?>

Tekstil atıkları tarihi tezgahlarda hayat buluyor

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde açılan dokuma kursunda kadınlar, tül fabrikasından topladıkları atıkları tarihi tezgahlarda dokuyarak elde ettikleri ürünleri satıp aile bütçesine katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Sakarya

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde yaşayan kadınlar, tül fabrikasından topladıkları atıkları katıldıkları kurs aracılığıyla tarihi tezgahlarda dokuyarak hem aile bütçelerine hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.

Unutulmaya yüz tutmuş dokuma sanatını gelecek nesillere aktarmak isteyen kadınlar, halk eğitim merkezinde kurs açılması için talepte bulundu.

Talepleri kabul edilen kadınlar, Geyve ilçesindeki tül fabrikasından topladıkları atıkları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Sıfır Atık" projesine katkı sağlamak amacıyla tarihi tezgahlarda değerlendirmeye başladı.

El emeği göz nuru ürünlerini pazarlarda ve internet ortamında satışa sunan kadınlar, elde ettikleri gelirle aile bütçesine de katkı sağlıyor.

"İsteyen tüm kadınlarımıza bu kursu veriyoruz"

Taraklı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kamil Acay, AA muhabirine, unutulmaya yüz tutmuş dokuma tezgahlarını gündeme getirdiklerini belirterek, "Kursiyerlerimize dokuma tezgahlarının kullanılmasını öğreterek, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçirilen 'Sıfır Atık' projesine katkı sağlamak amacıyla tül fabrikalarının atıklarından dokumalar yaptık." dedi.

Tezgahlarda dokunan atıklarla çeşitli ürünler elde edildiğini anlatan Acay, kadınların hem çevreye katkı sağladığını hem de ürünlerin satışından gelir elde ettiklerini aktardı.

Acay, merkezde 14 kadının atık malzemelerden dokuma yaptığı bilgisini vererek, "Öğrenmek isteyen tüm kadınlarımıza bu kursu veriyoruz. Atık maddeleri dokuma tezgahlarında kullanılır hale getiriyoruz." diye konuştu.

"Ürettiklerini satarak para kazandıkları için kursa severek geliyorlar"

Usta öğretici Arife Dönmez de kadınların ürettiklerini satarak para kazandıkları için kursa severek geldiklerini söyledi.

Kursiyerlerin el alışkanlığı kazanmak için önce atık madde kullanarak dokuma yapmaya başladıklarına işaret eden Dönmez, "Yavaş yavaş pamuk ipliğinden dokumaya geçtiler. Pamuk ipinden atkı, fular, perde, gömlek, sehpa ve masa örtüsü gibi evde kullanılabilecek veya giyilebilecek her şeyi tarihi tezgahlarda yapabiliyoruz. Atıklardan da paspas, klozet takımları, araba koltuğu kılıfları, yolluk, çekyat örtüsü gibi çeşitli ürünler yapıyoruz. Atıkları çok güzel şekilde değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Nebiye Dönmez ise kursun açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sıfır atık projesini duyduk. Yakınımızdaki tül fabrikasında çöpe atılan atıkları getirip, ilk etapta bunlardan klozet takımları, araba örtüleri yaptık. Güzel şeyler ortaya çıktı, aile bütçesine de katkı sağlıyoruz. Atalarımızın yaptığı dokumayı yapmak da ayrı bir zevk veriyor bize. Bazen mekikler rüyalarımıza bile giriyor. Gençlerimiz bu tezgahları bilmiyor, biz de bilmiyorduk burada öğrendik. Tamamen unutulmaya yüz tutmuştu. Çocuklara geleneklerimizi, kültürümüzü anlatıyoruz."

"Artık dünya el emeğinin kıymetini daha fazla biliyor"

Halk eğitim merkezini ziyaret eden Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Taraklı'nın tarihi dokusu ve kültürel yapısıyla öne çıkan bir ilçe olduğunu anımsattı.

Tarihi ilçede yaşatılması gereken el sanatlarının bulunduğuna dikkati çeken Nayir, şunları kaydetti:

"Taraklı'nın kendine ait özel tezgahlarda üretilen bezi var. Burada kardeşlerimiz bir taraftan bunu yaşatırken, diğer taraftan atık malzemeyi de kullanarak renkli, görselliği yüksek ürünler üretiyor. Sıfır Atık projesine de destek vermiş oluyorlar. Çöpe gidecek malzeme evlerimizde, araçlarımızda uzun zaman kullanılabilecek eserlere dönüşüyor. Artık dünya el emeğinin kıymetini daha fazla biliyor. Her geçen gün sanayi ürünü olmayan, el emekleri daha kıymetli hale geliyor. Bizim gibi tarihi ve kültürel dokusu olan yerlere de yakışan bu."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şişman Rus güzel: İsteseydim Türkiye'de günde 10 kere evlenirdim

2019-12-28 06:27 - Magazin

MİT’in yeni karargâhı “Kale bina" 6 Ocak'ta açılıyor

2019-12-30 10:57 - Özel Haber

Ant Yapı, Rusya’da 2020’ye yeni dev projelerle giriyor

2019-12-30 05:57 - Özel Haber

Azerbaycan'ın yeni haber sitesi AZERiFAKT.AZ yayında

2019-12-31 10:16 - Özel Haber

“Moni ve Bobo”, hikayeleri “işaret dili” ile anlatılacak

2019-12-30 14:51 - Genel

Ali Kavak'ın Moskova'daki Türk narenciye ürün tanıtım toplantısına Rus medyasından geniş ilgi

2019-12-26 06:27 - Özel Haber

Anensefali hastası bebek azmiyle doktorları bile şaşırtıyor

2019-12-26 18:17 - Çevre-Hayat

Annelik umutlarını yaşatmak için yumurtalarını dondurdu

2019-12-26 16:52 - Sağlık

Ülker Bisküvi'den finansal duran varlık satışı

2019-12-30 21:12 - Ekonomi

Beşiktaş 2019 yılını galibiyetle tamamladı

2019-12-28 01:57 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdiler

16:42 - Çevre-Hayat

Toprağın yüzeyine uygulanan malzeme tabakası hem verimi artırıyor hem de erozyonu önlüyor

14:23 - Çevre-Hayat

Isparta'da kurulan üzüm bağları köy yaşantısını canlandırdı

14:12 - Çevre-Hayat

Sulak alan kayıpları dünyanın geleceğini tehdit ediyor

13:08 - Çevre-Hayat

Tarihi kervan yolundaki "Ağaçbaşı Turbalığı"nda sonbahar

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beyrut'ta İsrail'in hedef gösterdiği noktalarda şiddetli patlamalar meydana geldi

00:48 - Dünya

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

00:43 - Dünya

BM: Gazze'de binlerce kadın hayatlarını tehdit eden sağlık riskleriyle karşı karşıya

00:18 - Dünya

Yeni Zelanda'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:02 - Dünya

Netanyahu'dan, İran'ın misilleme saldırısına karşılık verme tehdidi

23:48 - Dünya