?>

'Temiz denizde yüzmeyi kaplumbağalara borçluyuz'

Prof. Dr. Kaska, "Denizanaları sudaki planktonlarla beslendiği için kirlenmenin başladığı durgun sularda ürer. Dolayısıyla bizim temiz denizlerde yüzmemizi deniz kaplumbağalarının denizanalarını yemelerine borçluyuz diyebiliriz." dedi.

Genel - 7 yıl önce

MUĞLA-Osman Akça

Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının ekosistemdeki rollerini daha iyi tanımaya başladıklarını belirterek, deniz kaplumbağalarının yengeç ve balık gibi denizdeki et ürünlerini yediklerini, etçil beslendiklerini söyledi.

Deniz kaplumbağalarının denizanalarını da yiyen ana canlılardan biri olduğuna dikkati çeken Kaska, şu değerlendirmede bulundu:

"Denizanaları sudaki planktonlar ve küçük canlılarla beslendiği için kısmen kirlenmenin başladığı durgun sularda daha çok ürer. Dolayısıyla bizim temiz denizlerde yüzmemizi deniz kaplumbağalarının o bölgedeki denizanalarını yemelerine borçluyuz diyebiliriz. Eğer bir bölgede fazla denizanası bulunmuyorsa bilin ki orada deniz kaplumbağaları bizim için adeta önceden gidip o ortamdaki denizanalarını temizlemiş demektir."

Kaska, kirliliğin bulunduğu bölgenin kendileri için uygun ortama sahip olması durumunda, deniz kaplumbağalarının denizanalarını yiyebileceklerini dile getirdi.

Sulungur Gölü'nden tuttukları denizanalarını, doğadaki etçil 5 kaplumbağa türünden biri olan caretta carettalara vererek test yaptıklarını anlatan Kaska, şunları kaydetti:

"Doğada 7 tür deniz kaplumbağası var. Bunlardan iki cinsi otçul, diğer 5'i ise et obur. Etçil deniz kaplumbağaları, kirliliğin olduğu yer küçük bir alansa, denizanalarının beslenmesi için kullanılabilir. Biz bunu test amaçlı Sulungur Gölü'nden tuttuğumuz iki Avustralya benekli denizanasını havuzumuza attık ve kaplumbağa da afiyetle yedi. Dolayısıyla eğer deniz kaplumbağaları, o bölgedeki denizanalarını yiyebilecek bir ortam oluşması durumunda o denizanalarını yiyeceklerdir ama burada ne kadar çoğalmışlar, ne kadarını deniz kaplumbağaları yiyebilir? Buna ilişkin bir hesaplama ve araştırma yaparak, bunu düşünmek lazım."

Deniz kaplumbağalarının, denize atılan plastik poşetleri denizanası sanarak yediğini dile getiren Kaska, bunun da hayvanların ölümüne yol açtığını anlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

'Turizm cennetleri'ni bağlayacak yolda hummalı çalışma

2017-09-29 14:52 - Gündem

Bozdağ: 5 bin değil, 80 milyon hazır

2017-09-28 19:02 - Gündem

Emrah Serbes tutuklandı!

2017-09-28 21:32 - Asayiş

"Altın Safran Belgesel Film Festivali" ödülleri sahiplerini buldu

2017-10-01 03:12 - Kültür Sanat

Yüzlerce balık karaya vurdu

2017-10-03 14:02 - Çevre-Hayat

Milli Savunma Bakanı Canikli, TurAz Kartalı 2017 Tatbikatı'nın kapanış törenine katıldı

2017-09-29 17:25 - Genel

"Avrupa, Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır almalı"

2017-10-03 20:15 - Genel

Tanka "misafir yolcu" olarak binmiş

2017-09-27 20:37 - Gündem

Eşi beyin kanseri epilepsi hastası babanın mücadelesi

2017-09-29 15:07 - Çevre-Hayat

Beykoz'da asırlık çınar ağacı caminin üzerine devrildi

2017-09-29 01:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde üç deprem gerçekleşti

00:32 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Goma'yı ele geçiren M23 isyancıları ateşkes ilan etti

00:02 - Dünya

Çin: Çin'in Panama Kanalı'nı yönettiği iddiaları tamamen asılsız

23:57 - Dünya

Michy Batshuayi, Eintracht Frankfurt'a transfer oldu

23:53 - Spor

AB liderleri: Ek gümrük vergileri ABD'nin de zararına olur

23:37 - Ekonomi