?>

'Tel örgüler' hem kaderleri hem de meslekleri oldu

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumundaki 530 hükümlüden 300'ü, toplam 15 iş kolunda meslek öğrenerek sosyal hayata hazırlanıyor.

Gündem - 6 yıl önce

Kırşehir

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumundaki bazı hükümlüler, farklı cezaevleri, resmi kurumlar ve bahçeler için tel örgü üretip montaj yaparak, meslek sahibi oluyor.

Ankara-Kayseri kara yolu kenarında bulunan kurum bünyesindeki 530 hükümlüden 300'ü, toplam 15 iş kolunda meslek öğrenerek sosyal hayata hazırlanıyor.

Sigorta primleri yatırılan ve bir miktar ücret de alan hükümlüler, Kırşehir Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen kurslara katılarak ustalık ve kalfalık belgesi alıyor. Cezasını tamamlayarak özgürlüğüne kavuşan hükümlüler, bazı resmi kurumlar, organize sanayi bölgeleri gibi yerlerde çalışırken bir kısmı da kendi işini kuruyor.

Kurumdaki iş kollarından biri olan demir atölyesinde yılda 150 bin metreyi aşkın "anahtar teslimi" tel örgü üretimi yapılıyor. Türkiye'de tel örgü üretilen 4 cezaevinden biri olan Kırşehir'deki kurumun demir atölyesinde 12 hükümlü çalışıyor. Tel örgülerin arkasında bu mesleği öğrenerek hayata hazırlanan hükümlüler, cezalarını tamamladıktan sonra mesleği sürdürme imkanı bulacak.

Meslek sahibi olmaları için çabalıyorlar

Açık Ceza İnfaz Kurumu İkinci Müdürü Mehmet Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümlülerin tel örgülerin önüne geçtiklerinde sürdürebilecekleri bir meslekleri olmasını hedefleyerek, iş kollarındaki faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Kurum bünyesinde üretilen tel örgülerin farklı cezaevleriyle resmi kurumlara gönderildiğini ve bölgedeki bahçelerde çit olarak kullanıldığını ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

"Anahtar teslim üretimler yapmaktayız. Vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Talep halinde birçok resmi kuruma da götürerek montajını yapıyoruz. Tel örgüler bilindiği gibi hükümlülerin ardında durduğu yerler. Bu mesleği öğreterek onları sosyal hayata hazırlıyoruz. Tel örgülerin arkasında bu mesleği öğrenerek meslek sahibi oluyorlar, tahliye olduktan sonra da tel örgünün diğer tarafındaki organize sanayi bölgelerinde ya da kendi işletmelerinde mesleği sürdürerek sosyal hayata ayak uyduruyorlar."

Demir iş kolu şefi Yusuf Erdoğan da farklı kurumlara ve vatandaşların bahçelerine yılda 150 bin metrekareyi aşkın tel örgü ürettiklerini, yoğun talep aldıklarını söyledi.

Anahtar teslim tel örgüleri hükümlülerle döşediklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önceden manuel makinelerimiz vardı, şimdi otomatik makinemiz var. Bu makinelerle üretim yapmaktayız. Aynı zamanda hükümlülerimize kaynakçılık eğitimi de veriyoruz. Meslek edindirme kurslarıyla ustalık ve kalfalık belgeleri alıyorlar. Diğer cezaevleri, özel idareler, belediye gibi kurumların ihtiyaçlarını da görüyoruz. En son Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun bir işini aldık, fabrika etrafına tel örgü çekeceğiz. Kırşehir merkez ve köylerinde işçilik dahil anahtar teslim tel örgü kuruyoruz. İl dışına da hükümlülerimizle tel örgü kurup geliyoruz."

Erdoğan, demir iş kolunda prefabrik ev yapımına da başladıklarını, tel örgü üretiminin yanında bu üretimi de meslek olarak öğrettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump'ın DEAŞ'lıları geri gönderme teklifi belirsizliğini koruyor

2019-08-27 16:52 - Dünya

Madrid'de yağmur ve dolu hasara yol açtı

2019-08-27 02:47 - Dünya

Flamingo nüfusu iki kat arttı

2019-08-24 14:32 - Gündem

Vücuttaki ödemin nedeni kalp yetmezliği olabilir

2019-08-29 16:02 - Sağlık

Ersun Yanal'dan devre arası motivasyonu

2019-08-25 18:12 - Spor

AID'den Suriye'deki sağlık çalışmalarına destek talebi

2019-08-25 15:37 - Gündem

Antalyaspor'a Arjantinli santrfor

2019-08-24 21:42 - Spor

Keşan'daki orman yangını söndürüldü

2019-08-25 17:17 - Gündem

Skolyoz hastalığını yüzmeyle geriletti

2019-08-26 01:57 - Sağlık

Sabancı Holding Yünsa hisselerini satıyor

2019-08-26 13:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Emekli bayram ikramiyesini 4 bin liraya yükseltecek kanun teklifi TBMM’de

16:58 - Gündem

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkındaki iddianame kabul edildi

16:52 - Gündem

Rana bebeğin otopsisinde köpek ısırığından başka bulguya rastlanılmadı

16:43 - Gündem

Belgrad Ormanı'nda bulunduktan sonra vefat eden Ece Gürel'in yeni görüntüleri bulundu

13:57 - Gündem

Tarımsal kuraklık Trakya'da hububat ekili alanları olumsuz etkiledi

13:38 - Gündem

Günün Manşetleri

EPDK, BOTAŞ'ın 2025 doğal gaz iletim şebekesi yatırım tutarını onayladı

09:45 - Ekonomi

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik soruşturmada 32 zanlı yakalandı

09:33 - Asayiş

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya