?>

Tekrar olmaksızın herhangi bir alanı kaplama özelliği olan geometrik şekil bulundu

Bilim insanlarının yaklaşık 60 yıldır çözüm bulmaya çalıştığı geometri probleminin amatör bir matematikçi tarafından bulunan 13 kenarlı bir desen sayesinde çözülmüş olabileceği belirtiliyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

CNN'in haberine göre, David Smith adındaki amatör bir matematikçi tarafından bulunan ve bilim insanları tarafından değerlendirilme sürecinde olan geometrik şeklin, tekrar eden bir desen oluşturmadan herhangi büyüklükteki bir alana döşenebilen tek şekil olma özelliği taşıdığı düşünülüyor.

Smith, fötr şapkayı anımsattığı için "The hat" (şapka) olarak adlandığı geometrik şekli araştırmaları sırasında şans eseri bulduğunu söyleyerek, buluşunu paylaştığı bilim insanlarının desen hakkında bilimsel makale yayımladıklarını kaydetti.

Smith'in buluşunu ilk paylaştığı Kanada'nın Waterloo Üniversitesinden Prof. Craig Kaplan, "Aslında bu çok basit bir poligon. Daha önce diğer matematikçiler tarafından benzer şekiller keşfedilmiş olabilir ancak bu desene özgü kabiliyet daha önce kimse tarafından denenmedi." ifadelerini kullandı.

Günümüzdeki birçok döşemenin, belli geometrik şekil veya aynı şekilden bir grubun bir yüzeyde tekrar etmesiyle periyodik bir desen oluşturduğunu vurgulayan uzmanlar, "The hat", herhangi bir alanı, tekrar etmeksizin ve boşluk bırakmadan döşenebilen bir desen olma özelliği taşıdığını belirtiyor.

1960'lı yıllara kadar matematikçiler tarafından periyodik olmayan bir şekil veya desen grubunun varlığının "imkansız" olduğunu düşünülürken, ilk etapta 20 bin 426 şekilden oluşan bir desenin bu özelliğe sahip olabileceği, daha sonra ise dönemin matematikçileri tarafında bu sayının 100’e kadar düşürüldüğü biliniyor. 1970'li yıllarda da Nobel Ödüllü Fizik Profesörü Roger Penrose aynı geometrik şekilden oluşan 6 kümeli bir desenin periyodik olmayan bir döşemede kullanılabileceğini bulmuştu.

Uzmanlar, yaklaşık 60 yıldır çözülemeyen bu geometri probleminin "The hat"in buluşuyla çözüme kavuşmuş olabileceği belirtiliyor.

"The hat" geometrik şeklinin bu özelliğin resmi kayıtlara girmesi için ABD'nin Arkansas Üniversitesinden yazılımcı Joseph Myers ve matematikçi Chaim Goodman-Strauss tarafından kaleme alınan bilimsel makalenin akran değerlendirmesi sürecini tamamlanması gerekiyor.

Stanford Üniversitesinden matematikçi Profesör Rafe Mazzeo, buluşun akran değerlendirme sürecini tamamlayarak kesinleşmesi durumunda, araştırma alanında büyük bir çığır açacağını söyleyerek "Döşemelerin fizik, kimya ve daha birçok alanda, örneğin kristallerin incelenmesinde birçok uygulaması var. Bu yeni keşif çarpıcı derecede basit bir örnek. Yeni periyodik olmayan döşemeler bulmak için bilinen standart bir teknik yoktu. Bu yüzden bu gerçekten yeni bir fikir içeriyor ve heyecan verici." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

SPK, ilk halka arzlarda bireysel yatırımcıları eşitledi

2023-03-31 00:58 - Ekonomi

Kırgızistan'da yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla sokak iftarı düzenledi

2023-04-03 21:38 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Avustralya'da "kanguru itlafı" tartışmaları büyüyor

2023-03-31 15:57 - Dünya

ASELSAN'ın Hatay'daki çadır kenti ailelere sıcak yuva öğrencilere okul oldu

2023-04-01 12:22 - Gündem

Gönüllü depremzede gençler, kendileriyle aynı kaderi paylaşan çocuklara moral oluyor

2023-04-02 11:44 - Çevre-Hayat

NBA'de uzatmaya giden maçı Lakers, LeBron'un basketiyle kazandı

2023-04-05 15:58 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 78,54 dolar

2023-03-31 10:17 - Ekonomi

Malatya'da depremzedeler için ilk etapta 83 bin 349 konut inşa edilecek

2023-04-03 10:44 - Gündem

Beşiktaş, derbinin VAR kayıtlarının açıklanması için TFF'ye başvurdu

2023-04-04 17:03 - Spor

Belçika'da çalışanların "fişi çekme" hakkı başladı

2023-04-01 12:52 - Dünya

İlgili Haberler

ATAK helikopterlerinin Van Gölü semalarındaki uçuşu sosyal medyada beğeni topladı

17:23 - Teknoloji

Türksat yeni "yerli uydu" projesi için çalışmalara başladı

11:43 - Teknoloji

Uzmanından "yapay zeka okuryazarlığı artırılmalı" önerisi

14:18 - Teknoloji

TEKNOFEST birincisi üniversite öğrencileri kamikaze dron tehdidine karşı sistem geliştirdi

12:17 - Teknoloji

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, Piaggio P180'nin pilot koltuğunda

23:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor