?>

Teslimat robotlarının pazar büyüklüğünün 2030'da 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Kullanım alanları her geçen gün artan teslimat robotları sektöründe 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşılması bekleniyor.

Teknoloji - 11 ay önce

İstanbul

20. yüzyılın ikinci yarısında ilk endüstriyel robot olarak kabul edilen Unimate'in, General Motors'un bir fabrikasında kullanılmasıyla başlayan robotların kullanım süreci, yapay zekanın da devreye girmesi ile daha işlevsel bir hale dönüştü.

Daha çok iç mekanlarda kullanılan bu araçlar, son dönemde yaşanan gelişmelerle artık teslimat sektöründe de ön plana çıkmaya başladı. Market Research Future verilerine göre, 2022'de 4 milyar dolar olan teslimat robotu pazarının bu yıl sonunda 14 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün 2030 yılında ise 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Saha Robotik Kurucu Ortağı Murat Ayrancı, AA muhabirine, robotların 1950'lerde endüstriyel alanlarda çalışmaya başladığını belirterek, robotların, belirli işleri yapması için programlanan ve bu işi otomatik şekilde gerçekleştiren cihaz olarak tanımlanabileceğini söyledi.

1980'lerden itibaren teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insan-makine etkileşimi, makine öğrenmesi gibi kavramların da etkisiyle akıllı robotların üretilmeye başlandığını anlatan Ayrancı, "Şu an üretim endüstrisi başta olmak üzere servis, sağlık, gıda ve birçok dikeyde robotların kullanıldığını görüyoruz. Sürekli tekrar eden, katma değer beklenmeden yapılan bir süreç robotlarla otonomize ediliyor. Biz de kendini tekrarlayan, değersiz iş gücünü otonomlaştırmayı hedefliyoruz. Bulunduğumuz servis ve teslimat sektöründe, özellikle restoranlarda getirme götürme işlerini otonomlaştırma üzerine çalışıyoruz." diye konuştu.

"Yapay zeka kullanmayan endüstriler geride kalıyor"

Ayrancı, üretim yaptıkları robotların mobil robot sınıfında olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Robotlarımız otonom bir şekilde hareket eden, kendi yönünü kendi tayin eden akıllı bir navigasyon sistemiyle görevlerini icra ediyor. Örneğin, restoranda bir şeyler sipariş ediyorsunuz, biz robotla sizin verdiğiniz siparişi mutfaktan masanıza hızlı bir şekilde teslimatını sağlıyoruz. Garsonların mutfağa gidip gelmesini kaldırarak süreci otonomize ediyoruz, robotlar bir komi mantığıyla çalışıyorlar.

Restoranlar haricinde havalimanında kullanılan robotlarımız da var. Ayrıca ürettiğimiz robotlar dikey bir binada asansörü kullanıp kargo da dağıtabiliyorlar. Yine hastanede medikal tıbbi malzeme de dağıtabiliyorlar. Robotlarımız otellerde de farklı süreçlerde kullanılıyor. Genelde robotların insanların işlerini elinden alacağına dair bir çekince var. 1950'lerden bu yana fabrikalarda robotlar kullanılıyor ve robot kullanılan fabrikalar otomasyonlaştığı için buradaki insan iş gücü daha verimli hale geldi. Robotların kullanıldığı ülkelerde iş gücü ucuz mu, insanlar işsiz mi kaldı? Hayır, bu aslında sosyolojik bir dönüşüm."

Bazı süreçlerin otonomlaştırılmasıyla daha önce kimse tarafından yapılmamış yeni iş ve meslek gruplarının ortaya çıktığını vurgulayan Ayrancı, yapay zeka başta olmak üzere birçok güncel teknolojiyi ürünlerine entegre ettiklerini ifade etti.

