lig'de ilk 2'de hem de Türkiye Kupası finalistleri arasında yer alması sebebiyle, Süper Lig'i üçüncü sırada bitirecek ekip de Süper Kupa'da mücadele etmeye hak kazanacak.

Süper Kupa statüsünde değişikliğe gidilmesi halinde turnuvaya katılan 4 takım önce yarı final maçlarına çıkacak ve bu turun galipleri finalde Süper Kupa'yı kazanmak için mücadele edecek.

Çapraz şekilde gerçekleşecek yarı final eşleşmelerinde lig şampiyonu kupa ikincisiyle, lig ikincisi de kupa şampiyonu ile karşılaşacak.

Galatasaray'ın lig şampiyonu olması halinde lig ikincisi Fenerbahçe'nin rakibi, Türkiye Kupası finalinin sonucuna bakılmaksızın Trabzonspor olacak.

Galatasaray ise Süper Lig üçüncüsüyle final için karşı karşıya gelecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale'de destanlaşan 57. Alay'ın kahramanları, muharebelerin 110. yılında Conkbayırı'nda anıldı

2025-04-25 10:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'da geceyi dışarıda geçiren vatandaşlara ikramda bulunacak

2025-04-25 00:28 - Gündem

ABD'li oyuncu Angelina Jolie: Gazze, toplu mezara dönüştü

2025-04-20 16:48 - Magazin

Le Pen davası Avrupa Parlamentosu bağlantılı yolsuzluk skandallarını yeniden gündeme getirdi

2025-04-24 16:33 - Dünya

Batman'da öğretmen nefes borusuna yabancı cisim kaçan öğrenciyi Heimlich manevrasıyla kurtardı

2025-04-24 16:08 - Çevre-Hayat

Havanın ısınmasıyla Kuşadası'ndaki sahillerde hareketlilik yaşandı

2025-04-19 20:02 - Magazin

Avrupa'da 2024'te Müslüman karşıtı vakaların yüzde 80,03'ü hükümet politikalarından kaynaklanıyor

2025-04-19 15:38 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Van'da görme kaybı yaşayan 64 yaşındaki hastaya kornea nakli yapıldı

2025-04-25 11:38 - Çevre-Hayat

Sivasspor, Süper Lig'de yarın Antalyaspor ile karşılaşacak

2025-04-25 10:28 - Spor

TFF Süper Kupa'da statü belirsizliği devam ediyor

2025-04-25 12:43 - Spor

İlgili Haberler

7. Etnospor Kültür Festivali, 22-25 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak

17:23 - Spor

Trabzonspor UEFA Gençlik Ligi'nde finale yükseldi

17:18 - Spor

Milli para tekvandocular Çin'de 7 madalya kazandı

16:02 - Spor

Trabzonsporlu taraftarlardan UEFA Gençlik Ligi maçına yoğun ilgi

14:37 - Spor

PFDK'den Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz'a 23 gün hak mahrumiyeti cezası

14:02 - Spor

Günün Manşetleri

Kars'ta kar ve sağanak etkili oldu

17:28 - Gündem

Türk Kızılay, Nurdağı'ndaki konteyner kentte "100. Yıl Kütüphanesi" açtı

17:22 - Gündem

Trabzonspor UEFA Gençlik Ligi'nde finale yükseldi

17:18 - Spor

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Ahlak bizim peşinden gideceğimiz en önemli davranış

17:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Papa Franciscus'un cenaze töreni için Vatikan'a gidecek

17:13 - Siyaset