?>

Tehlikeli maddelerin kara yoluyla taşınmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı

Türkiye ile diğer ülkeler arasında yapılmış anlaşma ve sözleşme hükümleri saklı olmak kaydıyla, Türkiye'ye yönelik veya Türkiye üzerinden yabancı plakalı taşıtlarla yapılan tehlikeli madde taşımalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Gündem - 2 saat önce

Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, transit taşıma ve yabancı plakalı taşıt/araç tanımları yönetmeliğe eklendi.

Tehlikeli madde faaliyet belgesi (TMFB) olan ancak tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti alma zorunluluğu bulunmayan işletmeler, tehlikeli maddelerin taşımacılığıyla ilgili süreçlerde görevlendirilecek personelin sorumluluk ve görevlerine uygun eğitimleri işe başlamadan önce ve belirli periyotlarda almasını sağlayacak ve söz konusu eğitimin kayıtlarını tutacak.

Tehlikeli madde faaliyetinde bulunanlara yönelik yapılacak işletme denetimlerinde, söz konusu dokümanlar içerisindeki kontrol/takip formlarını kullanmadığı tespit edilen işletmelere 5 bin 83 lira idari para cezası uygulanacak.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu (TMGDK) ve işletme yetkilisi tarafından, e-Devlet sistemi aracılığıyla, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti vermek için işletmenin ilgili TMFB'sine ataması yapılan tehlikeli madde güvenlik danışmanı, Bakanlığa önceden e-Devlet sistemi üzerinden bildirilecek bir ziyaret planı dahilinde işletmeye ayda en az bir defa çalışma ziyaretinde bulunacak. Bu ziyaret, bir sonraki ayın 15. gününe kadar e-Devlet sistemi üzerinden onaylanarak Bakanlığa bildirilecek.

Türkiye ile diğer ülkeler arasında ikili veya çoklu olarak yapılmış anlaşma ve sözleşme hükümleri saklı olmak kaydıyla, Türkiye'ye yönelik veya Türkiye üzerinden yabancı plakalı taşıtlarla yapılan tehlikeli madde taşımalarında, Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması(ADR) ve yönetmelikte öngörülen kurallara uyulacak.

Transit taşımalarla ilgili yapılacak yol kenarı denetimleri, yönetmelik kapsamında belirlenen sadece taşımacı ve sürücü yükümlülükleri açısından yapılacak.

TMFB'si olan ancak tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti alma zorunluluğu bulunmayan işletmeler için doküman oluşturma zorunluluğu 31 Aralık'a kadar uygulanmayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Sahil Güvenlik Komutanlığı ocak ayına ilişkin verileri paylaştı

2025-02-04 10:20 - Gündem

Avrupa turuna çıkan 4 Fransız bisikletli Edirne'ye ulaştı

2025-02-04 09:58 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

22. hafta tamamlandı... Süper Lig'de görünüm

2025-02-03 22:36 - Spor

Merkez bankaları 2025’e para politikası ayarlamalarıyla başladı

2025-02-04 17:11 - Ekonomi

İstanbul merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 46 şüpheli yakalandı

2025-02-04 08:52 - Asayiş

İstanbul'da kar yağışı aralıklarla devam ediyor

2025-02-06 04:27 - Gündem

PFDK, Abdülkerim Bardakcı'ya ceza vermedi

2025-02-05 22:47 - Spor

Güneydoğu'dan ocak ayında 988,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı

2025-02-04 17:11 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şehit Piyade Komando Binbaşı Yetişen, son yolculuğuna uğurlandı

18:43 - Gündem

Bakan Yerlikaya: Şehirlerimizi tamamen ayağa kaldırana kadar hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz

18:37 - Gündem

Madencilere afetlerde ve maden kazalarında kullanmak üzere özel tasarımlı araçlar teslim edildi

17:33 - Gündem

Kuvveti rüzgar nedeniyle Karadeniz'de dev dalgalar oluştu

17:31 - Gündem

Yeryüzü Doktorlarından Hatay'daki konteyner kentlerdeki depremzedelere gıda desteği

17:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağış, çadırlardaki Filistinlilerin sıkıntılarını daha da artırıyor

18:47 - Dünya

Şehit Piyade Komando Binbaşı Yetişen, son yolculuğuna uğurlandı

18:43 - Gündem

Bakan Yerlikaya: Şehirlerimizi tamamen ayağa kaldırana kadar hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz

18:37 - Gündem

AB, firmalarının çoğunu sınırda karbon vergisinden muaf tutmayı planlıyor

18:32 - Ekonomi

Türkiye'nin milli uçak gemisi projesi Mavi Vatan, Çin'in ordu gazetesinde geniş yer aldı

18:28 - Dünya