?>

TEKNOFEST birincisi üniversite öğrencileri kamikaze dron tehdidine karşı sistem geliştirdi

Kocaeli Üniversitesinden 28 öğrenci, kamikaze dron (gezici mühimmat) tehdidine karşı sistem geliştirdi.

Teknoloji - 2 ay önce

Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 2017 yılında kurulan Kılavuz Koustech takımı, ürettikleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile geçen yıl TEKNOFEST Adana kapsamında düzenlenen "Savaşan İHA" yarışmasında birinci oldu.

Takım, Türkiye'deki yarışmalarda elde ettikleri başarıların yanı sıra ABD'de katıldıkları AUVSI SUAS yarışmasında finalist olma başarısı gösterdi.

TEKNOFEST ödülünün ardından çalışmalarına ara vermeyen ekip, belediye bünyesindeki Kılavuz Teknoloji Merkezinde kamikaze dronların havada imhasına yönelik sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Ekip tarafından prototipi üretilen "sürü avcı İHA" sisteminin test aşamasının tamamlanmasının ardından ticarileştirilmesi hedefleniyor.

"Savunma sanayisine katkı sağlayacak şirketleşme hayalimiz var"

Kılavuz Koustech takımında kontrol ve güdüm sistemlerinden sorumlu Akif Akbaş, AA muhabirine, TEKNOFEST'te elde ettikleri başarının kendilerini gururlandırdığını ve motive ettiğini söyledi.

Takım olarak avcı İHA'lar üzerine çalıştıklarını belirten Akbaş, "Rusya-Ukrayna Savaşı'nda görüldüğü gibi çok büyük ve pahalı sistemler yerine artık daha ucuz, maliyeti düşük sistemler kullanılıyor. Biz de bunları FPV değil de otonom hale getirmeye çalışıyoruz. Kontrol ve güdüm algoritmaları üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Akbaş, avcı İHA'ların, savunma sistemi olduğunu dile getirerek, "Çok ucuz dronlar, milyon dolarlık tankları imha edebiliyor. Biz de kamikaze dronları havada imha edebilecek sistemler geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun üzerine AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Prototipi geliştirilen sistemle ilgili testlerin devam ettiğini anlatan Akbaş, "Önümüzde bir yol haritamız var. Bunun fikri süreci uzun yıllardır var. Takımızdan çıkan 3 şirket var. Onların izlediği yoldan giderek bizim de savunma sanayisine katkı sağlayacak şirketleşme hayalimiz var." ifadelerini kullandı.

Haberleşme ekip lideri Kerem Yiğit Saran da daha önce de avcı İHA'lar üzerine TÜBİTAK projesi hazırladıklarını, bu konuda sürü kabiliyeti geliştirme hedefinde olduklarını kaydetti.

Saran, "Savaşan İHA kategorisinde yarıştığımızda bir vuruşu simüle ediyorduk. Biz, artık '4 saniye kilitlenebiliyoruz, neden onu havada vurmuyoruz?' dedik. Bu sebeple bu yıl sürü halinde hareket ederek İHA'yı bulup imha eden sistemler üzerine çalışmaya başladık." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mert Hakan Yandaş, Fenerbahçe formasıyla Süper Lig'de "dalya" demeye hazırlanıyor

2025-02-14 12:43 - Spor

Beyaz örtüyle kaplanan Kayseri'nin 'renkli evler'i dronla görüntülendi

2025-02-10 10:32 - Çevre-Hayat

Suriye'de silah bırakmayanlar, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmeyecek

2025-02-13 20:43 - Dünya

Bakan Göktaş, OECD Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gidece

2025-02-12 14:18 - Siyaset

Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir vefat etti

2025-02-10 02:07 - Gündem

Beşiktaş'ın yeni transferi Arroyo, İstanbul'a geldi

2025-02-09 02:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanlık ittifakının bu kritik süreçte Gazzelileri yalnız ve sahipsiz bırakmayacağına inanıyorum

2025-02-13 16:16 - Siyaset

Zelenskiy'den, eski devlet başkanı Poroşenko ile bazı muhalif ve iş adamlarına yaptırım

2025-02-13 20:18 - Dünya

Kuzey Kore lideri Kim'den, nükleer silahlanma kapasitesinin geliştirilmesi çağrısı

2025-02-09 12:43 - Dünya

Demir yolu emniyet yönetim sistemine ilişkin esaslar belirlendi

2025-02-08 12:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Dijital oyunlarda veri güvenliği İstanbul'daki sempozyumda tartışıldı

15:52 - Teknoloji

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Özsoy, iklim değişikliğinin kutuplara etkisini değerlendirdi

14:37 - Teknoloji

Edirne'de öğrenciler okul servislerinde unutulmalarını önleyecek uyarı sistemi geliştirdi

14:17 - Teknoloji

Milli Savunma Bakanı Güler, Hava ve Füze Savunma Simülatör Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı

14:07 - Teknoloji

DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı oyunseverleri girişimciye dönüştürüyor

12:28 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanlığından Yunanistan'ın ilan ettiği "Deniz Mekansal Planlaması"na tepki

16:02 - Gündem

AK Parti'li kadın belediye meclis üyelerinden "Sıfır Atık" projesine destek

15:58 - Siyaset

AJet ve İstanbul Çocukları Vakfından başarılı öğrencilere seyahat desteği

15:53 - Gündem

Mega yat "Golden Odyssey" Marmaris Körfezi'ne demirledi

15:48 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Zirai dondan 34 il farklı ölçülerde etkilendi

15:42 - Ekonomi