Murat Ayrancı, yapay zeka kullanmayan endüstrilerin geride kaldığına dikkati çekerek, "1'seniz, yapay zeka sizi 5'le çarpıyor, kullanmayan taraf 1 olarak kalıyor. Biz de bu tip teknolojileri kullanarak, rakiplerimiz içinde öne çıkmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Robot, yörenin kültürüne göre hareket edebiliyor"

Bu dönüşüm ve teknolojiye en önde adapte olup yeni iş kollarını gençlere hızlı öğretmek gerektiğini anlatan Ayrancı, "Robotlar yüzyıllardır kullanılıyor ama hep insanların olmadığı, kapalı üretim ortamlarında kullanılıyor. Biz ise insanlarla iç içe çalışan ortamlar için robotları geliştiriyoruz. Birçok insanın robotla karşılaştığında refleksi genelde manipüle etmek oluyor, bir şekilde tartıyor robotları. O nedenle bizim hata lüksümüz yok. Raflarımızda sıcak içecekler, yemek taşıyoruz. Çocuklar çok seviyorlar robotları, bir anda koşuyorlar, dokunuyorlar. Sahada karşılaşacağımız tüm problemleri görmeniz ve bunlara karşı önlemler almanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Saha Robotik İş Geliştirme Uzmanı Eray Çobanoğlu da robotlarla ilgili müşterilerin deneyimlerini gözlemlediklerine değinerek, robotların müşteri tarafında çok güzel bir etki oluşturduğunu söyledi.

Robotlarla masaya kadar servis yapmanın bir sinerji oluşturduğunu vurgulayan Çobanoğlu, "Pazarlama tarafında da firma için güzel bir tanıtım yüzü oluyor. Robotlarımızı görenler çekim yapıyorlar, sosyal medyadan paylaşıyorlar. Aynı zamanda robotla sohbet etmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin farklı illerinde farklı alışkanlıklar var, robot, yörenin kültürüne göre hareket edebiliyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alman besteci Praetorius'un 82 yıl önce bestelediği 'Ankara' senfonisi ilk kez seslendirildi: Gazze'de yaşananları düşünerek...

2023-12-13 23:52 - Kültür Sanat

Kaynar: Karabağ şehitleri de Gazze şehitleri de bizimdir

2023-12-16 19:16 - Özel Haber

Salda Gölü'nün su kimyası incelenerek Mars’ın jeolojik geçmişi anlaşılmaya çalışılıyor

2023-12-14 11:43 - Teknoloji

Gazze Şeridi'nde altıncı kez iletişim ve internet hizmetleri kesildi

2023-12-15 06:43 - Dünya

Türkiye'nin yerli otomobili Togg, Yerli Malı Haftası'nda öğrencilere tanıtıldı

2023-12-18 14:17 - Ekonomi

Instagram Türk Takipçileri Nasıl Artırırsınız?

2023-12-18 13:46 - İnsan&Hayat

Mevlana Müzesi'nde Şebiarus töreni öncesi ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2023-12-14 12:52 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

MİT operasyonları, terör örgütü PKK'nın sözde sorumlularını hedef aldı

2023-12-18 11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Filistin direnişi, Gazze'deki İsrail güçlerine ağır darbeler indiriyor

2023-12-18 20:37 - Dünya

Öğretmenler atıl konteyneri öğrenciler için kütüphane ve etkinlik alanına dönüştürdü

2023-12-18 13:33 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

James Webb Uzay Teleskobu, Sombrero Galaksisi'nin yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakaladı

13:42 - Teknoloji

Dünya'nın yeni "mini uydusu" "2024 PT5", Güneş'in çekimiyle yörüngeden

13:13 - Teknoloji

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek

12:37 - Teknoloji

TÜMOSAN askeri motorda seri üretime denizden başlayacak

12:18 - Teknoloji

Türkiye'nin oyun teknolojisinde 10 yılda 5 unicorn çıkartması bekleniyor

12:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde beşinci hafta mücadelesi başladı

01:28 - Spor

Beşiktaş’ta Samet Aybaba ve Friedel ile yollar ayrıldı

01:23 - Spor

Gazze’de ateşkes için yeni süreç başlıyor

00:52 - Dünya

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

00:27 - Siyaset

İsrail'in Gazze kentinde bir evi bombalaması sonucu 7 Filistinli öldü

00:22 - Dünya