Elazığ'ın Ağın ilçesinde, Bünyamin Erdem'in 16 yıl önce tesadüfen gördüğü bir mağarada bulduğu yarasa gübresi, ürettiği organik ürünlerin lezzetine lezzet katarken, verimi de iki kat artırdı.
Keban Baraj Gölü kıyısında 2000 yılında gezinti yaptığı sırada bir mağara olduğunu gören Erdem (43), mağaraya girdiğinde bol miktarda yarasa gübresi buldu. Bu gübreyle organik tarıma başlayan Erdem, aralıksız 16 yıldır temin ettiği gübreyle sebze ve kavun, karpuz yetiştiriyor.
Erdem, yetiştirdiği ürünlerin lezzetini ve verimini artıran bu gübreyi tüm çiftçilere öneriyor.
AA muhabirine açıklama yapan Erdem, 1999 yılında İstanbul'da çalışırken köyüne dönmeye karar verdiğini söyledi.
Köyünde çiftçilik yapmaya başladığını ifade eden Erdem, çevre gezintisine çıktığı bir gün Keban Baraj Gölü kıyısında bir mağara gördüğünü ve merak ederek mağaraya girdiğini belirtti.
Mağarada yarasa gübresi bulduğunu anlatan Erdem, böylece organik tarıma başladığını aktardı.
"Yarasa gübresi tat ve kaliteyi artırır"
Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Gültekin Özdemir, toprakta organik maddelerin yetersiz olmasının canlı sayısını ve dolayısıyla üretim kapasitesini etkilediğini ifade etti.
Bu konuda yarasa gübresinin zengin organik madde içeriği ile topraktaki yetersizliği gideren çok önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Özdemir, "Yarasa gübresi içerdiği makro ve mikro besin elementleriyle özelikle organik tarımda sağlıklı bir tarımsal üretim sağlar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine olumlu etkilerde bulunur." bilgisini aktardı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com